Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
objavljeni i detalji o ulasku u bolnice

Stožer donio osam novih odluka. Provjerite koje su sve promjene

Mjere
PIXSELL
30.09.2021.
u 10:23

Prilikom dolaska na posao zdravstveni djelatnici ili pacijenti, njihova pratnja te zaposlenici u socijalnoj skrbi moraju EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi dokaz predočiti ovlaštenoj osobi poslodavca.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da je od zadnje sjednice Vlade Stožer civilne zaštite donio osam novih odluka na nacionalnoj razini.

"Od 4. listopada na snagu stupaju tri odluke kojima je propisana obveza posjedovanja COVID potvrda ili testiranja na koronavirus. Ove odluke odnose se na uvođenje propisane posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja za zaposlenike u zdravstvenom sustavu i kod prijave pacijenata te za zaposlenike u djelatnostima socijalne skrbi i to, ako nemaju EU COVID potvrdu, uz obvezu testiranja najmanje dva puta u sedam dana. Svi koji imaju digitalnu COVID potvrdu ne moraju se testirati", kazao je Božinović.

Prilikom dolaska na posao zdravstveni djelatnici ili pacijenti, njihova pratnja te zaposlenici u socijalnoj skrbi moraju EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi dokaz predočiti ovlaštenoj osobi poslodavca.

Tko može predočiti drugi dokaz?

"Ovdje treba napomenuti da odgovarajući drugi dokaz mogu predočiti svi koji zbog opravdanog razloga ne mogu dobiti EU COVID potvrdu, tj. oni koji su preboljeli COVID, a dijagnoza im je postavljena na temelju brzog antigenskog testa posljednjih devet mjeseci, koji su u obitelji imali COVID bolesnike i s kojima su imali kontakt, a bolest im nije dijagnosticirana laboratorijskim testom te su zbog toga proglašeni 'vjerojatnim slučajevima', oni kojima je bolest dijagnosticirana PCR testom prije više od šest mjeseci, a manje od devet mjeseci, i oni koji su preboljeli bolest a ona im je dijagnosticirana brzim antigenskim testom, PCR-om ili su bili vjerojatan slučaj, a cijepljeni su jednom dozom unutar osam mjeseci od preboljenja te nije prošlo više od devet mjeseci od primitka prve doze", kazao je ministar. 

Odlukama je, kazao je Božinović, navedeno i kojim se dokumentima dokazuje svaki navedeni slučaj. To je potvrda liječnika primarne zdravstvene zaštite, a na temelju brzog antigenskog testa ili medicinske dokumentacije te nalazom PCR testa, kao i potvrdom o primitku jedne doze cjepiva.

Božinović je naglasio da se vodilo računa da se nikome ne onemogući zdravstvena zaštita, pa tako pacijenti dokaze ne moraju pružati kada se radi o hitnim slučajevima, zdravstvenoj skrbi zbog sumnje na COVID-19 ili potvrđene bolesti te prilikom pružanja usluga na primarnoj razini zdravstvene zaštite.

"Doneseno je i pet odluka kojima se do 15. listopada produljuju epidemiološke mjere koje se odnose na ograničavanje okupljanja, korištenje zaštitnih maski, rad trgovina, javni prijevoz i privremenu zabranu i ograničavanje prelaska preko granice, s tim da se kod odluke na granicama produljuje rok važenja cijepljenja i preboljenja s 270 na 365 dana", kazao je Božinović. 

Video: HZJZ objavio detalje: Cijepljenje se snažno preporučuje za ovih pet skupina djece

Komentara 125

Avatar javorko
javorko
11:00 30.09.2021.

Sto je to prirmarna zdrs.zastita opca praksa?

Avatar klopotec
klopotec
11:11 30.09.2021.

Ha,ha, čovjek čita sve te komentare i dolazi do zaključka. Mnogi od tih vrlo glasnih do pred tridesetak godina (ili njihovi roditelji...) odlazili su dnevno na centralni komitet KP po "naputke" onog što će taj dan razmišljati, govoriti i raditi.iti. A sad veliki borci za osobne slobode.

ED
edgar2
10:41 30.09.2021.

U državi New York uvode obavezno cijepljenje za sve zdravstvene radnike iako "samo" oko 16% nije potpuno cijepljeno...Danas se mogla pročitati jedna "tvrda" izjava koja pokazuje kako tamo rezoniraju, a kaže " da nema mjesta necijepljenim zdravstvenim radnicima ni u jednoj zdravstvenoj ustanovi u državi New York"... Tih 70 000 tak zdravstvenih djelatnika ostavlja s tri opcije: dati otkaz, otići na neplaćeni dopust ili se cijepiti barem s jednom dozaom. Kod nas je ipak puno slobodnije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije