Naslovnica Vijesti Svijet

Urugvaj će se brinuti da stanovnici puše dobru 'travu'

– Želimo osigurati da droga koju će legalno distribuirati država bude bolje kvalitete i slične cijene kao marihuana na crnom tržištu – kazao je šef urugvajskog Odbora za droge.
06. studenoga 2012. u 15:30 5 komentara 107 prikaza
marihuana
Foto: MUP

Ako urugvajski zastupnici prihvate plan da se dozvoli ograničena konzumacija marihuane, tada će vlasti kontrolirati kvalitetu i količinu "trave" koja cirkulira, piše Inter Aksyon.

– Želimo osigurati da droga koju će legalno distribuirati država bude bolje kvalitete i slične cijene kao marihuana koja se sada može naći na crnom tržištu – kazao je šef urugvajskog Nacionalnog odbora za droge Julio Calzada.

Predsjednik gerilac podržava promjene

Prijedlog zakona pred zastupnike je stigao još u kolovozu, a podržao ga je predsjednik Jose Mujica, koji je po profesiji liječnik, a proslavio se kao ljevičarski gerilac. Posjedovanje manjih količina marihuane u Urugvaju nije ilegalno, ali prodaja je nezakonita. Planom je predviđeno da u budućnosti vlasti nadziru distribuciju marihuane. Svaki Urugvajac će mjesečno smjeti kupiti 40 grama "trave" za osobne potrebe.

Caldaza je kazao da će konzumenti dobiti neku vrstu "osobne iskaznice", bez imena i fotografije, na kojoj će biti barkod kojim će se regulirati da ljudi ne uzimaju više od dopuštenih 40 grama.

Vlada želi smanjiti kriminal povezan s drogom koji je proteklih godina uzeo maha u Urugvaju.

>>Hoće li Washington prvi u Americi legalizirati marihuanu?

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”