Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Novi znanstveni dokazi: Zašto je važno održavati vlažnost dišnih puteva

Autori u preporukama ističu sljedećih šest čimbenika važnih za sprečavanje širenja infekcija izazvanih respiratornim virusima: održavanje vlažnosti u prostorijama na razini 40-60%, provjetravanje zatvorenih prostora, nošenje zaštitne maske koja dodatno zadržava temperaturu u nosnoj sluznici, ali i potrebnu vlažnost, uzimanje vitamina D koji tipično nedostaje zimi zbog manje izloženosti suncu, dovoljno sna (više od 7 sati sna) te redovito pranje ruku s ciljem prevencije indirektne transmisije.
25. ožujka 2020. u 21:06 16 komentara 43132 prikaza
Oboljeli od koronavirusa na intezivnoj u Wuhanu
Foto: CHINA DAILY/REUTERS/PIXSELL

U radu “Seasonality of Respiratory Viral Infections”, objavljenom u znanstvenom časopisu The Annual Review of Virology, skupina znanstvenika sa Sveučilišta Yale, Sveučilišta u Zurichu te s Howard Hughes Medical Institute, predvođena dr. Moriyamom, objavila je rezultate  istraživanja koji apostrofiraju značaj prirodnih mehanizama prevencije širenje respiratornih virusa, a među njima i virusa SARS-CoV-2.

DRAGAN PRIMORAC Preliminarni rezultati u Kini pokazali su kako ova dva učinka usporavaju širenje korone

Članak podupire rezultate istraživanja ranije objavljenih studija na životinjskim modelima, ali i rezultate kliničkih studija koje ističu da je relativna vlažnost od 50% optimalna za funkcioniranje dišnog sustava u ljudi, ali i zaštitu od virusnih infekcija. Prethodno su Moriyamine kolege sa Sveučilišta Yale utvrdili na životinjskom modelu da niska vlažnost ima trostruki negativni učinak  glede širenja respiratornih virusnih infekcija: onemogućuje regeneraciju specifičnih stanica s trepetljikama, čime se posljedično onemogućuje uklanjanje virusa ili drugih patogena i zaključno – usporava se ili blokira slanje signala inficiranih stanica prema susjednim stanicama o nadolazećoj virusnoj opasnosti.

S druge strane Moriyama sa suradnicima posebno ističe da čimbenici okoliša poput temperature i vlažnosti imaju važnu ulogu u aktivaciji i moduliranju urođene, ali i stečene (adaptivne ili specifične) imunosti.

Oboljeli od koronavirusa na intezivnoj u Wuhanu
1 / 15
25.03.20., Murter - Murter i Betina, postali prvi hrvatski gradovi u kojima je uvedena karantena. Mjesta Murter i Betina, koje inace dijeli samo administrativna granica, crvena su zona radi sprjecavanja potencijalnog sirenja zaraze. policija i vatragasci kontroliraju ulazak u mjesta, a postavljene su i prepreke za busenje guma. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Prirodne ili anatomske barijere, među kojima je ključna mukozna barijera koja prekriva unutrašnjost usta i nosa, predstavljaju prvu liniju obrane i upravo na to su se posebno fokusirali autori navedenog rada. S druge strane, prilikom “sloma” prve linije obrane aktivira se druga linija obrane (urođena imunost) koju započinju stanice poput makrofaga, koji će molekule virusa ili nekog drugog antigena razgraditi i predočiti T-limfocitima, nakon čega imunosni sustav ulazi u treću liniju obrane (stečena imunost) koja prvenstveno putem T-limfocita (stanična imunost) razvija cijeli sustav “memoriranja dotičnog antigena” te istodobno potiče razvoj “imunološkog pamćenja”  te će pri sljedećem kontaktu s istim antigenom imunosni sustav reagirati brzo i učinkovito. To, naravno, vrijedi za one slučajeve koji ne dovode do drastične promjene antigenske strukture uzročnika. Uz staničnu imunost iznimno je važna i tzv. humoralna imunost vezana uz limfocite B koji su ključni za proizvodnju imunoglobulina, među kojima su IgM, IgG, itd.

VIDEO: Kako s djecom pričati o koronavirusu?

Autori ističu, ako prva linija obrane (prirodne ili anatomske barijere) funkcionira, uspješno se može zaustaviti ili usporiti ulazak virusa u stanicu, čime se učinkovito blokira nastanak infekcije. Potpuno je logično zaključiti da organizam nastoji učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi prirodnim putem onemogućio virusu ili nekoj drugoj stranoj čestici ulazak i širenje infekcije. Najsnažnija prirodna barijera vezana uz dišni sustav jest nosna sluznica čije stanice imaju trepetiljke na površini, a ključna im je uloga vlaženje zraka i odstranjivanje čestica i organizama obloženih sluzi, čime se prevenira invazija donjeg dišnog sustava.

Sluz pak ima golemu važnost u prevenciji respiratornih infekcija jer sadrži niz antimikrobnih tvari poput lizozima te protutijela poput IgA. U sluz se luče i posebni glikoproteini koji se nazivaju mucini, a koji svojom vrlo opsežnom i raznolikom glikozilacijom imitiraju izgled receptora na našim stanicama i tako “varaju” viruse koji se umjesto na stanice vežu na mucine i zajedno sa sluzi bivaju izbačeni iz našeg respiratornog trakta. Do sada je opisan 21 gen odgovoran za sintezu mucina.

Alemka Markotić, ravnateljica Klinke za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić: 'Sumamed je izvrstan lijek, no treba se istražiti na koji način virus uzrokuje bolest'

U završnoj riječi autori navode da inhalacija suhog zraka dovodi do oštećenja epitelne sluznice dišnog sustava te time znatno utječe na smanjenje odstranjivanje virusa i drugih sadržaja uz pomoć mucina. Autori u preporukama ističu sljedećih šest postupaka važnih za sprečavanje širenja infekcija izazvanih respiratornim virusima: održavanje vlažnosti u prostorijama na razini 40-60 posto, provjetravanje zatvorenih prostora, nošenje zaštitne maske koja dodatno zadržava temperaturu u nosnoj sluznici i potrebnu vlažnost, uzimanje vitamina D koji tipično nedostaje zimi zbog manje izloženosti suncu, dovoljno sna (više od 7 sati sna) te redovito pranje ruku s ciljem prevencije indirektne transmisije.

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale
 • Avatar Psychlist
  Psychlist:

  Odličan članak, ovakvih informativnih članaka bi trebalo biti što više. Kad upoznaš neprijatelja, lakše se nosiš s njim.

 • Avatar Krabat
  Krabat:

  Ma to je sve uredu nego mene zanima samo kaj je sad s migrantima, več danima nema nikakve vijesti o tome? Sigurnost državne granice i nas građana ?

 • marlony:

  Da smo odmah na granicama svaku osobu testirali prije nultog oboljelog, a vidjevši primjer u Italiji. Mislim da bi firme radile i niti jedan oboljeli.