Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Beroš: Mjere djeluju, prvi put nakon 22. 11. hospitaliziranih je manje od 2000

Stožer je prije konferencije izvijestio da je danas u Hrvatskoj 1135 novih slučajeva koronavirusa, a 26 osoba je preminulo
13. siječnja 2021. u 11:10 42 komentara 6416 prikaza
Konferencija za medije Stožera civilne zaštite RH
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Stožer civilne zaštite održao je konferenciju za medije u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Ilustracija za cjepivo protiv koronavirusa ISTRAGA U BJELOVARU Liječnica primila cjepivo pa završila na Rebru: 'Imala je određenu reakciju, utvrđuje se razlog'

 

Izvijestili su kako je danas u Hrvatskoj 1135 novih slučajeva koronavirusa, a 26 osoba je preminulo. Ukupno je u Hrvatskoj danas aktivno 5300 slučajeva.

Najmlađa preminula osoba imala je 49 godina, imala je dijagnozu maligne bolesti. Prosjek preminulih je 78,9 godina.

– Prije tjedan dana smo imali 1896 novooboljelih od 9191 testiranja. Pad u ova tri dana ovoga tjedna je 36,18 posto. Imamo silazni trend novooboljelih. 14-dnevna stopa incidencije je 314,4 osobe. Na ljestvici zemalja EU zauzimamo 11. mjesto, sada smo u donjoj polovici ljestvice. Što se tiče smrtnosti, tu smo na 20. mjestu. Cijepljene su 34.553 osobe, od kojih je 16 tisuća iz sustava zdravstva, 15 tisuća iz sustava domova za starije, a ostalo su žurne službe i civili u Sisačko-moslavačkoj županiji. Tamo su ukupno cijepljene 3373 osobe – rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

– U ovim izazovnim vremenima motivira svaka promjena nabolje. Stopa incidencije ukazuje na odgovornost građana i učinkovitost mjera. Danas je prvi put nakon 22. studenoga pad hospitaliziranih ispod 2000. Ove mjere doista djeluju, no moramo i dalje biti oprezni, uvijek korak ispred ugroze. Naše balansirane mjere polučuju rezultate, taj balans pobjednička je formula kada je riječ u borbi protiv epidemije. Imamo brojne upite o zatvaranju Arene Zagreb, danas ih je 12. No, mi volimo biti pripremni i nekoliko koraka ispred. Nećemo je još zatvarati – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Dr. Alemka Markotić rekla je kako ima dvije stvari reći, od kojih je jedan apel.

– Jedan dio bolesnika i onih koji imaju komorbiditete dođe nekad prekasno u bolnicu ili se prekasno jave svojim liječnicima, a tada su prognoze lošije. Upozoravam sve one koji imaju kronične bolesti, čim vide da imaju izraženije simptome, da se odmah jave svom liječniku ili u bolnicu – rekla je Markotić. Govorila je i o posljedicama po zdravlje onih koji su preboljeli COVID.

– Sve je jasnije da se događaju različite posljedice po zdravlje onih koji su preboljeli COVID. Izašla je jedna studija u prestižnom časopisu Lancetu, to je studija koja je obuhvatila najdulje razdoblje i najveći broj ispitanika. Kolege iz Kine pratili su oko 1733 bolesnika nekih šest mjeseci. To je najznačajniji broj ispitanika dosad i najdulje vrijeme praćenja. Zabrinjavajuće je da je praktično 76 posto bolesnika praćenih šest mjeseci imalo barem jedan od nekakvih simptoma koji su utjecali na kvalitetu života i zdravstveno stanje. Moram napomenuti da su češći simptomi bili kod žena, iako je nešto veći bio omjer muškaraca, 52 posto u ispitanih. Ono što je najčešće zabilježeno dosad jest jako izražen umor i slabost mišića, kod gotovo 63 posto bolesnika.  Zatim, iza toga slijedi njih 26 posto koji su imali probleme sa spavanjem, a gotovo 23 posto imalo je određene psihičke tegobe, depresiju, uznemirenost... – pojasnila je Markotić.

Šibenik: Testiranje građana na koronavirus PODACI STOŽERA Preminulo je 26 osoba, u Hrvatskoj 1135 novih slučajeva koronavirusa

Ministar Davor Božinović kazao je kako su danas donijeli novu odluku o privremenoj zabrani ograničavanja prelaska graničnih prijelaza RH. Trenutačno je na snazi do 15. siječnja.

– Popis država koji je sastavni dio ove odluke donosit će HZJZ, a prema njima će se primjenjivati posebne epidemiološke mjere. Trenutačno su na tom popisu Velika Britanija i Južnoafrička Republika. Karantena se njima može smanjiti na sedam dana ako osoba sama o svom trošku napravi PSC test i on bude negativan – kazao je Božinović.

Capak je rekao kako je do danas prijavljeno 86 nuspojava cjepiva protiv koronavirusa.

– Neke od tih prijava odbacit će se kao da ne mogu biti posljedica cjepiva, a neke će se zabilježiti kao posljedica. Većina nuspojava su blage temperature, bol na mjestu cijepljenja, glavobolja... Imali smo i ozbiljnih nuspojava. Specijalizantica iz Bjelovara imala je određene neurološke tegobe nakon cijepljenja, no povjerenstvo je donijelo odluku da se ne radi o posljedici cjepiva, aplicirani su joj kortikosteroidi – rekao je Capak i dodao kako se druga doza cjepiva daje nakon tri tjedna. Cjepiva se ne mogu kombinirati, istaknuo je.

– Prelazak na drugu fazu prioriteta ovisi o situaciji u županijama. Neke županije očito su riješile prvu fazu, zdravstvene djelatnike i djelatnike u domovima socijalne skrbi pa mogu prijeći na drugu fazu. Nema potrebe za masovnim cijepnim mjestima jer dobivamo male količine cjepiva. Ako nam dođe Astra Zeneca, onda ćemo se dogovoriti – naglasio je Capak.

Capak je odgovorio i na pitanje o manjem broju testiranja.

– Smanjen je broj testiranja zato što su smanjeni zahtjevi. Netko treba odlučiti da će doći na test ili treba dobiti uputnicu od liječnika primarne zdravstvene zaštite, no nešto su smanjeni zahtjevi u ovom trenutku. S obzirom na mali udio pozitivnih u ukupnom broju testiranih, očito nema ni potrebe da ti zahtjevi budu veći – rekao je.

VIDEO Markotić, Capak i Božinović cijepili su se protiv koronavirusa pred kamerama. Beroš: "Cijepit ću se kad ostanem bez imuniteta."

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
  • maestral:

    U Bosni skoro da i nema mjera i situacija je bolja nego prije.

  • Bljakonja:

    "No, mi volimo biti pripremni i nekoliko koraka ispred"...kaže ministar Beroš... Pretpostavljam da je ovaj njegov izričaj kontekstualno vezan i uz odgovorno pripremanje za ovogodišnje ljetne tulume na Jelsi na Hvaru...u društvu vele-poštovane gđice Badrić...popularno zvane "Naša vatra".

  • Samo_Činjenice:

    Mjere u kojoj su se u Baniji okupili doslovno svi iz Hr, sljeme i ostala sanjkalista prepuna ljudi, da ne spominjemo novu godinu i prije toga torcidu a prije festival slobode. Još uvijek niste shvatili da he narod razotkrio vaše laži