Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA HGK - REMORKER

USKOK činjenični opis Vidoševićeve optužnice prilagodio izvedenim dokazima

Zagreb: Nadan Vidošević na Županijskom sudu iznosi svoju obranu
Goran Stanzl/PIXSELL
23.11.2021.
u 16:00

Vidošević je uhićen potkraj 2013. zbog sumnje da je  HGK od 2006. do 2011. oštetio za oko 36 milijuna kuna. U istražnom zatvoru proveo je pet mjeseci, a optužnica protiv njega podignuta je u srpnju 2015.

Nakon što su Nadan Vidošević i njegove suoptuženice iz afere HGK - Remorker proteklih mjeseci iznijeli obrane, te nakon što su potom provedeni dokazi proizašli iz tih obrana, odnosno dodatno ispitani neki svjedoci, USKOK je promijenio činjenični opis optužnice. Drugim riječima, prilagodio  je činjenični opis optužnice onom što je proizašlo iz provedenog dokazanog postupka. Izmijenjena optužnica dostavljena je obranama, koje su dobile rok od tjedan dana kako bi se o izmijenjenoj optužnici očitovale.

Suđenje  bi se trebalo nastaviti 30. studenog očitovanjem stranaka, nakon čega bi, ako ne bude nekih  nepredviđenih situacija,  tužiteljstvo i obrane trebale početi s iznošenjem završnih riječi. A to pak znači da bi postupak, u kojem je istraga počela 2013. do kraja godine mogao biti okončana nepravomoćnom presudom.

Vidošević je uhićen potkraj 2013. zbog sumnje da je  HGK od 2006. do 2011. oštetio za oko 36 milijuna kuna. U istražnom zatvoru proveo je pet mjeseci, a optužnica protiv njega podignuta je u srpnju 2015. Potvrđena je iz trećeg pokušaja, u rujnu 2016., jer su obrane koristile svoje pravo legalne opstrukcije pa su tražile izdvajanje raznih dokaza kao nezakonitih. Suđenje mu je počelo 14. studenog 2016. a tijekom njega saslušano  je gotovo stotinjak svjedoka, te su provedena brojna vještačenja, uključujući i ono koje se odnosilo na Vidoševićevu basnoslovnu imovinu. USKOK ga je teretio da mu je nerazmjer u primanjima i rashodima oko 33 milijuna kuna pa je tražio prošireno oduzimanje imovinske koristi. Budući da je Vidošević bio taj  koji je morao dokazati da je imovinu stekao zakonito, on je to i učinio, pa mu  je nesrazmjer u primanjima pao na devet milijuna kuna, zbog čega je USKOK na koncu odustao od zahtjeva za proširenim oduzimanjem imovinske koristi. No kako mu se na teret stavlja da je svojim postupcima stekao protupravnu imovinsku korist oko 26 milijuna kuna, ako bude osuđen tih će 26 milijuna kuna morati vratiti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije