Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NEMA NEDODIRLJIVIH KOD KORONE'

Markotić: Zarazna bolnica puna je već danima. Zabrinjava nas stanje mladih od 25 do 45 godina

Zagreb: Nacionalni stožer za civilnu zaštitu održao konferenciju za medije
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/2
16.04.2021.
u 11:11

Broj novozaraženih porastao je za više od 30 posto u odnosu na prošli tjedan zbog čega je Nacionalni stožer civilne zaštite na današnjoj konferenciji uputio apel građanima da nastave poštovati mjere dok se ne provede procjepljivanje. Upozorili su da je zdravstveni sustav opterećen te da je uočen zabrinjavajući trend porasta teških slučajeva kod mlađih osoba. 

– U ovom tjednu imamo 11.082 oboljele osobe, dok smo prošli tjedan imali 8338, što čini porast od 32 posto. Prosječna incidencija je 664,9. Na ljestvici europskih zemalja Hrvatska zauzima 21. mjesto. Dakle, 6 zemalja ima višu incidenciju od nas. Po stopi smrtnosti smo na 17. mjestu ljestvice europskih zemalja – kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Najavio je da će od 4. tjedna travnja dodatne doze Pfizera biti znatno veće, a do kraja 6. mjeseca primit ćemo ukupno više od milijun doza. Rekao je i da su postignuti dogovori s veledrogerijama oko kroničnog duga.

– Moja isprika svima koji su razvili određenu bojazan. Od početka krize govorimo da ćemo učiniti sve da osiguramo potrebne lijekove. Čeka nas neizbježna reforma zdravstvenog sustava – kazao je Beroš.

Istaknuo je i važnost cijepljenja za nadolazeću turističku sezonu

– Naša zajednička nastojanja bila su da kadrovski, edukacijski i materijalno popravimo sliku našeg zdravstvenog sustava. Zahvaljujem svim ravnateljima, pogotovo onima koji su dodatno opterećeni u ovim izazovnim vremenima – dodao je.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević", kazala je što je bilo na sastanku zdravstvene platforme Europske komisije.

– Britanska varijanta prevladala je u cijeloj Europi. Nije više potrebno raditi sekvencioniranja. Vezano za brazilsku varijantu za koju se strahuje da bi mogla biti otporna na cjepivo, ona je zasad pod kontrolom. Ono što se klinički vidi i sve zemlje bilježe, značajno je manji broj oboljelih iznad 80 godina, što se odrazilo i na manju smrtnost. Primjećuje se da su dobne skupine koje se razbolijevaju niže – kazala je Markotić te dodala da su njihovi kapaciteti puni.

– Ono što nas zabrinjava jest cijeli niz slučajeva teških obostranih upala pluća kod osoba od 25 do 45 godina. Jako je važno da izdržimo i držimo se mjera. Mlađi moraju misliti da mogu razviti teške oblike bolesti. Šteta bi bilo završiti s teškim oblicima ako se možemo sačuvati i dočekati cijepljenje. Nema nedodirljivih kod korone – kazala je Markotić.

Govoreći o cjepivima, istaknula je da se i dalje podvlači da su koristi i dalje značajno veće od potencijalnih rizika. Što se tiče zemalja koja su zabranile cijepljenje određenim cjepivima, EMA je odlučila tražiti od njih objašnjenje.

– Jučer smo donijeli produžetak mjera na nacionalnoj razini u kojima nema promjena u odnosu na mjere koje su bile na snazi do 15. travnja. Jučer smo produljili mjere nekim županijama, a strože mjere zatražili su u Brodsko-posavskoj županiji. Dubrovačko-neretvanska je zatražila novu mjeru koja se odnosi na Trpanj, kojom je predloženo blago ublažavanje mjera, što znači rad ugostiteljskih objekata na otvorenome do 19 sati – kazao je Božinović.

Upitan jesu li najave o procijepljenosti do kraja lipnja ostvarive, Capak je kazao:

– Mi smo vrlo realno do 1. srpnja na 55 posto. Vrlo je vjerojatno da ćemo to dosegnuti. To vam je po 1000 cijepljenih po županijama dnevno. Znamo da neke županije mogu i mnogo više od toga. Ako doze dođu kako je najavljeno, neće biti nikakav problem.

