Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrhovni sud

Izgubio povjerenje: Dobronić smijenio suce Kosa i Mrčelu s dužnosti šefova odjela

Radovan Dobronić, predsjednik Vrhovnog suda
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
07.07.2022.
u 18:22

Dobroniću neprihvatljive izjave sudački dvojac iznio je, među ostalim, na nedavnom okruglom stolu organiziranom na Vrhovnom sudu o izvansudskim aktivnostima sudaca.

Predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić u četvrtak je smijenio suca Damira Kosa s dužnosti predsjednika kaznenog odjela najvišeg suda, a Marina Mrčelu s mjesta šefa Odjela za praćenje europskih propisa i sudske prakse sudova pri Vijeću Europe i Europske unije.

U izjavi Hini Dobronić je kazao kako su suci Kos i Mrčela svojim izjavama i postupcima doveli do toga da je izgubio povjerenje u njih kao u svoje najbliže suradnike.

„Stoga nisam imao drugog izbora”, kazao je Dobronić.

Dobroniću neprihvatljive izjave sudački dvojac iznio je, među ostalim, na nedavnom okruglom stolu organiziranom na Vrhovnom sudu o izvansudskim aktivnostima sudaca.

Među ostalim, Dobronić je tada kazao da je u većini europskih zemalja sucima zabranjeno dodatno zarađivanje na arbitražama, u ostalima je dopušteno uz strogo propisane uvjete, ali "nigdje osim u Hrvatskoj nema ovakvog rješenja totalne slobode".

Osim arbitraža Dobronić želi utvrditi i pravila za plaćena predavanja i objavljivanje stručnih članaka, ali i zapošljavanje obitelji i bliskih osoba u pravosudnom sustavu.

Sve to bile su i teme upitnika koje je ranije poslao predsjednicima sudova, a za koji Dobronić kaže da mu nije bila svrha prikupljanje osobnih podataka već donošenje ograničenja koja proizlaze iz potrebe da sudac u cijelosti zadrži svoju profesionalnu poziciju.

Video - Otac tužio sina jer ga odbija uzdržavati, sud odredio isplatu od tisuću kuna mjesečno

Komentara 16

OT
otrovnijezik
18:36 07.07.2022.

Sve je to meni jasno, nema onoga koga se ne može kupiti samo treba pronaći odgovarajuću cijenu ali gdje su bile tajne službe koje rade to što rade i podnose izvještaje?

Avatar antikomunist6
antikomunist6
19:32 07.07.2022.

Nisu li Mrčela i Kos bili suprotnih mišljenja od Milanovića?

VI
Vivian
18:32 07.07.2022.

Partijska cistka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije