Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 31
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POZVAO NA PROMJENE

Američki veleposlanik u BiH: Pravosudni sustav u zemlji prepun je nekompetentnosti i korupcije

Banja Luka: Američki veleposlanik u BiH iskazao zabrinutost posljednjim potezima Republike Srpske
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
1/3
07.07.2022.
u 15:00

Zaključno su naveli kako povjerenje javnosti u pravosuđe nikada nije bilo na nižoj razini a VSTV je neizostavno suodgovoran za tu krizu povjerenja

Američki veleposlanik u BiH Michael Murphy ocijenio je u u četvrtak kako je pravosudni sustav u toj zemlji duboko kompromitiran nekompetentnošću i korupcijom pozvavši da se takvo stanje odmah počne mijenjati.

Murphy je u Sarajevu sudjelovao u predstavljanju posebnog izvještaja privremenog povjerenstva Zastupničkog doma parlamenta BiH koje je više od godinu dana utvrđivalo stanje u pravosuđu. Američki je veleposlanik taj izvještaj ocijenio iznimno važnim jer pojašnjava dubinske probleme u pravosuđu i razloge njegova loša funkcioniranja.

"Izvještaj privremenog istražnog povjerenstva Zastupničkog doma parlamenta BiH baca svjetlo na rastuću korupciju i političko zarobljavanje pravosudnog sustava u BiH. Ponosni smo što podržavamo povjerenstvo i njegove prijedloge za prijeko potrebnu reformu Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća i pravosudnih institucija", napisao je Murphy na svom službenom Twitter nalogu.

Zajedno s nekolicinom drugih diplomata poput visokog predstavnika Christiana Schmidta, šefa Delegacije EU u BiH Johanna Sattlera i voditeljice misije OESS-a Kathleen Kavalec, Murphy je ranije ovog mjeseca uputio posebno pismo na adresu predsjednika i članova VSTV-a u kojemu stoji ocjena kako to tijelo poseže za krajnje problematičnim kriterijima pri imenovanju sudaca i tužitelja, uključujući tu manipulacije etničkom pripadnošću kandidata za te pozicije.

"Primijetili smo povećano a ponekad i čini se proizvoljno posezanje za iznimkama (pri utvrđivanju rang liste kandidata) na temelju nacionalne pripadnosti", stoji uz stalo u pismu.

 VTSV, kako su istaknule diplomate, unatoč preporukama danim još 2019. godi ne nudi konkretna obrazloženja za pojedinačne odluke o imenovanju čime se izažu "optužbama za proizvoljnost i netransparentnost".

Zaključno su naveli kako povjerenje javnosti u pravosuđe nikada nije bilo na nižoj razini a VSTV je neizostavno suodgovoran za tu krizu povjerenja.

Parlamentarno povjerenstvo koje je istraživalo stanje u pravosuđu formirano je nakon što je otkrivena umiješanost u korupciju bivšeg predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, zbog čega je on bio prisiljen podnijeti ostavku. Odmah nakon toga srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik imenovao ga je za svog posbenog pravnog savjetnika.

"Dobili smo u jednom momentu u VSTV-u ljude bez znanja, bez integriteta, bez etičkih kvaliteta i sistem je totalno srušen za nekih šest godina. Danas naše pravosuđe kontroliraju neke vladajuće politike", kazao je aludirajući na Tegeltiju i Dodika sudac Suda BiH Branko Perić u svjedočenju pred parlamentarnim istražnim povjerenstvom.

Povjerenstvo je tijekom istrage saslušalo više od 30 osoba iz pravosuđa i vlasti a na kraju je definirano 15 preporuka čijom bi se provedbom promijenilo stanje. Poziv za saslušanje odbio je samo HDZ-ov ministar pravde Josip Grubeša.

U preporukama je navedena potreba temeljitih provjera članova VSTV-a prije njihova imenovanja u to tijelo, jasno definiranje slučajeva u kojima bi oni bili u sukobu interesa, jačanje uloge i ovlasti Ureda stegovnog tužitelja pri VSTV-u, jasnijih kriterija vrednovanja učinka sudaca i tužitelja, dosljedno osiguranje dodjele predmeta sucima i tužiteljima kroz automatizirani sustav kao i značajnija uloga pučkih pravobranitelja.

Izmjene postojećeg zakona o VSTV-u postale su sastavni dio reduciranih zahtjeva Euripske komisije postavljenih pred BiH kako bi se toj zemlji odobrio status kandidata za članstvo u Uniji. Ostali uvjeti su usvajanje zakona kojim bi se regulirao postupak javne nabave te spriječio sukob interesa dužnosnika u tijelima vlasti.

Sve je to sastavni dio mišljenja Europske komisije iz 2019. godine kojim je definirao 14 prioritetnih zadaća za vlasti u BiH ukoliko žele kandidatski status za svoju zemlju, no sada je taj popis znatno skraćen ali ni to nije bilo dovoljno da bi se napravio bilo kakav reformski korak.

>> VIDEO Rusija upozorava: Čovječanstvo će biti ugroženo, pokuša li nas Zapad kazniti za rat

Ključne riječi

Komentara 3

XA
xaron
20:41 07.07.2022.

Američki veleposlanok u BH : pravosudni sistem BH je…Pa da vidimo US pravosudni sistem. Vrhovni Sud US je ukinuo svoju vlastitu odluku u vezi pobačaja ? Zašto ? Jer je odluku za pobačaj donio VS pakovan Demokratima, a VS pakovanan Republikancima je tu presudu ukinuo . Pa ima li igdje večeg primjera partijskog odlučivanja sudova ?

LU
luminax
18:16 07.07.2022.

Balije sude po onjoj ,,Kadija te tuži , kadija ti sudi " , a najradije bi po šerijatu , pri čemu im je najvažnije da li je neko balija ili ne .

NE
nepokolebljiv
17:40 07.07.2022.

Kombinacija Balkana i Vizanta!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije