Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo izdanje programa

Upoznaj autora u Dokukinu KIC: Ivan Ramljak

Ivan Ramljak
Foto: Promo
1/6
23.06.2021.
u 11:56

Nakon razgovora slijedi i projekcija Ramljakovog višestruko nagrađivanog dugometražnog debija O JEDNOJ MLADOSTI

U novom izdanju programa Dokukina KIC - Upoznaj autora, koji je na repertoaru u četvrtak, 24. lipnja u 20 sati, ljubitelji dokumentarnog filma imat će priliku upoznati jednog od vodećih hrvatskih dokumentarista srednje generacije, Ivana Ramljaka, autora i suautora deset dokumentarnih i igranih filmova kratkog i dugog metra.

Među njegovim ostvarenjima ističe se trilogija dokumentaraca o zaboravljenim prostorima (Kino otokDom boraca i Mezostajun) te dugometražni prvijenac O jednoj mladosti s kojim je pobijedio u balkanskom programu Dokufesta, najznačajnijeg festivala dokumentarnog filma u regiji, a potom trijumfirao i na Danima hrvatskog filma, kao i na prošlotjednoj dodjeli nagrada Dokumetar portala Dokumentarni.net.

U razgovoru koji će moderirati filmska kritičarka Jelena Pašić publika će saznati više o Ramljakovu redateljskom senzibilitetu, kako je napravio radikalan zaokret od trash filmova o Bori Leeju prema eksperimentalnim dokumentarcima i hermetičnim art filmovima, zašto voli spore filmove s dugim meditativnim kadrovima, što misli o prevladavajućem trendu hibridizacije igranog i dokumentarnog žanra, i namjerava li se u budućnosti vratiti igranom filmu.

Nakon razgovora slijedi i projekcija njegova uspješnog dugometražnog debija O jednoj mladosti koji, autorovim riječima, prikazuje „neobično vrijeme druge polovice 1990-ih, kad se usred najcrnje konzervativne tuđmanovštine počinju pojavljivati oaze slobode.”

Ramljak se hvata u koštac s tim razdobljem trinaest godina nakon iznenadne smrti nekadašnjeg najboljeg prijatelja, Marka Čaklovića, svestranog umjetnika koji se bavio glazbom, dizajnom zvuka i fotografijom. Koristeći se isključivo fotografijama i video-materijalima koje je Čaklović snimio, Ramljak pokušava rekonstruirati njegov život i njihov odnos, kao i jedno čitavo razdoblje kreativnosti koje potragu za identitetom postavlja u kontekst društveno-političkih promjena.

Ulaz na razgovor je slobodan, a za projekciju filma potrebno je kupiti ulaznicu. Snimka razgovora naknadno će biti dostupna na volimdokumentarce.net i Restartovu You Tube kanalu.

Također, uoči njegova gostovanja na online platformu volimdokumentarce.net stižu i četiri autorova nagrađivana dokumentarca Brodovi i dalje ne pristajuKino otokMezostajun Dom boraca te će na tjedan dana (od četvrtka 17. lipnja do četvrtka, 24. lipnja) biti dostupni za besplatno gledanje uz promotivni kod UPOZNAJ-AUTORA.

Program Upoznaj autora Dokukino KIC pokrenut je 2017. kako bi se publici dodatno približio autorski rad zanimljivih regionalnih filmaša, a neki od dosadašnjih gostiju su Đuro Gavran, Goran Dević, Nebojša Slijepčević, Jelena Maksimović, Srđan Keča i Neven Hitrec.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije