Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVEĆANJE POREZA

Uskoro novi porez na vikendice: Oni koji ga žele izbjeći trebaju potvrdu liječnika opće prakse

Ilustracija
Srecko Niketic/PIXSELL
12.02.2024.
u 12:12

Iako građani imaju obvezu do 31. ožujka prijaviti nekretninu za povremeni boravak, zanimljivo je da u zakonu nisu predviđene nikakve kazne za one koji ne prijave kuću koju ne koriste ili je povremeno koriste.

Porezna uprava pozvala je sve građane da do 31. ožujka ove godine predaju prijavu u kojoj će navesti koje im nekretnine služe za odmor, a ako to ne učine, dužnost i nadležnost gradova i općina je da to učine umjesto njih. Kako piše Novi list, početkom godine stupila je na snagu nadopuna zakona o porezu na kuće za odmor prema kojem svaki grad ili općina imaju odgovornost naplate tog poreza. Općine i gradove koji su donijeli odluku o povećanju ili smanjenju poreza na kuće za odmor možete pronaći na internetskim stranicama Porezne uprave.

Od 566 jedinica lokalne samouprave na povećanje poreza na vikendice odlučilo se 240 jedinica, no većina gradova i općina, njih 303, među kojima su turistička središta Split i Zadar, ipak je zadržalo postojeće porezno opterećenje. Država je porez na kuće za odmor, koji je već bio prisutan u zakonu, ali kao prihod središnjeg državnog proračuna, od prvoga siječnja prepustila gradovima. Taj se porez, naime, odnosi i na vlasnike apartmana, bilo fizičke ili pravne osobe, ali i na građane, bilo Republike Hrvatske ili EU koji imaju nekretnine koje koriste za povremeni boravak. 

Filip Brkan, vlasnik agencije za nekretnine Imperium Immobiliare, rekao je kako će vlasnici apartmana u konačnici plaćati dva nameta: porez na kuću za odmor i paušal po ležaju.

VEZANI ČLANCI

– Kod apartmana neće biti problem ući u trag vlasniku apartmana i razrezati mu porez jer već postoji evidencija po gradovima, dok će kod fizičkih osoba biti malih problema jer se to uglavnom radi stihijski, na način da bi gradovi trebali utvrditi nekakvim neposrednim opažanjem ili drugim načinom prikupljanja informacija tko koristi koju kuću za odmor – kazao je Brkan za Novi list. Kaže i kako je država bila maštovita kod sprečavanja izbjegavanja plaćanja poreza

– Da bi netko dokazao da kuću ne koristi za odmor, mora imati dokaz o prebivalištu na toj adresi i na istoj primati račune od komunalnih poduzeća, a možda je najzanimljivija treća odredba po kojoj se dokazuje da tamo stanujete, a to je potvrda liječnika opće prakse, iz koje će biti vidljivo da tamo stanujete i kod njega/nje dolazite na preglede. Država je bila temeljita i dosta se dobro pripremila – zaključio je Brkan.

GALERIJA Mladi europski kipari stigli u Imotski, punom parom rade spomenik kultnom Mercedesu

Ilustracija
1/16

Iako građani imaju obvezu do 31. ožujka prijaviti nekretninu za povremeni boravak, zanimljivo je da u zakonu nisu predviđene nikakve kazne za one koji ne prijave kuću koju ne koriste ili je povremeno koriste.

VIDEO Strani radnici iz Nepala opisuju život u Hrvatskoj

Komentara 17

CR
crocro
13:11 12.02.2024.

Netko ima objekt koji bi trebao podlijegati plaćanju poreza ali taj objekt služi kao ostava alata za obradu zemlje, objekt nema struju, nema vodu, nema kanalizaciju tj sanitarije i bilo kakve komunalne priključke, bez fasade i nalazi se npr. negdje u polju, u šumi, u vinogradu, u voćnjaku i sl. S druge strane postoje također objekti koji su uređeni sa svim komunalnim priključcima i koji izgledaju kao vile ili luksuzni objekti, bajkovitih fasada, prema ovim prvima. A porez će se razrezati po imenu objekta jer su i jedan i drugi zapravo objekti za povremeni boravak. Sve ostalo se ne pita. Postavlja se pitanje da li je to pravično i da li će se porez razrezati u istoj mjeri? Kako će se klasificirati vrste i stanje objekata?

SS
simpatican.simpa
13:44 12.02.2024.

Opet registri, prijave, a svi podaci postoje. Točno se zna tko gdje prebiva ili boravi i tko gdje ima kakvu nekretninu, kuću ili zemljište. Nije mi jasno čemu mudrovanje i filozofiranje.

BE
bezvrijedanyugodinar
15:35 12.02.2024.

Dok je Milanovičeva vlada (Linić) htjela uvesti porez na kuće i stanove, bio je jedan primjer novinama, da jedan francuz naslijedio stan u parizu i mora platiti 800 tisuća eura poreza da ga prenese na sebe,pitao sam se koliko tajj stan vrijedi ako je samo toliki porez.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije