Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zloporaba položaja i ovlasti

Ured europskog javnog tužitelja podigao optužnicu protiv Žalac i još tri osobe

Gabrijela Žalac
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/4
29.12.2022.
u 10:20

Svi su optuženi za trgovanje utjecajem, te za zlouporabu položaja i ovlasti.

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu danas je podigao optužnicu protiv četiri osobe i dvije pravne osobe: Gabrijele Žalac, bivše hrvatske ministrice regionalnog razvoja i fondova Europske unije (MRRFEU); Tomislava Petrica, bivšeg ravnatelja Hrvatske središnje agencije za financiranje i ugovaranje (SAFU); i dva vlasnika poduzeća Mladena Šimunca i Marka Jukića, zajedno s njihovim poduzećima Ampelos i Micro projekt. Sve četiri osobe optužene su za trgovanje utjecajem, te za zlouporabu položaja i ovlasti.

Tijekom 2017. i 2018. godine tadašnji ministrica pokrenula je postupak javne nabave za informacijski sustav za strateško planiranje i upravljanje razvojem. Navodi se da je poduzela više radnji u cilju osiguravanja povlaštenog položaja za jednog vlasnika obrta (drugooptuženog) i njegove tvrtke. Među tim radnjama smatra se da je prenapuhala procijenjenu vrijednost nabave tog informacijskog sustava, te odlučila provesti pregovarački postupak nabave bez objave javnog poziva. Tijekom tog pregovaračkog postupka nabave, tvrtke povezane s drugooptuženim pozvane su da dostave svoje ponude.

Zanimljivo je da je tadašnja ministrica bila i predsjednica Upravnog vijeća SAFU-a, što znači da je bila nadležna za predlaganje imenovanja i razrješenja ravnatelja SAFU-a. Jasno je da je u tom kontekstu naložila tadašnjem ravnatelju SAFU-a da se pobrine da dokumentacija prethodne kontrole te nabave ne dovodi u pitanje odabrani pregovarački postupak nabave. Iako je primjena ovog postupka očito predstavljala kršenje zakona o javnoj nabavi, ravnatelj SAFU pristao je slijediti upute bivšeg ministra.

Opetovana zloporaba položaja

Kada je u listopadu 2017. godine Državna komisija za nadzor javne nabave poništila postupak javne nabave zbog kršenja zakona o javnoj nabavi, bivši ministar i dvojica poduzetnika nastavili su i 2018. godine poduzimati radnje za dodjelu ugovor svojim tvrtkama.

Naposljetku, nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave, MRRFEU je sklopilo kupoprodajni ugovor za ovaj informacijski sustav s tvrtkama vezanim uz dva vlasnika poduzeća, koji su bili poslovni partneri. Cijena je nerealno postavljena na 1,73 milijuna eura (12 991 000,00 kuna), iako bi realna cijena tog sustava bila otprilike 360 000 eura (2 700 000 kuna).

Navedeni iznos s PDV-om uplaćen je na račun tvrtke trećeosumnjičenika, nakon čega je dio novca prebačen na račune tvrtki dvojice vlasnika obrta, a dio je podignut u gotovini.

Procijenjena šteta i protupravna korist

Proračunu Europske unije ukupno je pričinjena šteta od najmanje milijun eura, a državnom proračunu Republike Hrvatske šteta od gotovo 300 tisuća eura.

Dakle, drugookrivljenik je stekao protupravnu korist u iznosu od 2.100.000,00 HRK / 278 717,90 €, trećeokrivljenik u iznosu od 2.050.000,00 HRK / 272 081,76 €, petookrivljeno društvo u iznos od 3.508.628,00 HRK / €465 674,96 EUR i šestotuženo društvo u iznosu od 2.650.000,00 HRK / €351 715,44.

Bivša ministrica optužena je za zloporabu položaja i ovlasti te trgovanje utjecajem; dvojica poduzetnika optužena su za zloporabu položaja i ovlasti; bivši ravnatelj SAFU-a optužen je za zloporabu položaja i ovlasti, a dvije tvrtke za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti.

Video - Sve afere Gabrijele Žalac: Mercedes, vozačka, vjetroelektrane...

Komentara 20

SA
Sarkastičar
11:46 29.12.2022.

Ma nije moguće? Zar protiv hadezejovog lava, Plenkijeve uzdanice, učenice i desne ruke? Znači li to da će i protiv Plenkija jer sve je učila od njega i radila po njegovom odobrenju?

DU
Deleted user
10:50 29.12.2022.

Seljakusa. Malo vlasti pa "ne moze nam nitko nista, jaci smo od sudbile...". Imala je vremena pobjeci u BiH, a nije...olakotna okolnost 😉

CE
centirion
11:28 29.12.2022.

Ne volim lopove, pa tko god bio, mora odgovarati !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije