Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEDVED NA ČELU NOVOG STOŽERA

Vlada proglasila katastrofu, sutra Dan žalosti za tragično preminule mlade u Posušju

Zagreb: Proglašena katastrofa na područjima pogođenim potresom
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
04.01.2021.
u 14:35

Vlada je u nedjelju također najavila da će osnovati stožer koji će voditi proces i povezati aktivnosti svih sudionika u pružanju pomoći u saniranju posljedica potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji i dijelovima Zagrebačke i Karlovačke županije.

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da je Vlada odlučila proglasiti katastrofu na području Sisačko-moslavačke županije te dijelovima Zagrebačke i Karlovačke županije.

"Odlučili smo danas ne samo proglasiti katastrofu na područjima Sisačko-moslavačke županije, dijelovima Zagrebačke i Karlovačke županije i već uz postojeći Stožer civilne zaštite oformiti i poseban stožer na čelu s potpredsjednikom Vlade Tomom Medvedom", kazao je Plenković na sjednici Vlade.

Proglašavaju, kaže, katastrofu danas jer su na temelju načela postupnosti dobili informacije s terena u proteklih nekoliko dana i od ministra unutarnjih poslova kroz sustav civilne zaštite o razmjerima šteta i posljedicama na funkcioniranje života.

Vlada je u nedjelju također najavila da će osnovati Stožer koji će voditi proces i povezati aktivnosti svih sudionika u pružanju pomoći u saniranju posljedica potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji i dijelovima Zagrebačke i Karlovačke županije.

Vezano za novi stožer, Plenković je rekao da će u njega biti uključeni predstavnici svih resora, a potpredsjednici će biti Darko Horvat i Boris Milošević.

"Tako da postavimo temelje ne samo kriznoga upravljanja u danima neposredno nakon potresa nego i u razdoblju koje će podrazumijevati organiziranu obnovu oštećenih zgrada i kuća u ovim županijama. Uvjereni smo da će nova struktura pomoći i predstavnicima područne i lokalne samouprave, koordinaciji svih službi u kanaliziranju potpore koja dolazi od građana na kvalitetan način", istaknuo je premijer.

Plenković je na sjednici Vlade, na kojoj su ministri minutom šutnje odali počast za osmero mladih koji su izgubili život u blizini Posušja u novogodišnjoj noći ugušivši se ispušnim plinovima iz agregata, podsjetio da je danas tjedan dana od prvog potresa jačine 5 po Richteru koji je uglavnom pogodio Sisačko-moslavačku županiju

Šest je dana od razornog potresa jačine 6,2 po Richteru u kojem je život izgubilo sedmero ljudi, a u njemu su ozlijeđene  24 osobe, 18 ih je na bolničkom liječenju, a šest otpušteno. Tijekom akcija četiri vatrogasca su ozlijeđena, a jedan volonter poginuo je prilikom pomaganja.

Plenković je još jednom izrazio sućut obiteljima poginulih sugrađana te naglasio da se prema podacima Seizmološke službe od ponedjeljka tlo i dalje trese te je zabilježen veliki broj manjih ili srednje jakih potresa. "To ne znači da trebamo biti u strahu, no trebamo biti na oprezu", poručio je premijer.

Ustvrdio je da su od prvoga potresa u ponedjeljak Vlada i sve službe reagirale promptno, bile su na terenu.

Izvijestio je da je 16 od 18 članova Vlade već u proteklim danima bilo na području Sisačko-moslavačke županije, a dvoje će ići sutra da vide što se događa na području u njihovoj nadležnosti.

Zahvalio je policiji, vojsci, civilnoj zaštiti, Crvenom križu, vatrogascima, HGSS-u koji su učinili maksimalne napore proteklih dana kako bi se osigurala pomoć. Zahvalio je i svim sugrađanima, volonterima i ljudima dobre volje koji su pokazali veliko srce i zajedništvo Hrvatske da se pomogne svima kojima je potres iz korijena promijenio život. "To je bilo jedinstvo na koje svi možemo biti ponosni", rekao je.

Naglasio je da su na terenu su statičari i građevinski inženjeri, neki su ozlijeđeni prilikom drugog potresa, izrazivši nadu da se dobro oporavljaju. Njihovo iskustvo nakon zagrebačkog potresa izrazito je važno, rekao je.

Podsjetio je i da su brojne građevinske firme i razne kompanije u Hrvatskoj dale doprinos, neki su poslali mehanizaciju, neki vodu i hranu.

"Nema onoga tko se nije odazvao odgovoru koji se zove hrvatska solidarnost", ustvrdio je Plenković, zahvalivši pri tome svim našim prijateljima i partnerima, brojnim državama koje su kroz mehanizam EU za civilnu zaštitu dale potporu u kratkom roku i dostavile brojne ključne potrepštine od kontejnera, šatora do ostaloga. Zahvalio je i članicama unije i onima kojima to nisu, susjednim zemljama i na financijskoj podršci. 

Vlada je na prošloj sjednici donijela odluku o interventnim mjerama financijskog karaktera, a Plenković je istaknuo da je 100 milijuna kuna za Sisačko-moslavačku županiju raspoređeno u dobroj vjeri prema preliminarnim procjenama štete.

Uvjeren je, kaže, da je ovo bio samo hitni signal, država će dati dodatnu pomoć i gradovima i manjim mjestima te "nitko neće ostati sam u ovoj situaciji".

Osvrnuo se i na reakciju gradonačelnika Petrinje Darinka Dumbovića koji je odbio 30 milijuna kuna pomoći tom gradu jer je smatrao da se pomoć dodjeljuje po stranačkom ključu.

Razgovarao sam s gradonačelnikom Dumbovićem. Razumijem  njegovu zabrinutost  i teške okolnosti u kojima ga je zatekla ovakva velika katastrofa. "Ali on zna da smo uz njega i građane Petrinje i bit će još potpore i podrške Petrinji, kao što je to bilo i u prvoj interventnoj mjeri", poručio je premijer.

Ustvrdio je da je Vlada učinila mnogo u području zdravstva te je zahvalio resornom ministru Viliju Berošu i angažiranima da bolnice u Sisku i Petrinju budu u najvećoj mjeri evakuirane i da pacijenti budu zbrinuti u zagrebačkim bolnicama. Pokazali smo učinkovitost i brzinu i sada su svi koji su trebali dobiti potrebnu skrb dobro.

Dio zgrada sisačke bolnice na kraju je ocijenjen tako da je zaključeno kako se u njima može boraviti i najvjerojatnije će ta bolnica moći primiti više od 50 pacijenata.

Plenković je zahvalio i brojnim građanima koji su do sada uplatili sredstva na račun Državne riznice, Crvenog križa i drugih raznih udruga i zaklada da se u ovoj situaciji pomogne. "S te strane mislim da je ovaj prvi odziv veliki signal potpore i želje da se pomogne na razne načine", naglasio je.

Tijek događaja:

14:45 – Vlada je donijela odluku o proglašenju katastrofe te je ona prihvaćena jednoglasno. Zadužen je potpredsjednik Vlade Tomo Medved da vodi stožer za sanaciju potresa, a Davor Božinović obavljat će sve ostale aktivnosti koje se odnose na stožer, a koje se tiču COVID-19 ili neke druge krize.

Vlada je donijela odluku o proglašenju Dana žalosti u RH zbog osmero stradalih mladih u BiH.

– Poruka solidarnosti i potpore ispravna je odluka – rekao je Plenković.

14:30 – Sustav postoji, apeliram da probamo vratiti povjerenje u svim sljedećim aktivnostima – kazao je na početku svog izlaganja Josip Granić, čelnik HGSS-a.

– Na terenu je bilo 540 članova HGSS-a, danas je ta brojka 92 člana. Osim prvih 24 sata, naši brojevi se vrte između 90-ak i 150 ljudi, ovisno o potrebama. Problemi su isti s kojima ste već svi upoznati. Veliki broj civila prva tri dana. Imali smo problema s izlaskom na intervencije, po sat vremena da prođemo kilometar ili dva – rekao je Granić i zatražio od Vlade da jasno objasni zašto se formira stožer.

– Svaka vijest koja izađe i koja se na nejasan način iskomunicira nama na terenu stvara problem s civilima i određenim grupama koje se pojavljuju. Jasno iskomunicirajte zašto sad radimo taj sljedeći korak da se ljudima to da do znanja. Treba uvesti jasnu liniju komuniciranja prema javnosti i ljudima koji su pogođeni. Tamo ljudi nemaju televiziju, nemaju internet, ne mogu dobiti nikoga na telefon. Ali većina njih ima radio – rekao je.

14:20 – Nema alternative Hrvatskom crvenom križu i onome što radi i ponosan sam na svakog volontera i onog koji je pomogao putem HCK-a ili bilo koje druge organizacije – rekao je Robert Markt, ravnatelj Hrvatskog crvenog križa.

– 15. prosinca isplatili smo zadnju financijsku pomoć za stradale u zagrebačkom potresu, već sad se bavimo novom tematikom. Za zagrebački potres isplatili smo milijun i 650 tisuća. Dana 27. prosinca bili smo u svim našim društvima koja su bila pogođena potresom, a 29. u Petrinji tijekom udara imali smo koordinacijski sastanak svih naših društava Sisačko-moslavačke županije. Imamo ozlijeđenu djelatnicu koja je baš zbog tih posljedica sada u bolnici na operaciji – rekao je Markt i dodao:

– Od 30. prosinca, kada smo krenuli s 25 djelatnih osoba Crvenog križa, završili smo jučerašnji dan s 41 osobom, od 257 volontera prvoga dana do 634 volontera. Od jučer je raspodijeljeno 256 tona paketa hrane, svaki paket ima 15 kg. Spojili smo i kreirali 17.066 paketa hrane koji su podijeljeni. Taj paket hrane namijenjen je obiteljima. Obitelj koja dobije taj paket nema potrebe tjedan dana za hranom. Podijeljeno je 200.000 litara vode, svaka osoba u Sisačko-moslavačkoj županiji dobila je litru i pol vode. Distribuirana su 50.582 topla obroka i 8175 za operativne snage. Podijeljeno je 975 paketa hrane. Ustrojili smo model logistike u kojem bilježimo svaki zaselak i mjesto u kojem smo bili tako da sve one optužbe da negdje nismo bili možemo dokazati s konkretnim podacima. S jučerašnjim danom HCK je prikupio 36,47 milijuna kuna.

14.00 – Isporučen je 21 stambeni kontejner, do kraja ovog tjedna isporučit će se još 61 stambeni kontejneri. Ravnateljstvo za robne zalihe u kontinuiranom je kontaktu s proizvođačima kontejnera na području Hrvatske, a inicirani su kontakti prema proizvođačima kontejnera u susjednim zemljama – rekao je ministar Ćorić. 

13.48 – Najveću ulogu zbrinjavanja pacijenata ima županijska bolnica Doktor Ivo Pedišić u Sisku koja je smještena na tri lokacije sa sveukupno šest zgrada. Dvije su lokacije u Sisku, a jedna u Petrinji. Potresom je oštećeno oko 90 posto bolnice, u funkciji je ostala novija zgrada u kojoj je djelatnost ginekologije i rodilišta. Ohrabruje da su još neke zgrade ocijenjene kao upotrebljive uz manju potrebnu sanaciju. Zgrada bolnice u Petrinji privremeno je neupotrebljiva – rekao je ministar Vili Beroš

13.30 – S jučerašnjim danom do 21 sat zaprimljeno je 13.686 prijava za pregled zgrada, od kojih je pregledano njih 4055. Čak 1801 zgrada nije za upotrebu, 800 njih neuporabljivo je trajno, a 1001 privremeno – rekao je ministar Darko Horvat.

13.25 – Šteta na objektima i infrastrukturi još uvijek se procjenjuje i trebat će još neko vrijeme da sagledamo razmjere šteta – rekao je ministar Zdravko Marić.

– Vlada je pokazala da i u okviru financijskih sredstava stoji iza svojih građana i sugrađana potresom pogođenih i ugroženih zaliha – rekao je.

Dodao je kako je 120 milijuna kuna pomoći usmjereno kao prvi oblik pomoći.

– Važno je reći da je namjena tih sredstava za zaštitu objekata od daljnjeg urušavanja i dodatnih šteta te ugroze ljudskih života, za nabavu materijala, izvođenje radova, za sanaciju različitih vidova infrastrukturnih oštećenja, za sanaciju gospodarskih objekata – rekao je ministar Marić.

– Vlada je otvorila račun kao glavni službeni račun na kojem se prikupljaju donacije – rekao je i zahvalio svima koji su do sada uplatili i koji će tek uplatiti.

Rekao je kako je uplaćeno više od 54 milijuna kuna.

13.18 – Možemo zaključiti da je sustav reagirao u kratkom roku. Odmah se pristupilo spašavanju života, izvlačenju iz ruševina, pružanju medicinske skrbi, prevoženju bolesnika u druge bolnice te evakuaciji i zbrinjavanju stanovništva – rekao je ministar Davor Božinović.

– Na teren je izašao i maksimalan broj policijskih službenika radi osiguranja javnog reda i mira te sprečavanja počinjenja kaznenih djela – rekao je. 

Što se tiče vatrogasaca, ukupno ih je angažirano 800 i 220 vozila. Zaprimili su preko pet tisuća dojava, odradili više od dvije i pol tisuće intervencija. Ispod ruševina je spašeno oko 30 osoba – rekao je Božinović.

HGSS je angažirao oko 450 pripadnika. Njihovi psi locirali su šest zatrpanih osoba. Obišli su oko 200 sela, gdje su sanirali ozljede i prebacivali ozlijeđene osobe. Prevozili su i osobe do novog smještaja.

– Direktnu štetu od potresa pretrpjelo je 86 policijskih službenika PU sisačko-moslavačke, ali bih naglasio da su se svi do jednoga stavili na raspolaganje – rekao je ministar.

13.10 – Martina Furdek Hajdin iz Karlovačke županije rekla je kako su do sada evidentirali tristotinjak zgrada na području Karlovca, a 150 na području okolnih općina.

– Radi se o malom broju zgrada koje će se u cijelosti morati rušiti – rekla je Furdek Hajdin.

13.00 – Zagrebački župan Stjepan Kožić podnio je izvješće.

– Imamo više od tisuću objekata koji su oštećeni – rekao je Kožić.

Dodao je kako su teže stradala četiri grada i tri općine. 

– Stradali su obiteljski objekti, višestambeni objekti i poslovni objekti kao i sakralni objekti – dodaje.

Rekao je i kako su u Zaprešiću stradale tri zgrade iz koje je iseljena 81 obitelj.

12.51 – Župan Ivo Žinić iznio je stanje u Sisačko-moslavačkoj županiji.

– Ukupno 19 jedinica lokalne samouprave stradalo je u potresu. Prema trenutačnim podacima prijavljeno je 14.175 šteta, od toga je prijavljeno 4194 objekta, a 20 posto ih je potpuno uništeno i nije za upotrebu, oko 800 objekata – rekao je i dodao da će s obzirom na broj prijavljenih ta brojka iznositi sigurno više od tri tisuće. 

– Gotovo sve crkve su oštećene, pet je potpuno uništeno – rekao je Žinić.

– Smatram kako je sustav, prije svega država, odradio maksimalno – rekao je Žinić.

Zahvalio je premijeru na ''brzom dolasku i osobnom angažmanu''. Zahvalio je svim ministrima.

– Narod je to vidio i cijeni, a pojedinci koji ništa ne rade pokušavaju prikazati drukčije stanje – rekao je Žinić.

– Dolazak tisuća i tisuća ljudi koji su htjeli pomoći, a što nitko nije mogao predvidjeti, stvorio je dodatne probleme na ovom području tako da je prividno izgledao kako vlada nered ili kaos, kako su mediji pokušali pokazati, što uopće nije točno – rekao je.

Žinić je rekao i kako su na teren dolazile velike količine pomoći i skladišta na svim područjima i gradova su pretrpana i više nema mjesta.

– Najveći je problem zbrinjavanje i smještaj ljudi kojima su kuće uništene. Prema službenim zahtjevima taje brojka blizu 500 obitelji, a brojka bi mogla doseći i 1000 obitelji – rekao je.

– Ovog trenutka Glina i Petrinja su razoreni, ne funkcionira ni jedna ustanova – rekao je i dodao da funkcioniraju sve službe.

 

12.45 – S obzirom na to da je Vlada suočena s dvije velike krize, mi smo odlučili danas ne samo proglasiti katastrofu za područje Sisačko-moslavačke i dijelovima Zagrebačke i Karlovačke županije nego i oformiti poseban stožer na čijem čelu će biti Tomo Medved. Bit će uključeni predstavnici svih resora – rekao je premijer. 

– Proglašavamo katastrofu danas zato što smo na temelju načela postupnosti dobili informacije s terena o razmjerima šteta, posljedica na normalno odvijanje života i zbog toga tu odluku donosimo sada – rekao je Plenković.

12.32 – Danas imamo točke koje su uglavnom vezane za saniranje posljedica potresa. Točno je tjedan dana od prvog potresa koji je pogodio Sisačko-moslavačku županiju, a šest dana od razornog potresa u kojem je sedmero ljudi izgubilo život. Izvijestit ćemo javnost što je sve učinjeno. Ozlijeđene su 24 osobe, tijekom akcije su ozlijeđena i četiri vatrogasca, a nažalost jedan je volonter i preminuo prilikom pomaganja – rekao je premijer Andrej Plenković.

Još jednom je izrazio sućut obiteljima poginulih u potresu.

– Od prvog potresa Vlada i sve službe reagirale su promptno i bili smo na terenu već u 10 sati u Petrinji. Bili smo i u Sisku. Tadašnje štete nisu upućivale na razmjere štete koje je učinio onaj potres u utorak. Tada smo opet bili u Petrinji, Sisku, Glini... – rekao je premijer.

Premijer je zahvalio svim službama na terenu, ljudima koji su došli pomoći, građevinskim tvrtkama koje su slale mehanizaciju i ljude, svim zemljama koje su pomogle.

– Mi ćemo kao država dati dodatnu pomoć i gradovima i manjim mjestima i nitko neće ostati sam u ovoj situaciji. Razgovarao sam s gradonačelnikom Dumbovićem i razumijem ga. Bit će još potpore i podrške gradu Petrinji. Učinili smo mnogo u području zdravstva – rekao je premijer.

12.31 – Minutom šutnje Vlada je odala počast mladima stradalima u Posušju.

Ključne riječi

Komentara 63

DU
Deleted user
13:30 04.01.2021.

Treba osnovati stozer i povjerenstvo zatim strucno neovisno tijelo koje ce biti u koordinaciji sa ministarstvima i stozerom oko raspodjele novca. Normalno trebalo bi jos osnovati par agencija za npr. energetsku obnovu, agencija za financijski nadzor i dodati neko strucnono tijelo sastavljeno od politicara za nadzor nabave materijala. I onda smo sigurni da sve ide u pravom smjeru :)

IK
ikbmibm
16:28 04.01.2021.

Ministar Medved,odličan je izbor,Treba organizirati red u Petrinji i dedramatizirati beskorisnog Dundovića.

Avatar savskokupališteZagreb
savskokupališteZagreb
12:48 04.01.2021.

Katastrofa je došla 1990.god.osnivanjem HDZ lopovske stranke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije