Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'ZLOČINAČKO UDRUŽENJE'

Uskok proširio prošlogodišnju istragu za porezne prijevare

novac
Hrvoje Jelavić/PIXSELL
14.02.2018.
u 15:45

Istraga je pokrenuta još 12. travnja prošle godine

Zbog sumnje da su neosnovanim umanjenjem obveza PDV-a pribavili protupravnu imovinsku korist i oštetili državni proračun za najmanje 6,16 milijuna kuna Uskok je u srijedu donio rješenje o proširenju istrage protiv 17 osumnjičenika, koje se tereti za kaznena djela utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganje u tim djelima.

Istraga je 12. travnja prošle godine pokrenuta protiv 15. osumnjičenika, među kojima je prema tada neslužbenim informacijama, prvookrivljeni bio poduzetnik Aleksandar Vukičević, a koje je Uskok tada osumnjičio da su umanjivanjem obveza s osnova PDV-a državni proračun oštetili za više od 34 milijuna kuna.

Na temelju dosadašnje istrage Uskok sumnja da je prvookrivljeni  kao odgovorna osoba jednog društva, od siječnja 2015. do travnja 2017. godine, s još trojicom okrivljenika dogovorio da će potrebe njihovih poslovnih subjekata nabaviti robu "na crno“ te da će neistinito prikazati nabavu robe, angažirajući  navodne dobavljače robe, uz izdavanje nevjerodostojnih računa s posebno iskazanim PDV-om.

Okrivljenike Uskok tereti da su u plaćenim računima,  u ukupnom iznosu od oko 27 milijuna kuna, neosnovano iskazali pretporez i time umanjili obveze plaćanja PDV-a., a prvookrivljenika da je, nakon uplate navedenih iznosa, na temelju fiktivnih faktura osigurao daljnji transfere i gotovinsko podizanje novca.

Prvookrivljenika se proširenjem istrage dodatno tereti da je, s još trojicom osumnjičenika, za jedno društvo nabavljao poljoprivrednu robu "na crno“, koju je potom  prodavao raznim kupcima, a u poslovnim knjigama toga društva neistinito prikazivao da je roba nabavljena od drugog društva. Tako je  knjiženjem računa neosnovano iskazan pretporez njegovom društvu i time umanjena obveza PDV-a.

S obzirom da ih se proširenjem istrage tereti za protupravno stečenu korist i štetu državnom proračunu od 6,16 milijuna kuna Uskok je sucu istrage osječkog Županijskog suda predložio donošenje rješenja o određivanju privremenih mjera protiv okrivljenika radi osiguranja nezakonito stečene imovinske koristi.

Komentara 2

Avatar Celzijus
Celzijus
16:35 14.02.2018.

Ma jadni ugroženi srbići, opet zločesti ustaše maltretiraju jadnu poštenu manjinu. Treba nas tužiti vučićima, pupićima, nevladinim teršelićima...

DU
Deleted user
19:37 14.02.2018.

Jadno. Kakvu god vijest izokretati u pitanje progona...Zacijelo je i Barišić iz Ministarstva financija_Carinske uprave ugroženi "srbić" pa su ga stoga optužili, baš kao i Šuvak, Čavlović-Smiljanec, Raspudić....nije bit što su činili kaznena djela protiv Hrvatske koja ih je zapošljavalavala i plaćala, nego je bitno kakva su im krvna zrnca? Lopov je lopov pa makar bio praotac svih Hrvata ili bio noćni leptir

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije