Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

USKOK zbog pranja novca pokreće istragu protiv petero rumunjskih državljana

Na prijedlog USKOK-a sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je istražni zatvor protiv troje okrivljenika
10. prosinca 2018. u 11:17 1 komentara 300 prikaza
USKOK
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv petero rumunjskih državljana zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačko udruženje, pranja novca u sastavu zločinačkog udruženja i krivotvorenja isprava u sastavu zločinačkog udruženja, objavljeno je danas na USKOK-ovim stranicama. Identiteti okrivljenih nisu otkriveni, osim godina rođenja (1983., 1985., 1996., 1991., 1989.). Na prijedlog USKOK-a sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je istražni zatvor protiv troje okrivljenika.

Vanja Marušić Izmjena zakona Novi ustroj USKOK-a za složenu, a ne za sitnu korupciju

Kako se navodi u priopćenju, osnovano se sumnja da je prvookrivljeni, od lipnja 2017. godine do studenoga 2018. godine, na području Rumunjske i Hrvatske, u zajedničko djelovanje povezao ostale okrivljenike i veći broj zasad nepoznatih osoba radi prikrivanja porijekla novca pribavljenog počinjenjem kaznenih djela prijevara doznačavanjem i daljnjim raspolaganjem tim novcem preko bankovnih računa otvorenih na lažne identitete u poslovnim bankama na području Hrvatske, za što su prethodno na području Rumunjske pribavili krivotvorene osobne isprave na temelju kojih su u ispostavama Porezne uprave u Hrvatskoj podnosili zahtjeve za izdavanjem potvrda o osobnim identifikacijskim brojevima (OIB).

U cilju realizacije navedenog prvookrivljeni je, za određene novčane nagrade, angažirao ostale okrivljenike koji su mu radi izrade krivotvorenih osobnih dokumenata predavali svoje fotografije nakon čega su zasad nepoznate osobe izrađivale krivotvorene dokumente koje je preuzimao prvookrivljeni i predavao ih ostalim okrivljenicima za daljnje korištenje. Potom je, navodi USKOK, prvookrivljeni zajedno s ostalim okrivljenicima u više navrata boravio na području Hrvatske gdje su ostali okrivljenici, sukladno uputama prvookrivljeni, odlazili u razne ispostave Porezne uprave u kojima su, koristeći pri tom krivotvorene osobne iskaznice Rumunjske, Francuske, Poljske, Estonije, Češke i Slovačke, podnosili zahtjeve za izdavanje potvrde o OIB-u koje su im djelatnici Porezne uprave, ne sumnjajući u istinitost predočenih osobnih iskaznica, izdavali.

Sameer Parvez Khan “Ruta 2” Na krijumčarenju 119 osoba u četiri mjeseca zaradili 64.000 eura

Nakon toga su okrivljenici odlazili u više poslovnih banaka u kojima su, koristeći krivotvorene osobne iskaznice i potvrde o OIB-u, otvarali kunske i devizne račune, te su potom zajedno s prvookrivljenim zasad nepoznatim osobama u inozemstvu javljali brojeve računa kako bi se isti koristili za uplatu novca dobivenog prijevarama većeg broja fizičkih i pravnih osoba u raznim državama. Tim novcem su dalje raspolagali radi prikrivanja da je uplaćeni novac nezakonito stečen, navodi USKOK.

Na opisani je način na računima otvorenim na temelju krivotvorene dokumentacije u više navrata uplaćeno ukupno najmanje 147.000 eura i 141.000,00 kuna koje iznose su okrivljenici, sukladno uputama prvookrivljeni, podizali u gotovini ili uplaćivali na druge račune, stoji u priopćenju. 

Aquaestil
PROMO
Preživjeli smo sve krize, stvorili međunarodni brend i proširili posao, a sada otvaramo nova radna mjesta