Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREVENCIJA ŠIRENJA KORONAVIRUSA
Povratak na članak

Novi znanstveni dokazi: Zašto je važno održavati vlažnost dišnih puteva

Autori u preporukama ističu sljedećih šest čimbenika važnih za sprečavanje širenja infekcija izazvanih respiratornim virusima: održavanje vlažnosti u prostorijama na razini 40-60%, provjetravanje zatvorenih prostora, nošenje zaštitne maske koja dodatno zadržava temperaturu u nosnoj sluznici, ali i potrebnu vlažnost, uzimanje vitamina D koji tipično nedostaje zimi zbog manje izloženosti suncu, dovoljno sna (više od 7 sati sna) te redovito pranje ruku s ciljem prevencije indirektne transmisije.

Komentari 16

Avatar Psychlist
Psychlist
21:26 25.03.2020.

Odličan članak, ovakvih informativnih članaka bi trebalo biti što više. Kad upoznaš neprijatelja, lakše se nosiš s njim.

VL
Avatar Krabat
Krabat
22:18 25.03.2020.

Ma to je sve uredu nego mene zanima samo kaj je sad s migrantima, več danima nema nikakve vijesti o tome? Sigurnost državne granice i nas građana ?

VL
Avatar marlony
marlony
22:02 25.03.2020.

Da smo odmah na granicama svaku osobu testirali prije nultog oboljelog, a vidjevši primjer u Italiji. Mislim da bi firme radile i niti jedan oboljeli.

VL
LJ
ljeto90
09:39 26.03.2020.

Pa ove studije vrijede i za običnu gripu????pa i kod obične gripe zaraženi može zaraziti odjednom dvanaest osoba,provjetravati,piti vrući čaj u večim količinama,skidanje temperature paracetamolom odmak jedan metar od zaraženog grlo i nos dražati vlažnim,piti pojačano C vitamin D vitamin cink,selen dizati imunitet jer je zimi uspavan????u čemu je razlika od korone pa niti za običnu gripu neme lijeka???sada će netko reči da ima cijepiva jednostavno ne želim se cijepiti jer se nemožeš cijepiti za sve oblike gripe,a smatram da su štetna????bit će da su ljudi odustali od cijepljenja pa moraju nešto novo izmisliti?????

VL
AA
aabbcc
22:19 25.03.2020.

Napokon strucan text od onih koji imaju znanje.

VL
ZV
Zvizdan1107
19:21 26.03.2020.

Za vlaženje nosa koristite Rhino horn

VL
Avatar Pezo
Pezo
21:24 25.03.2020.

To sam već pet puta pročitao i vidio na YouTubeu. Pa to nije ništa novo i to svi znaju koji znaju kako radi obrambeni mehanizam u čovjeka. I to je sve prepisano iz školskih medicinskih udžbenika.

VL
MU
mundial100
08:32 26.03.2020.

tako ti je kad dojucerasnjem balkancu kmetu das drzavicu.

VL
DU
Deleted user
23:08 25.03.2020.

Sve ovo stoji ali što rade svjetski mozgovi molekularne biologije kad ne mogu pronaći UZROK stvaranja virusa i cjepivo koje će ga uništiti.Njihove studije ne pridonose izliječenju ili smanjivanju broja zaraženih?

VL
MR
MrGrickle
21:55 25.03.2020.

Nije mi jasno zašto krizni stožer već nije izdao preporuke temeljem ovih znanstvenih spoznaja? Na kraju ispada da lijek ne smije biti ništa široko dostupno i jeftino već se čeka da korporacije patentiraju svoje skupe lijekove i cjepiva s brdom nuspojava. Zar će to onda biti pravi lijek a sve ostalo je bezveze i nevrijedno spomena naših epidemiologa?

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.