Naslovnica Vijesti Hrvatska

USKOK podignuo optužnicu protiv Andreje Zlatar Violić, bivše ministrice kulture

Riječ je o nastavku postupka koji je bio pokrenut protiv nje i Berislava Šipuša, njezina nasljednika u ministarstvu
21. travnja 2017. u 15:14 13 komentara 6078 prikaza
Andrea Zlatar Violić
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

USKOK je podignuo optužnicu protiv Andreje Zlatar Violić, bivše HNS-ove ministrice kulture koju se sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti.

Riječ je o nastavku postupka koji je bio pokrenut protiv nje i Berislava Šipuša, njezina nasljednika u ministarstvu. No u nekom trenutku je postupak bio razdvojen jer je Zlatar Violić bila bolesna, pa je istraga protiv Šipuša ranije okončana.

U međuvremenu je njegova optužnica postala pravomoćna. USKOK bivšu ministricu tereti da je državni pororačun oštetila za malo više od 99.000 kuna, te da je sebi pribavila imovinsku korist od 99.000 kuna.

Berislav Šipuš Predstavio ga Milanović Odbor podržao imenovanje Šipuša koji se obrušio na medije zbog Zlatar Violić

U nastavku pročitajte USKOK-ovo priopćenje: 

USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv hrvatske državljanke A. Z. V. (1958.), bivše ministrice kulture, zbog počinjenja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. Optužnicom se okrivljenici stavlja na teret da je u razdoblju od  ožujka 2012. do ožujka 2015.,  kao ministrica kulture u Vladi Republike Hrvatske, protivno Odluci Vlade Republike Hrvatske o uvjetima korištenja službenih osobnih automobila, mobilnih telefona, redovnih zrakoplovnih linija, poslovnih kreditnih kartica, sredstava reprezentacije te načinu odobravanja službenih putovanja, koristeći svoje ovlaštenje da kao državni dužnosnik I skupine ima pravo na korištenje poslovnih kreditnih kartica te pravo na korištenje sredstava reprezentacije, poslovne kreditne kartice izdane Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, koristila za svoje privatne potrebe, a na štetu Državnog proračuna.

Okrivljenica je tako za svoje privatne potrebe podizala gotovinu u ukupnom iznosu od 146.201,44 kuna koji iznos je beskamatno koristila, pri čemu je Ministarstvo kulture dodatno terećeno i za iznose naknade za podizanje te gotovine od ukupno 4.766,50 kuna. Nadalje, okrivljenica je putem poslovnih kreditnih kartica i putem narudžbenica, na teret Državnog proračuna Republike Hrvatske, plaćala privatne troškove u raznim ugostiteljskim objektima i drugim prodajnim mjestima u Republici Hrvatskoj i inozemstvu, u ukupnom iznosu 99.100,50 kuna, a koji troškovi nisu vezani uz djelatnost i službene svrhe Ministarstva kulture, već su nastali isključivo u okviru njezinih osobnih odnosa i ne predstavljaju troškove reprezentacije.

Od ukupno utrošenog iznosa od 250.068,44 kune, okrivljenica je višekratnim mjesečnim obustavama na plaći i uplatom gotovine u blagajnu naknadno vratila 150.582,94 kuna, dok je za iznos od 99.485,50 kuna oštetila Državni proračun Republike Hrvatske, a sebi pribavila nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 99.100,50 kuna.

>> Zlatar Violić i Šipuš ručkove i pića plaćali novcem Ministarstva

>> Sud potvrdio da je Zlatar Violić bila u sukobu interesa zbog Autografa

Elipso

  • Nikomah95:

    Zar hns nije stranka malobrojnih urbanih Hrvata?

  • aristip:

    A što je s preplaćenom obnovom Gunje, stranačkim zapošljavanjem u HEP-u, ženinim firmama koje posluju s državnim firmama u kojima je uprave postavljao onaj "najpošteniji s jajima" ???

  • Hygeia:

    Postavlja se pitanje dali u toj drzavi od 4 Mio.ljudi postoji barem 10%ne kriminalnih ljudi.Pa tu covjek cim dode na neku poziciju ,odmah u svoj dep trpa ,kao da je to njegovo vlasnistvo.Sve to treba u buksaru strpati i teski ... prikaži još!i rad svakodnevno po 15 sati,a otpad im dati za hranu.