Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA JANAF

Peteku, Grgiću, Barišiću i Kovačeviću istražni zatvor produljen za dva mjeseca

Zagreb: Policija dovela Dragana Kovačevića, bivšeg šefa Janafa na pretres nekretnine koju je koristio
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/7
16.10.2020.
u 15:32

Afera Janaf dobrano je uzdrmala političku scenu jer se otkrilo da je Kovačević imao neformalni klub u koju je zalazila hrpa uglednika, uključujući nekolicinu ministara, predsjednika Zorana Milanovića...

Ako je suditi po odluci suca istrage zagrebačkog Županijskog suda, neki od osumnjičenika za aferu Janaf uskoro će izaći  na slobodu. USKOK je tražio da im se produlji istražni zatvor, a sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda tome je udovoljio, pa je istražni zatvor kako kojem osumnjičeniku produljen za 10, odnosno 15 dana te dva mjeseca.

Za 10 dana, što je rok koji je USKOK dobio da ispita svjedoke koji su predloženi u odnosu na njih, iz Remetinca bi mogli izaći Vlado Zorić, Damir Vrbanc i Vatroslav Sablić, dok bi pet dana dulje od njih u istražnom zatvoru trebao ostati Ljubimir Perušić. Što se pak tiče Kreše Peteka,  Dragana Kovačevića, Dražena Barišića i Vinka Grgića, njima četvorici je istražni zatvor produljen još za dva mjeseca. Kovačeviću zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, a ostalima i zbog opasnosti od ponavljanja djela. 

Ostali osumnjičenici obuhvaćeni aferom Janaf, a riječ je o Zvonku Marasu, Tomislavu Jelisavcu, Mirjani Prodan, Katarini Gašparac i  Ivi Šuler,  brane se sa slobode. Prvih četvero na slobodu je pušteno nakon što su nadopunili  obrane i priznali krivnju pa je USKOK od suda tražio da im se istražni zatvor ukine. Što se tiče Ive Šuler, ona je puštena na slobodu odmah nakon uhićenja i ispitivanja na USKOK-u jer je u visokoj trudnoći.  Što se tiče Barišića i Grgića, njima opasnost od ponavljanja djela stoji dok  god du gradonačelnici. Barišić je HDZ-ov gradonačelnik  Velike Gorice, a Grgić SDP-ovo gradonačelnik Nove Gradiške.

On je bio najavio da će podnijeti ostavku, ali to se još nije dogodilo. Peteku je opasnost od ponavljanja djela određena nakon žalbe USKOK-a. U aferi Janaf USKOK osumnjičenike tereti za pogodovanje Peteku i namještanje poslova oko javne nabave. Kako se sumnja ,Petek je Kovačeviću dao 1,9 milijuna kuna mita kako bi njegova tvrtka s Janafom dobila dva posla vrijedna ukupno 40 milijuna kuna.

Sumnjiči ga se i da je Grgiću nudio 100.000 kuna da dobije poslove s Novom Gradiškom, dok je Barišić, kako se sumnja, iz pozadine omogućavao Peteku da dobije poslove  s Velikom  Goricom. Afera Janaf dobrano je uzdrmala političku scenu jer se otkrilo da je Kovačević imao neformalni klub u koju je zalazila hrpa uglednika, uključujući nekolicinu ministara, predsjednika Zorana Milanovića...

Otkrilo se i da Kovačević ima devet stanova, ali i hrpu novca koji je skrivao po tuđim prtljažnicima i garažama, pa je zbog pomaganja u skrivanju tog novca osumnjičen Goran Puklin, suprug jedne od zamjenica zagrebačkog ŽDO-a, koja je zbog toga tražila razrješenje iz DORH-a.  

Video: Glavni osumnjičeni u aferi Janaf sebi je preko veze osigurao mjesto u Aleji zaslužnih građana!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije