Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Uskok proširio prošlogodišnju istragu za porezne prijevare

Istraga je pokrenuta još 12. travnja prošle godine
14. veljače 2018. u 15:45 2 komentara 2825 prikaza
novac
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Zbog sumnje da su neosnovanim umanjenjem obveza PDV-a pribavili protupravnu imovinsku korist i oštetili državni proračun za najmanje 6,16 milijuna kuna Uskok je u srijedu donio rješenje o proširenju istrage protiv 17 osumnjičenika, koje se tereti za kaznena djela utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganje u tim djelima.

Prometna policija Uzimao novac Policajac novac od kazni mjesecima 'trpao u džep'

Istraga je 12. travnja prošle godine pokrenuta protiv 15. osumnjičenika, među kojima je prema tada neslužbenim informacijama, prvookrivljeni bio poduzetnik Aleksandar Vukičević, a koje je Uskok tada osumnjičio da su umanjivanjem obveza s osnova PDV-a državni proračun oštetili za više od 34 milijuna kuna.

Na temelju dosadašnje istrage Uskok sumnja da je prvookrivljeni  kao odgovorna osoba jednog društva, od siječnja 2015. do travnja 2017. godine, s još trojicom okrivljenika dogovorio da će potrebe njihovih poslovnih subjekata nabaviti robu "na crno“ te da će neistinito prikazati nabavu robe, angažirajući  navodne dobavljače robe, uz izdavanje nevjerodostojnih računa s posebno iskazanim PDV-om.

Okrivljenike Uskok tereti da su u plaćenim računima,  u ukupnom iznosu od oko 27 milijuna kuna, neosnovano iskazali pretporez i time umanjili obveze plaćanja PDV-a., a prvookrivljenika da je, nakon uplate navedenih iznosa, na temelju fiktivnih faktura osigurao daljnji transfere i gotovinsko podizanje novca.

Prvookrivljenika se proširenjem istrage dodatno tereti da je, s još trojicom osumnjičenika, za jedno društvo nabavljao poljoprivrednu robu "na crno“, koju je potom  prodavao raznim kupcima, a u poslovnim knjigama toga društva neistinito prikazivao da je roba nabavljena od drugog društva. Tako je  knjiženjem računa neosnovano iskazan pretporez njegovom društvu i time umanjena obveza PDV-a.

S obzirom da ih se proširenjem istrage tereti za protupravno stečenu korist i štetu državnom proračunu od 6,16 milijuna kuna Uskok je sucu istrage osječkog Županijskog suda predložio donošenje rješenja o određivanju privremenih mjera protiv okrivljenika radi osiguranja nezakonito stečene imovinske koristi.

Županijski sud u Zagrebu izbjegava početak istrage? Osumnjičenik za utaju poreza uoči istrage otputovao u Tajland Porezna uprava PRIVELI GA 10 godina iskorištavao moćnu poziciju u Poreznoj? Pomagao pojedincima da plaćaju manje poreza ivan radošević Croatia Bus Propala optužba za ratno profiterstvo - DORH je počinio ključnu pogrešku
živite punim plućima
Liječnica otkrila za čim ljudi najviše žale prije nego što preminu: 'Nemojte si dopustiti ovo...'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Avatar Celzijus
    Celzijus:

    Ma jadni ugroženi srbići, opet zločesti ustaše maltretiraju jadnu poštenu manjinu. Treba nas tužiti vučićima, pupićima, nevladinim teršelićima...

  • Deleted user:

    Jadno. Kakvu god vijest izokretati u pitanje progona...Zacijelo je i Barišić iz Ministarstva financija_Carinske uprave ugroženi "srbić" pa su ga stoga optužili, baš kao i Šuvak, Čavlović-Smiljanec, Raspudić....nije bit što su činili kaznena djela protiv Hrvatske koja ih je zapošljavala ... prikaži još!vala i plaćala, nego je bitno kakva su im krvna zrnca? Lopov je lopov pa makar bio praotac svih Hrvata ili bio noćni leptir