Naslovnica Kultura Kazalište

Svi znaju za Romea i Juliju, ali u našem baletu ona ne umire

Tri godine nakon prvoga predstavljanja zagrebačkoj publici, u Lisinski se vraća balet Edwarda Cluga “Radio & Juliet” u kojem Denis Matvienko i Olga Tymoshiva plešu uz zvuk Radioheada
15. veljače 2019. u 08:55 1 komentara 126 prikaza
Foto: ARTentainment
Pogledajte galeriju 1/3

Tri godine nakon prvoga gostovanja u Zagrebu, na scenu se vraća glazbeno-plesna poslastica s potpisom jednoga od najvećih svjetskih koreografa Edwarda Cluga Radio & Juliet. Svevremensku priču o Romeu i Juliji smještenu u kontekst današnjega vremena uz zvuk Radioheada gledateljima, koji su si uspjeli osigurati karte, donose jedan od najpoznatijih baletana svjetske baletne scene Denis Matvienko i Olga Tymoshiva koja je u intervjuu uoči sutrašnje predstave gledateljima obećala jedno – izvrsnost.

HAVC ostaje bez ravnatelja Filmaši: Treba nam netko tko zaista razumije sustav

Što je zajedničko Shakespeareu i Radioheadu?

I Shakespeare i Radiohead genijalni su u svojim smjerovima umjetnosti. Bez obzira na to što su postojali u apsolutno različitim vremenima. Mislim da im je to najbitnija dodirna točka. Međutim, sigurno svatko od nas krije jedan mali trenutak u životu kada je srce bilo slomljeno zbog neke ljubavi i to je tema koja nas povezuje. Naravno, ne u mjeri Romea i Julije, ali se s temom nesretne ljubavi sigurno mogu svi poistovjetiti. Tako se, vjerujem, i Thom Yorke osjećao kada je napravio pjesmu za odjavnu špicu popularnog filma s Leonardom DiCaprijem i Claire Danes, Romeo + Juliet. Iz naše perspektive povezao ih je, doslovno, koreograf Edward Clug – spojio je glazbu svog najdražeg benda s jednom od svojih najdražih ljubavnih priča.

Zagreb: Otvorenje izložbe 31 dan grafitera CHEZ-a 186 otvorena izložba '31 DAYS' Novi radovi grafiti-majstora Cheza 186 u Laubi

Kako su se Romeo i Julija snašli u današnjem otuđenom društvu?

Mislim da je priča o Romeu i Juliji danas aktualna isto kao i u dalekoj prošlosti. Želim vjerovati da će tema vječne ljubavi biti aktualna zauvijek. Kao što sam i rekla, dio toga vjerojatno imaju svi u sebi. Danas je društvo otuđeno onoliko koliko je pojedinac otuđen. Poznavajući priču o Romeu i Juliji, čini se da su i tada ljudi (ili pojedinci) bili otuđeni – budući da su se Romeo i Julija borili protiv neshvaćenosti u svojim obiteljima. Vremenom su se mijenjale okolnosti i kontekst, a tehnologija napredovala, no srž priče je primjenjiva i na prošlost i na sadašnjost i na budućnost, nažalost ili srećom. Naša verzija Romea i Julije je pomalo “pomaknuta” jer donosi interpretaciju iz Julijine perspektive i, na kraju, ona ne umire. Ona je već bila mrtva – u tome se i sastoji cijela ideja – prizvati njezin duh, njezinu ideju i smjestiti je u naše vrijeme. Na kraju, kako se snašla Julija u svemu tome, a kako Romeo, vidjet ćemo na predstavi u Lisinskom.

>> Pogledajte video: Ovi poznati glumci i voditelji umrli su na snimanju

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • Avatar dkoor
    dkoor:

    Koliko treba vježbati da se to može izvesti i tako izgledati, svaka čast...