Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTVORENO PISMO HND-U

Uredništvo portala Direktno: Glavni urednik H-altera javno je spreman ustrajati na ideološkim podjelama

Toni Gabrić
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
23.09.2021.
u 14:29

Čini ono što i sam kritizira - napada medij, tj. glasnika umjesto odluke ne vidjevši da smo na istoj strani - navode Uprava i Uredništvo portala Direktno o Toniju Gabriću

Uprava i Uredništvo portala Direktno uputili su otvoreno pismo Hrvatskom novinarskom društvu i uredništvu portala H-altera da se uredništvo tog portala, kako navode, "suzdrži od etiketiranja pojedinih medija i da prestanu s poticanjem govora mržnje i podjela na 'naše i vaše' - na lijeve i desne medije i time potaknu kulturu dijaloga u hrvatskom društvu". 

Kako stoji na portalu Direktno, nakon što su objavili sudsku odluku, odnosno privremenu mjeru kojom se zabranjuje pisanje u sporu s Poliklinikom za zaštitu djece i mladih, glavni urednik H-altera Toni Gabrić napao ih je. 

Otvoreno pismo upućeno vodstvu Hrvatskog novinarskog društva i uredništvu neprofitnog portala H-alter prenosimo u cijelosti: 

- Žalosno je što se u situaciji u kojoj su ugrožene novinarske slobode i istraživačko novinarstvo svih hrvatskih medija, pojedini urednici i novinari ne mogu suzdržati od ideoloških predrasuda i podjele na "nas i njih".

Naime, portal Direktno je prvi objavio šokantnu sudsku odluku o privremenoj mjeri Općinskog građanskog suda izdavaču portala H-alter u sporu s Poliklinikom za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba i ravnateljice Poliklinike Gordane Buljan Flander.

U skladu s niskom razinom profesionalnosti pojedini mediji su zanemarili taj podatak tko je prvi objavio spomenuti dokument. Dodatno, s velikim razočaranjem konstatiramo kako je glavni urednik H-altera Toni Gabrić javno spreman ustrajati na ideološkim podjelama i kako se i u trenucima kada je i njemu samome potrebna novinarska solidarnost ne može suzdržati od predrasuda i govora mržnje.

I pritom čini ono što i sam kritizira - napada medij, tj. glasnika umjesto odluke ne vidjevši da smo na istoj strani - obrane novinarskih standarda, slobode govora, slobode medija i zaštite istraživačkog novinarstva.

Ne očekujemo ispriku urednika H-altera jer bi to očito bilo previše poražavajuće za njega i iznad njegovih profesionalnih mogućnosti, no očekujemo jasnu reakciju Hrvatskog novinarskog društva i javno pozivamo HND da se jasno usprotivi daljnjim podjelama na medijskoj sceni i da osudi etiketiranje portala Direktno osobito kada dolazi iz drugih medijskih izvora.

Takav u osnovi govor mržnje ne pridonosi kulturi dijaloga na hrvatskoj medijskoj sceni - stoji u otvorenom pismu Uprave i Uredništva portala Direktno. 

Komentara 1

Avatar ukurtapash
ukurtapash
16:04 23.09.2021.

ne vjerujem drzavnim socijalim sluzbama, ali ne vjerujem ni halteru. tu se nekaj drugo u pozadini dogadja. nema sumnje, halter je dno dna na mrezospletu, barem sto se posjecenosti tice. tako je vec godinama, no svejedno isizavaju neciji (svejedno je li od eu, lokalne samouprave ili drzavnog proracuna) novac. ne bi se cudio da iza svega, izmedju ostalog, stoji revitalizacija politicke relevantnosti takozvane zeleno-lijeve koalicije. ankete, ako cemo biti naivni i vjerovati im, im daju maltene drugo mjesto, a ovo bi mogla biti idealna prilika za malo brusenje imidza. tu su dnovinari, slavica lukic, hnd, nevladine udruge, ‘sloboda medija’, a i sama tema je krajnje osjetljiva. savrsena kakofonija za levicarsko prenemaganje i skupljanje jeftinih politickih bodova. jos samo da se javi i februarka….

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije