Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajni 'duboki' razgovori predsjednice Europske komisije o nabavi cjepiva

Ursula von der Leyen na udaru pravobraniteljice zbog Pfizera

FILE PHOTO: European Commission President Ursula von der Leyen gives a statement on Ukraine in Brussels
Foto: POOL/REUTERS
1/3
29.01.2022.
u 22:45

Komisija je odbila pokazati sadržaj poruka koje su razmjenjivali Ursula von der Leyen i glavni direktor Pfizera Albert Bourla

Europska komisija našla se u petak na udaru kritika Ureda europskog pučkog pravobranitelja zato što je odbila udovoljiti zahtjevu za pristup informacijama i pokazati sadržaj tekstualnih poruka koje su predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i glavni direktor farmaceutske kompanije Pfizer Albert Bourla izmjenjivali tijekom postupka nabave 1,8 milijardi doza cjepiva protiv COVID-19.

Pravo na informaciju

Njemački novinar Alexander Fanta s portala netzpolitik.org zatražio je pristup tim porukama nakon što je New York Times krajem travnja 2021. otkrio da su šefica Europske komisije i šef Pfizera u veljači intenzivno razgovarali telefonom i porukama. To je bilo vrijeme kad je Komisija već s nekoliko farmaceutskih kompanija imala sklopljene ugovore o isporuci cjepiva i kada je Pfizer već isporučivao prve količine za EU, ali AstraZeneca nije pa se predsjednica Komisije uključila u razgovore sa šefovima farmaceutskih kompanija kako bi ubrzala isporuke.

NYT je pisao da su "duboki" razgovori Ursule von der Leyen i Alberta Bourle urodili sklapanjem novog ugovora između EU i Pfizera o dodatnih 1,8 milijardi doza Pfizer/BioNTechova cjepiva. Te se doze trenutačno koriste diljem EU za docjepljivanje.

No Komisija je odbila udovoljiti zahtjevu njemačkog novinara tvrdeći da među dokumentima koje čuva i koji podliježu europskim propisima o pravu na pristup informacijama ne drži tekstualne poruke. Obrazloženje je bilo da "tekstualne poruke ili drugi oblici instant-poruka po svojoj prirodi predstavljaju kratkotrajan dokument koji u principu ne sadrži važne informacije povezane s politikama, aktivnostima i odlukama Komisije".

S obzirom na to koliko se danas često koriste poruke za svu vrstu komunikacije, pa i onu najpovjerljiviju među visokim političkim dužnosnicima, ovakvo obrazloženje činilo se bizarnim iz perspektive novinara i javnog interesa. Pravo na pristup dokumentima zapisano je i u Povelji Europske unije o temeljnim pravima: "Svaki građanin Unije i svaka fizička ili pravna osoba s boravištem ili sjedištem u nekoj državi članici ima pravo pristupa dokumentima institucija, tijela, ureda i agencija Unije neovisno o njihovu mediju", kaže članak 42. te povelje.

"Neovisno o njihovu mediju" u ovom bi slučaju trebalo značiti da Europska komisija mora i tekstualne poruke predsjednice i drugih europskih povjerenika tretirati jednako kao pisma, e-mailove i druge dokumente koji se mogu, na zakonski utemeljen zahtjev, učiniti dostupnima. U petak je to u svojim preporukama u povodu ovog slučaja rekla i Emily O'Reilly, europski ombudsman, odnosno pučka pravobraniteljica.

"Ne moraju se sve tekstualne poruke arhivirati, ali tekstualne poruke očito potpadaju pod EU propise o transparentnosti i relevantne tekstualne poruke trebaju biti arhivirane. Nije uvjerljivo tvrditi suprotno", zaključuje O'Reilly.

Od premijera do kraljeva

U članku u New York Timesu, od kojeg je slučaj krenuo, šef Pfizera Albert Bourla izjavio je da je bio u kontaktu s mnogima dok su se sve zemlje svijeta trudile što brže dobiti prvo odobreno cjepivo protiv bolesti COVID-19.

– Mnogi su me svjetski lideri zvali, od predsjednika i premijera do kraljeva i glavnih tajnika organizacija – rekao je Bourla.

>> VIDEO Isprobali smo kućni test na koronavirus

Komentara 6

V0
Vlaskoulicanec3.0
08:08 30.01.2022.

Ta je već odavno zrela za zatvor.

NL
NLF
09:45 30.01.2022.

Polako se okreće...a Kanadu i događaje tamo se ne usudite ni spomenuti...jadno VL...

DU
Deleted user
12:16 31.01.2022.

Nije joj to prvi puta zna ona kako se zo radi da ima i malo morala podnjela bi ostavku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije