Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poziva se na evakuaciju

Uragan Ida pogodio obalu SAD-a, vjetrovi od 250 km/h nose sve pred sobom. Oglasio se i Biden

Foto: NOAA/MICHAEL DEMOCKER/MARCO BELLO/REUTERS/PIXSELL
1/9
29.08.2021.
u 22:05

Stručnjaci pretpostavljaju da će Ida biti jača od uragana Katrine koji je 2005. opustošio veći dio New Orleansa.

Uragan Ida stigla je u američku državu Louisianu popraćena vjetrovima od oko 249 kilometara na sat i jakom kišom. Stručnjaci pretpostavljaju da će Ida biti jača od uragana Katrine koji je 2005. opustošio veći dio New Orleansa te se očekuje da će Ida biti jedna od najjačih oluja koja je pogodila Louisianu u posljednjih 150 godina.

Nove informacije: 

21:55 Povodom dolaska uragana oglasio se i predsjednik Joe Biden te upozorio građane da ''Idu shvate ozbiljno''.

- Oluja opasna po život i shvatite to ozbiljno. To nije samo obalo. Nije samo u New Orleansu. To je i sjever. Očekuje se da će oborine biti izuzetno velike. Bit ćemo ovdje. Bit ćemo ovdje da pomognemo regiji da stane na noge što je prije moguće, koliko god je potrebno. Trebali bismo biti spremni da može potrajati dugo bez obzira na to koliko smo predviđali, a znamo da će mnogima trebati puno vremena da se vrate. To bi moglo potrajati nekoliko tjedana za neka mjesta, kazao je u obraćanju.

21:30 Vatrogasna postrojba u Delacroixu objavila je video koji pokazuje koliko je štete na njihovoj zgradi napravio uragan Ida u kratkom periodu.

21:14 Prema stranici Poweroutage.us, više od 320.000 građana u Luisiani trenutno je bez struje.

21:01 Postoji mogućnost da će se COVID pacijenti zbrinjavati na hodnicima Baton Rouge bolnice, kažu vlasti. 

- Ova bolnica je spremna podnijeti priličnu štetu, spremna je podnijeti nestanak struje. Govorimo o racionalizaciji zaliha, pripremama za dane koji dolaze i imamo mogućnosti za to. Ono što nemamo je prostor te zdravstveni radnici zbog COVID-a. Danas imamo 619 ljudi u kući. Imamo 157 pacijenata sa Covidom, kazali su za CNN

20:55 Više od 95% proizvodnje nafte u Meksičkom zaljevu zatvoreno je zbog uragana Ida, ukazujući da uragan ima značajan utjecaj na opskrbu energijom.  

Iz Ureda za sigurnost i provedbu zaštite okoliša su kazali da je svih 11 platformi u Meksičkom zaljevu evakuirano, a ukupno je zatvoreno 1,7 milijuna barela dnevne proizvodnje nafte u Meksičkom zaljevu-što je ekvivalentno 95,7% ukupne proizvodnje u regiji. 

18:13 Trenutačno najveća izmjerena brzina vjetra iznosi 249 km/h i ako se poveća za samo 10 km/h Ida će se pretvoriti u uragan pete kategorije. Louisianu dosada nikad nije pogodio uragan te snage.

18:10  Guverner susjedne savezne države Mississippi proglasio je izvanredno stanje.

Ida je već opustošila dio Kube, rušeći stabla i noseći krovove kuća, a na Jamajci je prouzročila obilnu kišu. Nema informacija o smrtno stradalima. 

18:06 Okrug Sv. Tammany službeno je uveo i policijski sat koji počinje od podneva (po tamošnjem vremenu). Policijski sat trajat će dok opasnost ne prođe. 

Dok je policijski sat na snazi, jedina vozila dopuštena na ulicama u okrugu bit će ona potrebna za rješavanje hitnih slučajeva opasnih po život, i ona pod vodstvom hitnih službi i komunalnih službi

17:43 Ulice New Orleansa u Luisiani već su poplavljene povodom dolaska uragana Ide. Ida je trenutno u kategoriji 4 po veličini s brzinom vjetra od oko 240 kilometara na sat, što znači da će vjerojatno biti materijalne štete. 

17:30 Objavljene su i satelitske snimke ove razorne oluje. Vlasti upozoravaju građane da odmah uzmu zaklon u prostoriji koja je po mogućnosti bez prozora.  

12:08 Poduzetnici u New Orleansu pripremaju se na dolazak uragana Ide, stavljaju velike drvene ploče na ulaze svojih trgovina, kafića, restorana i drugih prostora koji se nalaze u prizemlju. 

Residents make preparations ahead of Hurricane Ida in Louisiana Men place plywood in front of a store in preparation for Hurricane Ida, in New Orleans, Lousiana, U.S. August 28, 2021. REUTERS/Marco Bello MARCO BELLO
Foto: MARCO BELLO/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

12:05  Država ne planira evakuirati bolnice koje su zagušene priljevom covid-19 pacijenata, kazao je guverner Louisiane John Bel Edwards.

"Implikacije oluje četvrte kategorije dok su bolnice pune su izvan onoga što inače razmatramo", kazao je Edwards na novinskoj konferenciji. Zabilježeno je 3400 novih slučajeva covida-19 u petak, a oko 2700 osoba je hospitalizirano.

"Ovo je moćna i opasna oluja - kreće se brže nego što smo očekivali pa imamo malo vremena za pripremu", rekao je glavni medicinski dužnosnik Louisiane dr. Joseph Kanter.

11:54 Sustav za zaštitu New Orleansa kojim upravlja Minostarstvo domovinske sigurnosti, Nola,  objavio je na Twitteru da zatvara prolaz na brani kako bi spriječio podizanje razine mora u tom gradu uoči dolaska uragana Ide.

10:28 Uragan je ojačao na kategoriju 4 (od maksimalnih 5). Minimalne brzine vjetra kreću se oko 209 km/h. Nastavlja se kretati prema New Orleansu, objavio je američki Nacionalni centar za praćenje uragana. Također, uragan Ida doseći će američko tlo na 16. obljetnicu razornog udara uragana Katrine, koji je poplavio 80% New Orleansa, za sobom ostavio 1800 mrtvih te uzrokovao štete u vrijednosti više milijardi dolara.

09:00 "Stanovnici Louisiane imaju vremena do noći da se pripreme za uragan Idu", preporučio je guverner te južne države John Bel Edwards i upozorio na "teške posljedice". Upozorenja puštaju i mediji diljem države. 

"Ovo će biti najjači uragan koji je pogodio Louisianu još od 1850. Vaše vrijeme za bijeg se približava. Brzo se približava. I, kao što sam rekao jučer, kad večeras legnete u krevet - budite spremni i budite ondje gdje se kanite nositi s olujom u trenutku udara", dodao je guverner.

08:45 Nacionalna meteorološka služba prognozirala je da će vjetrovi snage tropske oluje između 60 i 120 km/h zapuhat obalama Louisiane u subotu navečer, prije negoli stigne uragan Ida, a također su upozorili stanovnike koji se žele evakuirati da to učine "što prije". Najveći dio oluje u subotu navečer je prešao zapadom Kube gdje će nastaviti padati obilne padaline i izazivati poplave i klizišta. 

Američki centar za uragane (NHC) donosi da bi u nedjelju obale Louisiane i susjednog Mississippija mogle biti zahvaćene "poplavama zbog opasno jakih plima", uz moguće "katastrofalne štete izazvane vjetrom". Njihove posljednje informacije lažu da će prije nego što Ida stigne do kopna, doseći kategoriju 4 od 5, uz vjetrove jače od 200 km/h.

08:28 Gradonačelnica New Orleansa LaToyaCantrell jučer je preporučila stanovnicima da se dobrovoljno evakuiraju. "Vrijeme nije na našoj strani. Uragan ubrzano raste i jača. Ako dobrovoljno napuštate grad, sad je vrijeme za pokret. Evakuirajte se odmah", rekla je.

Predsjednik Amerike Joe Biden odobrio je proglašenje izvanrednog stanja u Louisiani radi pružanja "savezne pomoći" za pripremu, uz dobrovoljne i obvezne naredbe za evakuacije u nekim područjima.

Ključne riječi

Komentara 26

LL
lijepa_li si
10:14 29.08.2021.

znači 1850 je počelo globalno zatopljenje!

MM
Marljivi mrav
08:37 29.08.2021.

Kaj Biden veli na to? On je 1850 preživio uragan te jačine. 🤷

RA
radijatori
13:48 29.08.2021.

Globalno zatopljenje bilo jače 1850. nego danas?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije