Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EPPO RADI PUNOM PAROM

Njemački ured razotkrio prevare teške 80 milijuna eura, a u Portugalu otkrivena skupina koja je manipulirala cijenama goriva

European Public Prosecutor's Office, EuStA, EPPO
Foto: Horst Galuschka/DPA
08.12.2022.
u 16:51

Paralelno s uhićenjem obavljeno je više pretraga stanova i poslovnih prostora, izuzeta je dokumentacija te je pregledana komunikacija preko mejlova i mobitela

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) svakim danom  svojim radom dokazuje da su uistinu, kako ih je netko nedavno nazvao, najkorisnija agencija unutar EU. Posao im je da istražuju prevare na račun EU-a, i to im, sudeći po sve češćim akcijama, uhićenjima i otkrivanju milijunskih prevara, jako dobro ide.

Istraga koju je pokrenuo njihov ured u Njemačkoj razotkrila je skupinu koja se, kako se sumnja,  bavila poreznim prevarama. Kako se sumnja u te prevare koje su se odvijale u Njemačkoj, Italiji, Malti, Portugalu, Rumunjskoj, Švedskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu bila je uključena 21 osoba. Riječ je o internacionalnoj istrazi pa su tako dvije osobe koje se sumnjiče da su organizirale papirnati dio prevare s PDV-om bile u Rumunjskoj, gdje je jedan od osumnjičenika i uhićen.

Paralelno s uhićenjem obavljeno je više pretraga stanova i poslovnih prostora, izuzeta je dokumentacija te je pregledana komunikacija preko mejlova i mobitela. Poreznim prevarama rukovodilo se iz Berlina i Leipziga, gdje su uhićeni osumnjičenici koji su označeni kao organizatori tog posla. Radilo se već o dobro uhodanoj shemi koja uključuje  tvrtke koje fiktivno posluju odnosno koje izdaju lažne fakture. Ovaj put su se lažne fakture izdavale za usluge Voice over Internet Protocol (VoIP), a onda se na osnovu tih lažnih faktura tražila isplatu PDV-a, čime je tvrdi EPPO, njemački državni proračun oštećen za oko 80 milijuna eura.

Vrijedan je bio i portugalski ured EPPO-a  koji je zbog poreznih prevara povezanih s prodajom goriva, pribavio 21 nalog za pretragu na području Lisabona, Porta i Aveira. Riječ je o operaciji kodnog imena Gasosa, a EPPO osumnjičenike tereti da su počinili porezne prevare teške 26 milijuna eura. Radilo se o prevarnoj shemi koja je uključivala uvoz goriva iz Španjolske u Portugal te njegovu daljnju preprodaju tvrtkama koje se bave prodajom goriva. One su ga dalje preprodavali manipulirajući cijenama jer su ga prodavali po nižim cijenama od tržišnih. Tako su, sumnjiči ih EPPO stekli nezakonitu prednost u odnosu na ostale trgovce, a  u tu prevarnu shemu bilo je involvirano 15 tvrtki i pet osoba. Tijekom akcije portugalske policije uhićene su tri osobe, te je zaplijenjeno 16 zgrada, 24 vozila  te 11 milijuna eura u novcu i udjelima. 

Komentara 1

ŠA
Šaraf
20:46 08.12.2022.

A kadače doči na red ovi što je pfizer podmičivao u pitanju su milijarde

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije