Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Muljanje' s rabljenim autima

USKOK podignuo optužnicu protiv Palića i ostalih, žele mu oduzeti 8,7 milijuna kuna

Robert Palić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/3
04.10.2019.
u 17:49

Palić je između ostalog javnosti poznat jer je 2010. u prostorijama Dinama održao konferenciju za novinare na kojoj je istražitelja Uefe Robina Bokšića proglasio prevarantom

USKOK je nakon provedene istrage pred Županijskim sudom u Zagrebu podignuo optužnicu protiv poduzetnika Roberta Palića i još osmero ljudi zbog zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja te pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja. Iz USKOK-a tvrde kako je državni proračun oštećen za više od 6,5 milijuna kuna.

Optužnica je podignuta protiv osmero hrvatskih (godine rođenja 1968., 1990., 1991., 1984., 1976., 1994., 1970. i 1976.) i jednog bosansko-hercegovačkog državljanina (1978.), objavljeno je na stranicama USKOK-a. 

Palić je između ostalog javnosti poznat jer je 2010. u prostorijama Dinama održao konferenciju za novinare na kojoj je istražitelja Uefe Robina Bokšića proglasio prevarantom.

Prvookrivljenom Paliću optužnicom se stavlja na teret da je u razdoblju od početka 2015. do siječnja 2018. godine na području Hrvatske i Češke, kao osnivač i odgovorna osoba jednog trgovačkog društva, povezao u zajedničko djelovanje šestero okrivljenih kao odgovorne osobe i stvarne voditelje poslovanja više trgovačkih društava u Hrvatskoj i Češkoj, te još dvoje okrivljenih, s ciljem stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge obavljanjem djelatnosti trgovine rabljenim osobnim automobilima, i to neosnovanim iskazivanjem pretporeza i umanjivanjem obveze uplata dužnih davanja po osnovi poreza na dodanu vrijednost u Državni proračun, za društvo u kojemu je Palić odgovorna osoba.

USKOK navodi kako je izdavanjem nevjerodostojnih računa za 39 osobnih automobila i neosnovanim iskazivanjem pretporeza i umanjenjem obveze uplata dužnih davanja po osnovi PDV-a proračun oštećen za 6.599.601,75 kune. Po osnovi povrata poreza na dodanu vrijednost, iz Državnog proračuna je na račun društva kojeg je odgovorna osoba Palić uplaćeno 1.502.300,00 kune, od čega je Palić 649.983,79 kune proslijedio na račun drugog trgovačkog društva s kojeg je taj iznos sedmookrivljeni kao odgovorna osoba podigao i predao Paliću, koji ga je zadržao kao zajedničku korist s ostalim okrivljenicima, dok je Palićevoj tvrtki pribavljena protupravna imovinska korist u iznosu od 852.316,28 kuna, navodi USKOK.

U optužnici je predloženo oduzimanje imovinske koristi stečene inkriminiranim kaznenim djelom od svih okrivljenika, dok je u odnosu na Palića predloženo i prošireno oduzimanje imovinske koristi u iznosu od 8,7 milijuna kuna.

USKOK navodi kako su ispostavljali račune s obračunatim i iskazanim iznosom poreza na dodanu vrijednost u kojima je neistinito prikazano da su trgovačka društva rabljene aute prodala Palićevom trgovačkom društvu po cijeni znatno višoj od cijene iskazane na računima dobavljača.

"Potom je I. okr., kao odgovorna osoba tog društva, ispostavljao račune u kojima je neistinito prikazano da je to društvo te iste osobne automobile, po znatno nižim cijenama, prodalo društvima u kojima su odgovorne osobe III. okr., IV. okr., VI. okr. i VII. okr., kao i raznim drugim fizičkim i pravnim osobama. Radi neosnovanog korištenja prava na oslobođenje od poreza na dodanu vrijednost po osnovi isporuke dobara u EU, I. okr. je za dio tako nabavljenih osobnih automobila i bez njihove stvarne isporuke ispostavljao račune, bez iskazanog poreza na dodanu vrijednost i s naznakom prijenosa porezne obveze na kupca, u kojima je neistinito prikazano da je društvo čija je odgovorna osoba te iste osobne automobile po znatno višim cijenama prodalo društvu iz Češke u kojem je II. okr. odgovorna osoba. Nakon toga je II. okr., također bez iskazivanja poreza na dodanu vrijednost po osnovi isporuke dobara u EU te bez stvarne isporuke, ispostavljao račune o navodnoj prodaji tih istih osobnih automobila trgovačkim društvima kojih su odgovorne osobe III. okr. i VII. okr. Potom su I. okr., te sukladno njegovim uputama III. okr., IV. okr., V. okr., VI. okr.i VII. okr. za osobne automobile navodno isporučene od trgovačkog društva iz Češke ispostavljali račune o prodaji između trgovačkih društava kojih su odgovorne osobe i stvarni voditelji poslovanja, pri čemu su pri svakoj prividnoj prodaji umanjivali cijenu osobnog automobila sve do realne tržišne cijene po kojoj su te osobne automobile potom prodali kupcima u Republici Hrvatskoj.

I. okr. je potom nalagao plaćanje tako ispostavljenih računa s iskazanim porezom na dodanu vrijednost, a koji porez na dodanu vrijednost navodni isporučitelji tih osobnih automobila nisu uplatili u Državni proračun Republike Hrvatske, znajući da će kasnije, neosnovanim iskazivanjem pretporeza, trgovačko društvo čija je odgovorna osoba  I. okr. umanjiti obveze uplate dužnih davanja u Državni proračun po osnovi poreza na dodanu vrijednost. Sukladno uputama I. okr., račune je izrađivala IX. okrivljena, koja je potom, protivno Općem poreznom zakonu, Zakonu o porezu na dodanu vrijednost te Pravilniku o porezu na dodanu vrijednost, zajedno s VIII. okrivljenom, po dogovoru i nalozima I. okr., ispostavljene račune u poslovnim knjigama društva čija je odgovorna osoba  I. okr. evidentirala u dijelu obračuna pretporeza, a VIII. okr. kao odgovorna osoba jednog trgovačkog društva prikazivala u prijavama poreza na dodanu vrijednost koje je za mjesečna obračunska razdoblja podnosila nadležnoj poreznoj ispostavi za društvo kojeg je odgovorna osoba  I.okr.", objavio je USKOK.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar opara1
opara1
18:23 04.10.2019.

Tu su paragrafi pa zagrabi i za veru i za neveru ,, pa nek se zna ,,,,polako gospodo ,,, sud je sud a čud je čud ,, ma ruku na srce cijela država je čudna i nadasve budna , hladna i jadna <<<<

Avatar Grunf
Grunf
18:36 04.10.2019.

ma nebi on nikada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije