Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predstavio ga Milanović

Odbor podržao imenovanje Šipuša koji se obrušio na medije zbog Zlatar Violić

Berislav Šipuš
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
23.04.2015.
u 14:13

– Gospođu Zlatar Violić izvrijeđalo se, Ministarstvo kulture se izvrijeđalo, zamjenika se izvrijeđalo. Sve ima svoje granice, ali ljudskost, ne zaboravite da bi je trebalo vježbati da bi je čovjek imao – odgovorio je Šipuš nezavisnom Vukšiću.

Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu većinom je glasova danas podržao imenovanja Berislava Šipuša za ministra kulture, i to nakon što mu je više od sat i pol vremena postavljao pitanja o aferama koje se vežu uz njega, ali i o njegovim planovima za kulturu u vrlo kratkom mandatu koji ga čeka. Imenovanje u petak glasovanjem mora potvrditi i Sabor. 

Šipuš je svoj mandat započeo napadom na medije, struku koja je dio njegova resora i koju bi trebao zastupati, optuživši novinare za demonizaciju njegove prethodnice Andree Zlatar Violić zbog, kako je rekao, takozvane afere Bankomat. 

Uvodno ga je predstavio premijer Zoran Milanović ustvrdivši kako je Šipuš u zadnjoj godini mandata "odlično rješenje" za ministra kulture jer je kao zamjenik ministrice bio upoznat sa svim što se radilo u Ministarstvu. 

– Berislav Šipuš poznat je u kulturi i o njegovu znanju, reputaciji, ugledu i kompetencijama nema smisla govoriti. Zadnje tri i pol godine bio je zamjenik ministrice i ja nisam imao nikakvih zamjerki na njegov rad ni saznanja da bi bilo što bilo neprofesionalno, nestručno ili nezakonito, a to ne očekujem ni ubuduće – kazao je Milanović dodavši kako je kultura u Vladi "resor srca". U tom su resoru, dodao je, mnogi zainteresirani akteri s "imenom i prezimenom" koji traže udio u nevelikom proračunu, pa je na ministarskoj dužnosti "jako važno znati reći ne". 

– U okviru nevelikog iznosa, ministar kulture je izložen mnogim, neću reći pritiscima, nego očekivanjima. U taj mali iznos mnogi se legitimno pokušavaju ugraditi i tu je važno znati reći "ne" i ostati čist – zaključio je Milanović i nakon toga odmah, po već uobičajenoj praksi, napustio sjednicu Odbora, zbog čega je prosvjedovao dio članova koji su imali pitanja i za njega. Podsjetimo, bivša ministrica Zlatar Violić 25. ožujka podnijela je ostavku zbog nalaza revizije koji su pokazali da su se u Ministarstvu isplaćivali predujmovi za službena putovanja koji nisu bili opravdani računima i podizala se gotovina sa službene kartice. 

Šipuš je odmah na početku odbacio optužbe da je kao zamjenik ministrice kulture nezakonito koristio službenu kreditnu karticu, a kako je sjednica tekla, postajao je sve žešći u obrani svoje časti, kao i časti njegove prethodnice koja ga je dovela u ministarstvo. 

– Dvije opaske u vezi tzv. afere bankomat. U ovoj kući je netko mahao jednim papirom i izrekao jednu informaciju koja je dezinformacija, ali je postala gotovo ključna u demonizaciji Ministarstva kulture pa i same gospođe Zlatar Violić. Netko je vikao da se u Ministarstvu kulture uzimaju akontacije za službena putovanja, a da se na ta putovanja ne ide. A ja ću vam sada reći da je to laž i da su sva putovanja u Ministarstvu kulture obavljena – objasnio je Šipuš te dodao da je on potpisivao službene naloge za putovanja ministrice.

– Na listi su ljudi koji su optuženi da su lopovi. Da valjda s dnevnicama zađu iza ugla pa sjede doma dva dana i vrate se u Ministarstvo sa službenim nalogom, a popapali su novce. Monstruozna optužba! Nitko se nije ispričao onima koji su bili na toj listi, bilo ih je 18, uključujući jedan cijeli konzervatorski odjel, neću reći koji. To su sve djelatnici Ministarstva kulture koji putuju. Dakle, to je prva loša vijest za vas koji se bavite medijima. I onima koji se nazivaju novinari, da takve neprovjerene informacije plasiraju kao istine i da je ministrica Zlatar Violić optužena da je kriminalac. Niti jedan zakon nije prekršen ni u njezinu slučaju. To čak ni državna revizija nije utvrdila – nastavio je Šipuš. Podsjetimo, u nalazu revizije stoji kako je u Ministarstvu kulture tijekom 2013. sa službene kartice podizana gotovina, što nije evidentirano u sklopu blagajničkog poslovanja, nego na računu ostalih nespomenutih rashoda, bez specifikacije troškova.

– Opisani način korištenja poslovnih kreditnih kartica utvrđen je i obavljenom revizijom za 2012. Dio podignute gotovine tijekom 2013. vraćen je u državni proračun obustavama iz plaće, a dio gotovine koji nije vraćen koncem 2013. ostao je evidentiran na računu ostalih nespomenutih rashoda poslovanja. Krajem 2013. evidentirana su potraživanja od zaposlenih u iznosu od 152.024 kune, koja se najvećim dijelom odnose na isplaćene predujmove za službena putovanja u zemlji i inozemstvu. Utvrđeno je da u pojedinim slučajevima do kraja godine nisu vraćeni isplaćeni predujmovi u odnosu na obračunate troškove službenog putovanja – stoji u nalazu Državne revizije.

Šipuš se nastavio i dalje obrušavati na sjednici.

– Moja druga opaska je emotivne prirode – u cijeloj toj priči oko ministrice Zlatar Violić, niti jedan od vas ovdje, uključujući novinare i političare, nikad se nije pitao "a koji su to ljudski problemi koje bi ta osoba mogla imati". To je strašno i sramotno. Ja mislim da se bez ljudskosti ne može raditi ni ovaj posao, koji se zove politika. Gospođu Zlatar Violić se izvrijeđalo, Ministarstvo kulture se izvrijeđalo, zamjenika se izvrijeđalo, pomoćnike se vrijeđa bez ikakvih temelja. Sve ima svoje granice, ali ljudskost, ne zaboravite da bi je trebalo vježbati da bi je čovjek imao – odgovorio je Šipuš nezavisnom Branku Vukšiću koji je primijetio kako je nakon svih afera, a posebice posljednje afere Bankomat, koje su obilježile ovaj mandat u Ministarstvu kulture, očekivao potpuni zaokret, odnosno imenovanje potpuno novih ljudi. 

I prije je HDZ-ovu Jasenu Mesiću kazao kako su svi nalazi revizije pokazali da je, što se tiče njegova poslovanja, sve čisto, uredno, obrazloženo i opravdano, u skladu s odlukom Vlade. 

– U javnosti se pojavio oblik manipulacije oko toga da su se neovlašteno, nezakonito, čak i kažnjivo dizala gotovinska sredstva. Nalaz revizije javni je dokument, ali nije partitura da se interpretira onako kako kome paše – kazao je Šipuš te potvrdio da je jedino on, uz ministricu, u Ministarstvu imao pravo koristiti službenu karticu. Tu karticu je, naglašava, koristio isključivo kad je kao zamjenik predstavljao Ministarstvo kulture i na službenim putovanjima. 

– Osobno nisam podigao ni jednu akontaciju za službeni put i jedino sam na takvim putovanjima koristio službenu karticu. U slučajevima u kojima trošak nisam mogao platiti karticom, podizao sam gotovinu koju sam uvijek opravdao u propisanom roku – tvrdi Šipuš te kao primjer izdvaja službeni put za Italiju kada nije imao potvrdu za trošak od 19,20 eura za cestarinu plaćenu na autoputu Trst – Milano.

– Nikad nisam dizao gotovinu da bih otišao u Billu ili u birtiju – uvjerava Šipuš.

Nakon vijesti o Šipuševu potencijalnom imenovanju, javile su se i druge priče o njegovu navodnom sukobu interesa, no on je danas na odboru odbacio tvrdnje da je usmjeravao novac u projekte u koje je osobno bio uključen do dolaska na tu dužnost.

– Prije odlaska u Ministarstvo dao sam ostavke na dužnosti u strukovnim udrugama, a radio sam na nizu kvalitetnih projekata koje ne namjeravam zatajiti, kao što su Muzički biennale Zagreb, Ansambl Cantus i Osorske glazbene večeri. Nemam razloga da krijem gdje sam radio i što sam radio, a radit ću i dalje – ustvrdio je Šipuš. Nakon odbora novinari su željeli budućeg ministra pitati zašto se toliko obrušio na njih optužujući ih zbog prenošenja nalaza revizije, no on im je samo kratko poručio da je "umoran", a kad su ga pitali zašto je ministrica otišla ako je sve bilo po pravilima, gotovo bježeći od novinara zaključio je kako je to bio "iz moralnih razloga". 

>> 'Šipuš je vrhunski stručnjak, on je najpametnije i najracionalnije rješenje za ministra' 

>> Okončana trakavica: HNS odlučio koga će Vladi predložiti za novog ministra kulture

Komentara 13

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
14:48 23.04.2015.

A cemu se cuditi? Oni nisu nikada u krivu, cak i kada ih se uhvati s prstima u pekmezu. Dno dna!

Avatar zabadalo5
zabadalo5
14:54 23.04.2015.

A njegovo prozivanje medija?! Da nije bilo medija i pritiska javnosti još bismo uvijek imali ministricu! Tek kad je vidjela koliki je pritisak javnosti, shvatila je da bi doista bilo u redu od nje da da ostavku. U svakoj normalnoj zemlji, već bi bila u zatvoru...

Avatar zabadalo5
zabadalo5
14:52 23.04.2015.

Nisu ga ni trebali imenovati, ionako će cijela Vlada uskoro biti PROŠLOST!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije