Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRESICA STOŽERA

Capak: Nismo znali koliko će cjepivo biti učinkovito, a produžit će se trajanje imuniteta

Zagreb: Od COVID-19 u posljednja 24 sata ukupno oporavljeno 2638 osoba
Foto: Marin Tironi/PIXSELL
1/6
23.11.2020.
u 11:19

– Moramo biti svjesni da ovo neće proći za nekoliko tjedana. Imat ćemo izniman pritisak oboljelih nekoliko mjeseci – rekla je Alemka Markotić.

U Hrvatskoj su u posljednja 24 sata zabilježena 1973 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 19.275. Među njima je 2060 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 235 pacijenata. Preminulo je 45 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježena 105.691 osoba zaražena novim koronavirusom, od kojih je 1398 preminulo, ukupno se oporavilo 85.018 osoba, od toga 2638 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji su trenutačno 40.083 osobe. Do danas su ukupno testirane 683.104 osobe, od toga 6139 u posljednja 24 sata.

Nacionalni stožer objavio je nove detalje na konferenciji za medije.

– U svijetu je 59 milijuna slučajeva, Kod nas je prije tjedan dana brojka bila 1313, a prije 14 dana 1529. S ovim brojkama imamo incidenciju od 876 na 100.000 i time smo na 24. mjestu zemalja EU. Više imaju Slovenija, Austrija i Luksemburg. Po mortalitetu smo na 13. mjestu. Mortalitet raste u cijelom svijetu, pa tako i u Europi. Imamo visoki udio pozitivnih među testiranima – 29 posto - kazao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Vera Katalinić-Janković, pomoćnica ministra Beroša, kazala je kako je situacija u bolnici Dubrava stabilna.

– Respiratora ima na raspolaganju, ako bude potrebe, pribavit će se novi – rekla je i komentirala maske s olovom.

– Uvijek je bilo diskusija o maskama – koliko štite, koliko ne štite. Sad smo izloženi različitim proizvodima i deklaracijama. Maske su se pokazale neodgovarajućima i inspekcija je reagirala. Kad se nedostaci uklone, one će se vratiti na tržište.

Capak je izjavio kako treba pričekati završetak kliničkih ispitivanja i sve informacije o učinkovitosti cjepiva AstraZenece i oksfordskog sveučilišta, za koje je danas objavljeno da je učinkovito 70 posto. 

- To je preozbiljna informacija. Prije nekoliko sati objavljen je podatak da je učinkovitost cjepiva 70 posto, a kasnije je AstraZeneca tražila demantij te informacije, da se radi o 90 - postotnoj učinkovitosti. Pričekao bih jer službeno nisu objavili rezultate završetka kliničkih ispitivanja - kazao je Capak i rekao kako se Hrvatska priključila svim zemljama EU-a koje su ušle u zajedničku nabavu, a tada nije bilo podataka o učinkovitosti tog cjepiva. U Hrvatsku bi trebalo stići 2,7 milijuna doza tijekom sedam mjeseci, nakon što počne distribucija.

Capak je najavio kako će se, s obzirom na nove znanstvene spoznaje, produljiti trajanje imuniteta na covid-19 s tri na šest mjeseci.

- Kad smo donosili odluku o trajanju izolacije u literaturi je bilo da imunitet traje tri mjeseca. U ovom momentu imamo druge informacije. Naručili smo od stručnjaka epidemiološke struke da nam predoče znanstvena istraživanja koja se odnose na to. Na sljedećoj sjednici ekspertne skupine će se o tome raspravljati. Produžit će se trajanje imuniteta jer imamo podatke da traje šest mjeseci - rekao je Capak.

Video – Otvorenju brzog testiranja na COVID-19 u Sigetu nazočio i Milan Bandić

 

Na pitanje zašto nisu počela brza testiranja u školama u Međimurskoj županiji, Capak je rekao da su u razgovorima zaključili da testiranje u školama, kako je najavljeno, neće biti učinkovito. 

– Malo će se još pričekati da se vidi situacija. Brzi antigenski testovi imaju primjenu na više mjesta, a u školama kao zatvorenim kolektivima onda kada ima više pozitivnih. Prema našim preporukama koje je izradilo Povjerenstvo, sva ona djeca koja imaju simptome ne dolaze u školu – rekao je Capak. 

Alemka Markotić izvijestila je o stanju u Klinici "Dr. Fran Mihaljević".

– Imamo 26 bolesnika na respiratoru. U cijeloj Europi i svijetu iznimno je povećan broj bolesnih, klinička slika je teža nego u proljeće i mnogo više ljudi ima upale pluća. Situacija je pod kontrolom, ali svi sa zabrinutošću prate situaciju. Tek nam predstoje dva do tri zimska mjeseca, bit će teško sve držati pod kontrolom. Na nama je odgovornost. Moramo biti svjesni da ovo neće proći za nekoliko tjedana. Imat ćemo izniman pritisak oboljelih nekoliko mjeseci – rekla je Alemka Markotić.

Katalinić-Janković dodala je da sustav funkcionira.

– Teškoće su bile zbog smanjenih kapaciteta dotoka kisika. Rješenja su nađena i u Dubravi, i Rijeci, i Varaždinu. Sustav nije pred padom ni pred slomom... Bilo je teškoća u sjevernim županijama, no županije su riješile probleme.

Capak kaže da su radili analizu hospitalizacija onkoloških bolesnika, pa su vidjeli da su za vrijeme zatvaranja pale za 70 posto, a nakon toga su se vratile na stanje kakvo je bilo i 2019.

Situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj pratite OVDJE.

Ključne riječi

Komentara 46

FR
freeman
11:12 23.11.2020.

Stožer sigurno nije nacionalan.Beć privatna prčija ishlapljelih političara partije kao i ustavni sud.

JO
jorgen
11:48 23.11.2020.

"Nismo znali podatak o učinkovitosti kad se cjepivo naručivalo - dodao je Capak." - onda morate na sud zbog kršenja pravila javne nabave i dovođenja građana u potencijalnu zdravstvenu ugrozu.

DU
Deleted user
11:49 23.11.2020.

Dragi građani, dati HDZ-u da nabavlja cjepivo, da ponovim dati HDZ-u da nabavlja cjepivo? Što mislite što bi tu moglo poći po zlu poznavajući HDZ? Da li bi ste se vi cijepili nečime što je nabavio HDZ? NIKADA!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije