Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KREĆE ISPLATA

Važna obavijest iz HZMO-a. Provjerite imate li pravo na nacionalnu naknadu

Zagreb: Država izdaje narodne trezorske zapise
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/2
15.11.2023.
u 15:50

Radi se o iznosu od 120,71 eura, a bit će isplaćena ukupno 7.143 korisnika u Hrvatskoj, od kojih gotovo dvije trećine, 64,5 posto, su žene

Ovoga petka počinje isplata nacionalne naknade za starije osobe za listopad 2023., najavio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje ove srijede, i to za sve korisnike koji imaju račune otvorene u poslovnim bankama. Radi se o iznosu od 120,71 eura, a bit će isplaćena ukupno 7.143 korisnika u Hrvatskoj, od kojih gotovo dvije trećine, 64,5 posto, su žene. 

U svojoj najavi isplate nacionalnih naknada, HZMO objavio je i uvjete koje korisnici moraju ispuniti kako bi primili taj iznos. Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe može ostvariti hrvatski državljanin koji je navršio 65 godina života, s prebivalištem na području RH u neprekidnom trajanju od 20 godina neposredno prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava. Osim navedenih osnovnih uvjeta, korisnici moraju ispunjavati i ove uvjete:

  •     da nije korisnik mirovine niti osiguranik u obveznom mirovinskom osiguranju
  •     da njegov prihod i/ili prihod članova njegovoga kućanstva ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu kućanstva mjesečno ne prelazi utvrđeni iznos nacionalne naknade za starije osobe od 120,71 EUR/909,49 kn.
  •     da nije korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu prema propisima o socijalnoj skrbi
  •     da mu nije priznato pravo na uslugu smještaja prema propisima o socijalnoj skrbi
  •     da nije sklopio ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ili ugovor o doživotnom uzdržavanju kao primatelj uzdržavanja.

Iznimno, korisnik prava na mirovinu i korisnik prava na zajamčenu minimalnu naknadu može ostvariti pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pod uvjetom da se na njegov zahtjev obustavi isplata mirovine, odnosno utvrdi prestanak prava na zajamčenu minimalnu naknadu.

POVEZANI ČLANCI:

''Pravo na nacionalnu naknadu za starije osobe pripada od dana podnošenja zahtjeva, ako su ispunjeni svi uvjeti propisani za stjecanje prava. Korisniku mirovine pravo pripada od prvoga dana nakon obustave isplate mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, a korisniku zajamčene minimalne naknade od prvoga dana nakon prestanka prava na zajamčenu minimalnu naknadu.
Napominjemo da se zahtjev za nacionalnu naknadu može podnijeti bilo kada i to osobno u područnoj ustrojstvenoj jedinici HZMO-a prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, preporučeno poštom ili elektroničkim putem u sustavu e-Građani'', objavio je HZMO.

>> VIDEO Poginuo u sudaru s Banožićem: Obitelj preminulog ima pravo na odštetu od najmanje 120 tisuća eura

Komentara 2

KL
Klipan
18:01 15.11.2023.

Vauuu, koja lova, citavih 120 €, a da bi ih dobio moras dokazati da si skoro pa mrtav!

SL
slavenZadravec
18:15 15.11.2023.

Jako mali iznos. Dajte ljudima iznos usporediv s onim koji dobivaju korisnici povlaštenih mirovina koji bez te povlastice isto ne bi imali uvjete za mirovinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije