Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Večernji TV

Analitičar Damir Jugo: Škoro će motivirati Tomaševićeve birače da izađu na birališta

Emisiju možete pratiti na portalu i društvenim mrežama Večernjeg lista.
17. svibnja 2021. u 12:09 73 komentara 12568 prikaza
Foto: Vecernji

Večernjakov analitičar i dekan Edward Bernays University Collegea Damir Jugo gostovao je danas u emisiji na Večernji TV-u gdje je komentirao rezultate jučerašnjih lokalnih izbora. Voditeljica emisije je Petra Maretić Žonja. 

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore REZULTATI IZBORA Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini

– Glavni je zaključak da će iduća dva tjedna biti jako zanimljivo jer je jako puno nepoznanica. Ali već sad možemo vidjeti neke trendove. Najveći gubitnik je SDP. Oni, ako ćemo gledati neke istaknute jedinice, izuzev Rijeke, nemaju neke rezultate. Zapanjuje da je SDP u onim županijama, gdje je ulazio u drugi krug, sada na trećem ili čak i četvrtom mjestu – kazao je Jugo. 

Naveo je kako je pitanje jesu li toga svjesni. 

– U četiri velika grada imamo, recimo, nekih 3,25 trenda za promjenu. Zagreb je posebna priča. U Slavoniji je došlo do promjene. Da smo u Splitu prognozirali, nikad ne bismo rekli da će Puljak dobiti najveći broj glasova. U Zagrebu je jedino iznenađenje to što je Tomašević toliko dobio.

Izbori u Zagrebu

Na pitanje ima li Škoro ikakve šanse za drugi krug, Jugo smatra da je to teško reći. Ustvrdio je kako se Škoro jučer nakon objave rezultata u svojem govoru s takvom retorikom obraćao biračima HDZ-a, onima koji ne žive u centru, glasačima Mosta.

– On će dodatno motivirati Tomaševićeve birače da iziđu i kažu da ga moraju spriječiti. U Zagrebu je očigledno da žele promjenu. Tomašević je ogromna promjena. Mislim da je glavna motivacija DP bila vidljivost, da se gradi stranka koliko je moguće i da osvoji mandat u Gradskoj skupštini – kazao je. 

Željko Kerum TEŠKE RIJEČI VIDEO: Kerum poludio gledajući Ivoševića: 'Imali ste četnika za gradonačelnika i sad ponovno imate to'

Osvrnuo se i na ono što čeka platformu Možemo u sljedećem razdoblju. 

– Upravljanje Zagrebom i promjene koje moraju napraviti bit će jako izazovan zadatak, to bi bilo teško bilo kome. Da su parlamentarni izbori za godinu dana, a ne za tri godine kao što će biti, oni bi to pošteno naplatili. Zapravo, to bi bilo loše za njih jer ne bi mogli progutati broj kadrova koji bi stranci na toj razini bio dovoljan. Oni imaju dovoljno vremena sad izgraditi se, ali i imaju dovoljno vremena ne uspjeti u nekim stvarima koje su najavljivali. 

Jedan od ključnih elementa za Možemo u činjenici je što je riječ o platformi nekoliko stranaka, 

– Sa stručnog stajališta bit će jako zanimljivo što će se dogoditi. Oni se moraju prebaciti s aktivističkog na upravljačko djelovanje. Morat će biti skloni kompromisima. Nemoguće je da budu sigurni za svaku osobu koju će postaviti, a njihove pogreške njima će se pripisivati. Treba vidjeti kako će oni međusobno funkcionirati, jer im nedostaje samo jedna ruka u skupštini. Vjerojatno će ići sa SDP-om, čisto da podijele odgovornost. Zbog te situacije će se usmjeriti na njihovu heterogenost. Ja im želim da uspiju, jer živim u Zagrebu, ali će biti zanimljivo to gledati. 

Komentirao je stanje u SDP-u. 

– Što se tiče SDP-a, oni moraju naći neki jezik. Primjerice, kad je HDZ doživio havariju nakon one Vlade s Mostom, svi su znali da će Plenković voditi stranku. Ako pitate u SDP-u ima li koga, taj već pripada nekoj struji u stranci. Ako ne žele da SDP doživi sudbinu HNS-a, moraju sjesti i dogovoriti se. No, mislim da nisu shvatili. Ekipa prošlog predsjednika misli da bi prošli bolje, a imali su već priliku. Tamo gdje imaju odlične kandidate i gdje su ostvarili rezultat, ondje je starija ekipa. Njima nedostaje mlada ekipa koja nije prepoznatljiva ni u svojoj lokalnoj zajednici.  

1 / 79

Stanje u HDZ-u

Istaknuo je kako će HDZ vrlo vjerojatno okrenuti se pozitivnoj situaciji gledanja izbora, no dodao je i to da su stranačke utvrde poljuljane, kao što je Zadar i Šibensko-kninska županija. 

– Kad je interes da HDZ bude na vlasti, sve razmirice će se riješiti – nadometnuo je komentirajući rezultat u Osječko-baranjskoj županiji. 

Izborni stožer kandidata za gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomasevica 'Zaustaviti Sorosa' Batarelo iz Vigilarea poručio: Tko nije za Škoru pomaže komunistu Tomaševiću

– Plenković neće imati unutarnje probleme sljedeće tri godine. Osim ako se ne dogodi da pogube sve jedinice, što je malo vjerojatno, on ne bi trebao imati problema. Osim ako se ne dogodi neki politički potres, stvarno sumnjam da se može dogoditi nešto što može ugroziti njegovu poziciju. 

Na pitanje što se može očekivati u sljedeća dva tjedna, kazao je: – Svašta možemo očekivati jer je svašta na kocki. Ako HDZ izgubi Splitsko-dalmatinsku, Šibensko-kninsku, grad Zadar, onda je to, nacionalno gledajući, potpuno drukčija interpretacija jer do izbora ima jako puno. To je jako bitno dugoročno. Tu im je i Domovinski pokret. Raste i Možemo. 

Emisiju ste mogli pratiti na portalu i društvenim mrežama Večernjeg lista. 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Ivana Paradžiković
Novi izazovi
Pogledajte koji je prvi javni angažman Ivana Paradžiković odradila nakon odlaska s Nove TV
Renault Twingo
DOBRA ODLUKA
Nakon dugo vremena sjela u auto i oduševila se
 • REYAM:

  Škoru čekaju njegova polja i ravnica da se vrati. Obećao je, tamo mu je mjesto.

 • mica1111:

  Eto vam Zagrepčani.Imate Radu Borić na čelu metropole.Nak vam.Dabogda se tukli po glavi za par mjeseci!

 • Avatar Saburo
  Saburo:

  Škoro, vječiti si gubitnik. Jer misliš da će Bog pomagati nekome u političkoj utakmici? Kad tvoji to shvate, naći će drugoga pastira.