Na pitanje koliko je stajala izrada platforme i je li bilo pogodovanja, Beroš je rekao da ne zna koliko je ukupno stajala jer se radilo o više faza, a sama cijena nije u njegovoj domeni.

– Naravno da nije bilo pogodovanja. Ministarstvo je poslalo demantij. Svi procesi bili su transparentni i svi podaci objavljeni su na mrežnim stranicama. Teza o prikrivanju identiteta ne stoji ako je sve unaprijed bilo objavljeno. Postojali su određeni kriteriji koji su dogovoreni, poput onog da se ne može prijavljivati pod pseudonimima i slično, no za dob vam ne mogu reći točno – dodao je.

Rekao je da poteškoća s platformom ima, ali da je to u domeni informatičara. Istaknuo je da se radi o vrlo kompleksnom procesu.

Osvrnuo se i na snimku koja se danas pojavila u javnosti na kojoj se mogu čuti kritike ministra financija Zdravka Marića vezane uz dugove.

– Prvo ću se referirati na određeno nerazumijevanje ministra Marića i mene. Nisam osjetio ni u jednom trenutku da me proziva. Iznimno dobro surađujemo i razumijemo se, a posebno u tome da je potrebna reforma da bismo sustav učinili održivim. Vrlo jasno ću reći, ako se reforma ne provede, da će odgovornost biti isključivo na ministru zdravstva – kazao je Beroš, dodajući da su imali radne verzije reformskih prijedloga.

Je li vam premijer rekao da se neće baviti reformom zdravstva prije izbora?

– To je još jedna konstrukcija. Ako pogledate snimku, čut ćete mene kako govorim da se reforme planiraju u za to prikladno vrijeme, a to je nakon izbora. Morate shvatiti kako politika funkcionira. Dolazi nam vrijeme izbora, i snaga politike je usmjerena na to. Veći iskoraci se mogu napraviti u mirnijem vremenu. Javlja se konotacija da se nešto nepovoljno sprema. Ne. Neće biti redukcije prava hrvatskih osiguranika, dapače, trudit ćemo se povećati ih. Dakle, premijer mi nikada nije rekao tako nešto – rekao je Beroš.

U kakvom ste odnosu s gospodinom  Vinkom Kojundžićem?

– NI u boljem ni u lošijem nego u odnosu na druge vendore, tvrtke koje imaju ugovorne odnose s Ministarstvom zdravstva. Nije bilo nikakvog pogodovanja – kazao je Beroš.

Na pitanje hoće li dati detaljne podatke u javnost koliko je tvrtka Cuspis dobila otkad je on u Ministarstvu, Beroš je rekao da će sve pružiti transparentno, a dodao je i da su te tvrtke angažirane daleko prije nego što je on došao na mjesto pomoćnika.

– Ako je nekoga zanimalo tko radi tu stranicu, mogao je otići na mrežnu stranicu i vidjeti tko je angažiran – kazao je.

Nakon jučer održanog Znanstvenog savjeta Vlade, Nacionalni stožer produžio je postojeće mjere do 30. travnja 2021

– Opcija strožih mjera nije isključena, možda je u ovom trenutku isključena na nacionalnoj razini – istaknuo je ministar Božinović nakon sastanka.

Podsjetimo, jučer je u Hrvatskoj zabilježeno 2927 novih slučajeva te je ukupni broj aktivnih slučajeva iznosio 15.307. Među njima je 1988 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 179 pacijenata. 

Komentara 38

JO
jorgen
11:18 16.04.2021.

Beroš, ugrozio si građane kojima nisu bili dostupni lijekovi a wordpress portal koji se sklepa za dan-dva si platio milijune kuna! Ostavka!

DL
dvanaest_legija
11:34 16.04.2021.

Cirkus se mora nastaviti pod svaku cijenu!

SO
sokol99
11:22 16.04.2021.

A vidi se iz aviona da se stožer pogubio? Oni sami su u najvećoj panici? NEZNAJU što reći ovom izbezumljenom narodu? Jer su svjesni ako više cijepe ima više problema?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije