Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SMIJENIO DVOJICU SUDACA

Dobronić o Kosu i Mrčeli: 'Nisu u poziciji da imaju samo prava, imaju obveze kao suci'

Velik broj političara na obilježavanju Dana antifašističke borbe u Spomen parku Brezovica
Zeljko Hladika/PIXSELL
08.07.2022.
u 13:42

Dobronić je kazao kako su suci Kos i Mrčela svojim izjavama i postupcima doveli do toga da je izgubio povjerenje u njih kao u svoje najbliže suradnike.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić u četvrtak je smijenio suca Damira Kosa s dužnosti predsjednika kaznenog odjela najvišeg suda, a Marina Mrčelu s mjesta šefa Odjela za praćenje europskih propisa i sudske prakse sudova pri Vijeću Europe i Europske unije. 

Dobronić se obratio javnosti javnosti vezano uz okrugli stol na koji su, kaže, poziv dobili svi suci Vrhovnog suda. Također, kako je istaknuo, smjene ne predstavljaju zapreku za daljnji rad suda. 

- Na skup su dobili poziv svi suci, a odazvali su se oni koji u bili zainteresirani da negiraju tvrdnje. Možda bi bio zadovoljniji da su se priključili oni koji su za to, znam da ih ima - kaže.

- Raspravljali su na način da su onemogućili raspravu - navodi govoreći o dvojici sudaca. 

- Mi moramo provesti pravu europeizaciju pravnog sustava u praksi. Mi kada se usporedimo s većinom zemalja članica EU-a, imamo vrlo lošu situaciju da imamo premalo propisa, a oni koje imamo su preopćeniti - tvrdi te dodaje kako "mora postojati opći interes da se stvari pomaknu s ove točke koja nije dobra".

- Rekao sam da se treba regulirati pitanje o članku održavanja predavanja tako da sudac kaže da ima tu namjeru i da se omogući predsjedniku da ima pravo reći da se s time ne slaže. Nisam nikada rekao da se slažem da se sucima zabrani pisanje članaka - kazao je te istaknuo da je suprotno od toga izvrtanje njegovih riječi. 

- Ja sam predsjednik suda, napravio sam ono što sam smatrao da je u interesu suda. Oni se moraju ponašati kao svi drugi. Nisu u poziciji da imaju samo prava, imaju obveze kao suci. Suci koji se protive ovome ne žele prihvatiti ni minimum promjena, uopće ne žele o njima raspravljati, to je suština - utvrdio je.

- Bili su skoro pa agresivni, izokretali ono što sam rekao i predložio. Uopće ne žele raspravljati o mogućnosti da se uvedu propisi po uzoru na EU - dodaje.

Podsjećamo, Dobronić je ranije kazao kako su suci Kos i Mrčela svojim izjavama i postupcima doveli do toga da je izgubio povjerenje u njih kao u svoje najbliže suradnike. Naime, Dobroniću neprihvatljive izjave sudački dvojac iznio je na nedavnom okruglom stolu organiziranom na Vrhovnom sudu o izvansudskim aktivnostima sudaca.

- To je, nažalost, bila rasprava koja je bila ispod razine Vrhovnog suda - rekao je danas.

Komentara 12

Avatar southman
southman
14:10 08.07.2022.

Krenula je čistka.

RO
ronyday
14:54 08.07.2022.

Šekao je dobšonić najgori sudac sa opomenama, koji nijse sposoban nnormalno ni govoriti a kam li misliti i raditi, not to je samo još jedno od smeća koje nam je nametnu slučajni i zločinačka komunjarska partija.

DU
Deleted user
17:32 08.07.2022.

svasta se događa i događati ce se....ljuljaju je institucije rh ko jablanove grane..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije