Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIVŠA MINISTRICA

Sud potvrdio da je Zlatar Violić bila u sukobu interesa zbog Autografa

Andrea Zlatar Violić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
08.02.2016.
u 12:28

Zlatar Violić dodijelila je portalu Autograf potporu od 70.000 kuna, iako ga Stručno Povjerenstvo za neprofitne medije po obavljenom javnom natječaju nije uvrstilo među dobitnike potpore

Upravni sud Republike Hrvatske potvrdio je da je bivša ministrica kulture Andrea Zlatar Violić (HNS) bila u sukobu interesa, odnosno da je zloupotrijebila svoje diskrecijske ovlasti kad je portalu Autograf dodijelila 70.000 kuna, zbog čega ju je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo sa šest tisuća kuna. Upravni sud RH odbio je, naime, zahtjev Zlatar Violić da se poništi rješenje Povjerenstva da je bila u sukobu interesa i da mora platiti kaznu od šest tisuća kuna, po dvije tisuće kuna tri mjeseca uzastopno. 

Ocjena je Suda da Povjerenstvo nije pogriješilo kada je utvrdilo da je Zlatar Violić zlouporabila posebna prava dužnosnika. Sud, kao ni Povjerenstvo, ne osporava pravo ministrice da odlučuje diskrecijski, no drže da nije smjela proširiti okvir zadan javnim natječajem, a po kojemu su za nove medijske projekte 2014. trebale biti isplaćene tri potpore od po 70.000 kuna, a ne četiri kako je naknadno odlučila bivša ministrica. 

Zlatar Violić dodijelila je portalu Autograf potporu od 70.000 kuna, iako ga Stručno povjerenstvo za neprofitne medije po obavljenom javnom natječaju nije uvrstilo među dobitnike potpore. Naknadno proširenje broja korisnika ministrica je opravdavala malom bodovnom razlikom između Autografa i drugih medija kojima je Povjerenstvo dodijelilo potporu. Isticala je i kako njezinom odlukom nije prijeđen ukupan iznos koji je te godine namijenjen neprofitnim medijima. No, njezine argumente ni Povjerenstvo, a ni Sud nisu prihvatili.

>> Kerumu tri kazne za sukob interesa, Lovrić Merzel dvije, Vargi dvije...

>> Peticiju protiv Hasanbegovića kao ministra kulture do jučer potpisao 231 član

Komentara 29

DU
Deleted user
12:45 08.02.2016.

ma dajte molim vas.......antifasistkinja pa u sukobu interesa.......

EF
epic.flyer
12:46 08.02.2016.

Gospođa mora odgovarati jer je koristila državni proračun kao privatni bankomat za Vesnu Pusić!!!

PI
pinichi
12:56 08.02.2016.

Hoće li nakon ovakve odluke suda Urša Raukar i onaj čopor oko nje opet demonstrirati i tražiti da se bivša ministrica žestoko kazni za svoja nedjela? Hoće lipotpisnici peticije za smjenu Hasanbegovića i dalje falsificirati potpise kao onaj Ornele Vještice?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije