Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROBLEMI PRAVNOG FAKULTETA

Boban: Pripravnici imaju plaću 4.000 kuna, toliko i vrijedimo jer nemamo znanja

Ivan Boban
Foto: Screenshot
1/3
23.09.2020.
u 14:15

Nije dopušteno da prosvjed bude unutar dvorišta fakulteta pa sad tražimo novu lokaciju, rekao je Boban

U studiju Večernjeg lista gostuje student 4. godine Pravnog fakulteta Ivan Boban. Studente je neposredno prije početka akademske godine dočekala obavijest o poskupljenju školarine koja nije bila prethodno najavljena. Problema je bio i s komunikacijom o ispitnim rokovima, a nisu im uvaženi ni zahtjevi da se izađe ususret studentima slabijeg imovinskog statusa. Poskupljenje školarine, prema prvim informacijama, odnosi se na izvanredne studente, a sada ispada da će uz to poskupljenje studenti sudjelovati u obnovi zgrade Pravnog fakulteta. Jesu li to dužni i što se zapravo događa na Pravnom fakultetu, razgovaramo s Ivanom Bobanom. 

Student Ivan Boban rekao je da je Uprava perfidno podvalila višu cijenu ECTS boda, sa 100 na 120 kuna. – Država i Sveučilište bi trebali studentima pomoći zbog situacije, a ne podignuti cijenu godine za 1200 kuna, tvrdi Boban i dodaje kako će vjerojatno neki studenti odustati od fakulteta. – Mnogi studenti imaju točno izračunato koliko će stajati školarina i kada je trebaju platiti – objašnjava. 

Osim više cijene, Uprava je prekršila pravilo o roku za uplatu. Naime, on je trebao biti barem osam dana, no 19. rujna određen da bude već 23. rujna. Prethodne su generacije imale barem dva tjedna, a Uprava je popustila nakon pritiska studenata. Potom su ustvrdili da je to bio samo "instruktivni rok". 

VIDEO Student Ivan Boban o situaciji na Pravnom fakultetu

– Pravilnik na našem Fakultetu podzakonski je akt. Tko će biti legalist ako ne profesor pravnog fakulteta i uprava, poručuje Boban i nastavlja: – Dokumentacija je stigla pet dana unaprijed, a trebalo je prema Pravilniku osam danas ranije pa Studentski zbor nije stigao sve proučiti.

Boban tvrdi kako je stanje na Fakultetu općenito vrlo loše te da ima mnogo problema.

– Odnos je kriminalan, studenti su se zbog mnogo padova na usmenim ispitima bojali progovoriti, tvrdi i dodaje kako su se ipak uspjeli mobilizirati te planiraju prosvjed za koji imaju podršku tisuća ljudi. 

– Prosvjed u doba pandemije nije lako organizirati. Ako iz Uprave nisu legalisti, mi ćemo biti i zadovoljit ćemo sve zakonske norme. Nije dopušteno da prosvjed bude unutar dvorišta fakulteta pa sada tražimo novu lokaciju – rekao je Boban.

O tome hoće li razlika u cijeni otići u obnovu zgrade Pravnog fakulteta rekao je: 

– Ja ne vidim razlog da studenti plaćaju obnovu zdrave. Ali i da je to istina, hajdemo mi uvesti jedan transparentan sustav uplata i isplata. Studenti bi bilo zadovoljni, ali problematika je gdje se troši novac. Bilo je rečeno da je profesorima smanjena plaća, no moram to demantirati. Njima je smanjen dodatak na plaću za 24 posto, a bio je 30. Oni i u doba pandemije imaju šest posto dodatka na plaću, a studenti plaćaju više. 

Kao druge probleme ističe samovolju profesora koju mogu laku provoditi jer, kako kaže, rade u javnoj ustanovi u kojoj je teško dobiti otkaz. 

– Neki na Twitteru indirektno i direktno vrijeđaju nas studente – istaknuo je. 

Također, problem je i sam princip učenja koji je vrlo suhoparan.

– Sve se temelji na teoriji, bez prakse i zbog toga pripravnici u odvjetničkim uredima imaju četiri tisuće kuna. Toliko mi i vrijedimo, mi nemamo znanja, tek ga moramo steći. 

Zbog toga Boban tvrdi da Pravni fakultet treba ići u smjeru uvođenja praktičnih zadataka koji se rješavaju uz pomoć svih zakona. 

Komentara 11

Avatar Briselska junačina
Briselska junačina
14:12 23.09.2020.

Pravni fakultet više ne postoji, to je nekakva dopisna škola koja se uopće ne bi trebala plaćati. Niti ima predavanja, niti ima seminara, niti ima vježbi, ispiti se održavaju online, nitko ne dolazi na posao, nitko ne drži konzultacije, nitko ništa ne radi. Može se slobodno ukinuti, za manje novaca se može upisati online pravni fakultet na Fidžiju, i još se dobije bolja naobrazba.

DU
Deleted user
14:36 23.09.2020.

Kakve veze ima obnova zgrade sa školarinom, osim ako ne radi netko od kumova pa su radovi ekstremno skupi jer treba nositi poklone okolo zaslužnima za dobivanje posla kako to inače ide i čemu svjedočimo zadnjih 30 godina! Za ovu zemlju ovakvim načinom vođenja nema spasa! Ako ste tako mudri, predlažem zgradu od zlata, trošak se prebaci na studente a onda vi sa krampovima čupate to zlato i prodajete!

ZA
zagabria5
17:06 23.09.2020.

Toliko vi vrijedite i na kraju radne karijere jer nemate znanja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije