Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Donacije za područje pogođeno potresom bit će oslobođene PDV-a

Osuđujemo scene i akte nasilja koji su se dogodili u Americi. To je bio napad na američku demokraciju. Pokušaj koji nije nipošto dobra epizoda u povijesti američke demokracije, poručio je premijer.
07. siječnja 2021. u 12:23 15 komentara 2720 prikaza
Zagreb: Nakon završetka sjednice Vlade održana je konferencija za medije
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

U zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice održava se 36. sjednica Vlade.

Zagreb: Proglašena katastrofa na područjima pogođenim potresom MEDVED NA ČELU NOVOG STOŽERA Vlada proglasila katastrofu, sutra Dan žalosti za tragično preminule mlade u Posušju

 

Na dnevnom redu su informacije o aktualnom stanju vezanom za potres te o koronavirusu.

– Održani su sastanci novog Stožera, osobno sam bio na terenu u utorak, obišli smo i područja koja su jako razrušena i veće gradove te stekli dodatni uvid. Nakon potresa koji je bio i sinoć sve su službe bile odmah na terenu, pomoć građanima pružali su Crveni križ i brojni volonteri. Vraćena je struja, popravljaju se ceste, proširuje se telefonski signal – rekao je na početku sjednice premijer Andrej Plenković.

Video: Reporter Večernjeg lista Elvis Sprečić danas obilazi Petrinju

– Stigla je međunarodna pomoć, stiže i danas, nastoji se u najkraćem roku osigurati svima onima koji su ostali u svojim domovima, kod svojih kuća, smještaj koji je siguran. Važno je da se sva ta pomoć i potpora dobro koordiniraju i kanaliziraju onima kojima su najpotrebnije. Želim zahvaliti inženjerima na svemu što rade u procjenama šteta kako bi znali u kojem su stanju pojedini objekti te Crvenom križu i Karitasu na brojnoj pomoći koja se daje – rekao je Plenković.

PRIJE SJEDNICE VLADE U NSK se cijepilo i 10 ministara koji nisu preboljeli koronu

Govorio je i o cijepljenju protiv koronavirusa.

– Vidjeli ste cijepljenje članova Vlade i predsjednika Republike, EMA je odobrila cjepivo Moderne. U Hrvatsku bi prvo cjepivo moderne trebalo doći 11. siječnja, oko 4000 doza – rekao je.

– Osuđujemo scene i akte nasilja koji su se dogodili u Americi. To je bio napad na američku demokraciju. Jedan pokušaj koji nije nikako dobra epizoda u povijesti američke demokracije – rekao je premijer.

Premijer je čestitao Božić vjernicima pravoslavne vjere te našim skijašima odlične rezultate na Snježnoj kraljici.

Ministar branitelja i potpredsjednik Vlade Tomo Medved te čelnik novog Stožera rekao je kako će članovi Stožera danas obići čelnike lokalne samouprave.

– Postavljeno je 155 stambenih kontejnera i 19 šatora. Opskrbljene su žurne službe s 32.000 litara goriva. Na uklanjanju oštećenih dimnjaka, sanaciji krovišta i sl. hrvatska vatrogasna zajednica provela je 2633 intervencije, tako da je organizirano na dnevnoj bazi oko 600 vatrogasaca – rekao je Medved.

– Nijedan čovjek, bez obzira na kojem dijelu potresom zahvaćenog područja živi, neće biti zaboravljen – poručio je Medved.

O stanju s koronavirusom govorio je ministar Vili Beroš.

– Od početka cijepljenja u Hrvatskoj su aplicirane 20.603 doze. Na zdravstvo se odnosi 37 posto, 56 posto na domove za starije i nemoćne – rekao je Beroš.

– Cjepivo Moderne logistički je praktičnije i manje zahtjevno. Hrvatskoj je namijenjeno 56.000 doza tijekom siječnja i veljače, a do kraja ožujka 90.000 – rekao je Beroš.

Ograđene terase kafića na splitskoj rivi mjere uskoro istječu Poduzetnici žele znati što će biti nakon 8. siječnja: 'Ne postoje nikakve informacije'

Premijer je najavio izmjenu Pravilnika o provedbi Općeg poreznog zakona kojom će donacije isporučene na područje pogođeno katastrofalnim potresom biti oslobođene plaćanja PDV-a.

– Ovo je još jedna važna gesta, slična onoj koju smo napravili u vrijeme mjera koje su se odnosile na pandemiju COVID-19. Tako ove donacije neće biti opterećene ni porezom na dobit ni porezom na dohodak, odnosno predstavljat će porezne olakšice – rekao je. Najavio je i kako će potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić nakon sjednice Vlade detaljnije obrazložiti izmjene toga pravilnika.

VIDEO Članovi Vlade javno su se cijepili protiv koronavirusa

Predsjednik Zoran Milanović
junak našeg doba
Piše Miljenko Jergović: Zoran Milanović, javnost bez medija
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
 • Avatar manjejeviše
  manjejeviše:

  I ja ih osuđujem. A osuđivao sam i one od prošle godine koji su za razliku od ovih trajali mjesecima.

 • mala_domejana:

  Ova osuda će odjeknuti u USA.

 • stefj:

  Ovo oslobođenje donacija od PDV-a je prvi put da se država nečeg odrekla...