Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nastavljaju vojni pohod

Upozorenje Kremlja: Ako Zapad pošalje borbene zrakoplove, Ukrajinci će patiti

Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
Autori: Vecernji.hr, Hina
09.02.2023.
u 13:47

Ako Zapad pristane poslati borbene zrakoplove, to Rusiju neće odvratiti od njezine specijalne vojne operacije u Ukrajini i ona će se nastaviti sve dok Moskva ne ostvari svoje ciljeve, poručio je glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov

Kremlj je u četvrtak priopćio da će Ukrajinci biti ti koji će patiti ako Velika Britanija ili ostale zapadne zemlje Kijevu pošalju borbene zrakoplove, dodavši da će Moskva nastaviti svoj vojni pohod u Ukrajini bez obzira na to koje oružje im zapad pošalje.

Tijekom posjeta Londonu u srijedu, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Britaniju da Kijevu isporuči napredne borbene zrakoplove u sklopu sljedeće faze isporuke zapadnog oružja ukrajinskim snagama. Glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov rekao je da će isporuka naprednih borbenih zrakoplova po standardima NATO-a Ukrajincima donijeti samo dodatnu bol i patnju, uputivši kritike na račun članica NATO-a da preuzimaju "direktniju" ulogu u sukobu.

"Ovdje se ne radi ni o čemu drugom već o sve većoj umiješanosti Britanije, Njemačke i Francuske u sukob između Rusije i Ukrajine", rekao je Peskov.

"Crta razdvajanja između indirektne i direktne umiješanosti polako nestaje. Možemo samo izraziti žaljenje i reći da će ti postupci pridonijeti eskalaciji napetosti, produljiti sukob i učiniti ga bolnijim za Ukrajinu", dodao je Peskov.

Ako zapad pristane poslati borbene zrakoplove, to Rusiju neće odvratiti od njezine specijalne vojne operacije u Ukrajini i ona će se nastaviti sve dok Moskva ne ostvari svoje ciljeve, poručio je Peskov.

Podsjetimo, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u Bruxellesu je, gdje sudjeluje na summitu čelnika EU. Zelenskog su u zračnoj luci u Bruxellesu, kamo je doputovao iz Pariza s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, dočekali predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Zelenski se potom obratio Europskom parlamentu.

Zelenski je popraćen burnim pljeskom i ovacijama u Europskom parlamentu. Predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola predstavila je ukrajinskog čelnika. "Ukrajina se bori za vrijednosti koje nas vežu, vrijednosti koje nas čine Europljanima, vaša budućnost je u Europskoj uniji", kazala je. "Hvala na ovim snažnim riječima", kazao je Zelenski.

Zelenski je opisao Rusiju kao "silu koja je najviše na svijetu antieuropski usmjerena" i rekao da je ruski predsjednik Vladimir Putin "diktator s golemim zalihama i rezervama sovjetskog oružja i oružja diktatorskih režima – posebice Irana". "Pokušali su uništiti nas, Ukrajinu, žele uništiti i europski način života. Mi to nećemo dopustiti", kazao je Zelenski. "Da bi se mogao ovako boriti, Kremlj je cinično i namjerno, godinu za godinom, korak po korak, pokušavao eliminirati ono što mi vidimo kao svoje vrijednosti u Europi", rekao je.

Komentara 71

TE
Templo
13:59 09.02.2023.

Putin kaze ako Zapad posalje avione da ce Ukrajinci patiti? Srecom pa Putin vec godinu dana cini sve sto moze da Ukrajinci ne pate, gdje god moze, njegova vojska ubija Ukrajince po kratkom postupku, sve u cilju da Ukrajinci bespotrebno ne pate!

DU
Deleted user
14:37 09.02.2023.

Super, napokon stižu i avioni!!!

DU
Deleted user
13:54 09.02.2023.

Prije nekoliko sati Rusi u napadu na Vuhledar izgubili 31 borbeno vozilo, od toga 13 tenkova. Vozila su ili uništena ili napuštena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije