Naslovnica Vijesti Crna kronika

Uplakana majka: Sinu sam tortu za 18. rođendan nosila na groblje

Josipa Klasnića njegovi su školski kolege pretukli u parku Lenije u Vinkovcima 23. listopada 2008. Mladić je preminuo poslije osam dana u osječkoj bolnici. Poslije izricanja presude obitelj je u suzama napustila sud.
20. rujna 2010. u 15:36 25 komentara 351 prikaza
josip klasnić (1)
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Poslije godinu i pol suđenja, sudac za mladež Općinskog suda u Vukovaru Davorin Smičić izrekao je presude jedanaestorici optuženih za nanošenje teških ozljeda od kojih je tada 16-godišnji Josip Klasnić preminuo. Petorica od njih osuđeni su na po dvije godine maloljetničkog zatvora, dok su preostala šestorica osuđena na upućivanje u odgojnu ustanovu, gdje će ih nadzirati Centar za socijalnu skrb i gdje mogu provesti od šest mjeseci do tri godine.

Pratili sva ročišta

Izricanje presude veoma bolno i teško primili su roditelji i brat Josipa Klasnića koji su uplakani i u suzama izašli na stražnji izlaz suda te nisu imali snage komentirati izrečenu presudu.

– Molio bih vas za razumijevanje. Ovo su veoma teški trenuci za mene i moju obitelj i molio bih da imate razumijevanja. Sada ne možemo ništa komentirati – rekao je Josipov brat Blaženko, dok su majka Jelena i otac Stjepan u suzama i bez riječi ulazili u automobil.

U subotu, dva dana prije izricanja presude, majka Jelena za Večernji list je rekla da jedva čeka izricanje te da bi im osuđujuća presuda koliko-toliko olakšala bol.

– Već gotovo dvije godine živimo s činjenicom da našega Josipa više nema. Svijeća u kući nije ugašena sve ovo vrijeme, a s mislima na njega i liježemo i budimo se. Josip je u travnju trebao napuniti 18 godina, a u lipnju i maturirati. Umjesto da slavi 18. rođendan, ja sam mu na grob nosila tortu. Mislila sam da će mi srce pući, ali izdržala sam jer sam znala da je njemu bilo teže i bolnije – rekla nam je majka Jelena. Rekla je i da su ona i suprug pratili sva sudska ročišta jer još toliko mogu učiniti za svoga sina za kojega se svijeća u kući obitelji Klasnić nije ugasila od njegove smrti.

Nitko nije izrazio sućut

– Kažu da vrijeme liječi sve, ali ne pomaže ni protek vremena, s obzirom na to da je bol i dalje jaka i da je ništa ne može ublažiti. Svaki dan razmišljamo o tome kakav bi Josip bio danas, čime bi se bavio, kakvu bi imao curu, kada bi se oženio – kroza suze nam je u subotu govorila majka Jelena. Govoreći o izricanju presude, istaknula je da njihovu obitelj nikakva kazna ne može zadovoljiti niti vratiti sina, ali da se nadaju osuđujućoj presudi kako bi ona bila pouka svima drugima koji bi i pomislili nešto slično napraviti bilo kada i bilo gdje u Hrvatskoj.

Svjesna je i da se prava istina, kao i svi detalji toga tragičnog događaja, nikada neće saznati jer neki neće reći da ih ne bi dodatno povrijedili, a drugi jer na taj način štite sebe. Boli je i što nikada od optuženih mladića i njihovih roditelja nije došla nijedna riječ isprike ili sućuti, kao i što su se na suđenjima vrlo često osjećali kao da su oni krivi za cijeli slučaj.

Odvjetnici osuđenih mladića najavili su žalbe na presudu.

Preminuo osam dana nakon što su g

Preminuo osam dana nakon što su ga pretukli kolege iz škole
Osim brojnim novinarima, izricanje presude bilo je zanimljivo i policiji, budući da se ispred zgrade Palače pravde u Vukovaru moglo vidjeti više policajaca u odorama, ali i civilu.

Inače, tragično stradali Josip pohađao je Poljoprivredno-šumarsku školu u Vinkovcima, kao i svih 11 optuženih. Napad se dogodio 23. listopada 2008. u parku Lenije u Vinkovcima, a osam dana poslije Josip je od zadobivenih ozljeda preminuo u osječkoj bolnici.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
  • dr-ivek:

    Hrvatsko se KRIVOSUĐE opet dokazalo! Gdje su sad smradovi koji brane Hrvatske sudove!? FUJ!

  • cericzel:

    Jedino policija radi kolko tolko dobro svoj posao, (u okvirima svoje nadležnosti, a i to bi trebalo proširiti), no kad se loptica na sudstvo prebaci-sve pada u vodu. (čast izuzecima, poput sudaca vrhovnog suda koji su odbili smanjenje Žužićeve kazne).

  • yahoo:

    albanci imaju neki svoj zakon..brutalan, al kad vidiš rezultate ovog zakona........