Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FINANCIJE Vladi Federacije BiH pripremljena dramatična informacija

Upitna isplata mirovina, Mirovinski zavod na izdisaju

14.12.2008.
u 23:00

Zavod mirovinsko-invalidskog osiguranja FBiH pripremio je krajnje zabrinjavajuću informaciju za federalnu Vladu u kojoj se navode ozbiljni financijski problemi s kojima će se suočiti umirovljenici zbog brojnih opterećenja i praktično fiktivnog pokrivanja mirovinskoga staža, koji isključivo ide na teret redovitih umirovljenika.

Nisu isključene ni krajnje nepopularne mjere smanjivanja mirovina ili pak uopće isplate mirovina zbog neodgovornih poteza vlasti uoči nadolazeće financijske krize.

Dugovi
Zavodu MIO duguju se deseci milijuna maraka. Federacija putem raznih odluka o prijevremenim, povlaštenim mirovinama, beneficiranome stažu ili pak pokrivanjem dubioza rudnika, tekstilaca za koji nisu uplaćena sredstva, dovodi Federalni zavod MIO pred slom.

“Zavod je na izdisaju i na taj način smo htjeli upozoriti vlasti. Vrlo brzo ćemo imati problema s isplatom mirovina na sadašnjoj razini. Beneficirani propisi idu na štetu redovitih umirovljenika. Mi saniramo takve odluke Vlade i neshvatljivo je da se takve odluke mogu donositi na štetu ovog zavoda”, kaže zamjenik ravnatelja Zavoda MIO Ivan Rogić.

Zavodu je naloženo da, nakon donošenja odluka sa zakonskom snagom kao što su za konsolidaciju rudnika, beneficiranih vojnih mirovina ili priznavanja dvostrukog staža, prizna kao da je novac za mirovinsko uplaćen, iako to nije slučaj.

Fiktivni staž
“Navedene odredbe zakona u izravnoj su suprotnosti s odredbom Zakona o MIO prema kojemu staž može priznati samo ako su za njega uplaćena sredstva”, navodi se u informaciji Zavoda MIO. Fiktivno je na taj način, i isključivo na štetu sadašnjih redovitih štediša, reguliran dio staža za čak 31.148 zaposlenika.

Na isti način od 2009. priznat će se neuplaćen staž za radnike u rudnicima koji će u 7 godina Zavod MIO osakatiti za 200 mil. KM. Godišnje se za isplatu mirovina po beneficiranom ratnom stažu za 71.393 korisnika iz kase Zavoda MIO uplati čak 42 mil. KM.

U informaciji se navodi kako Vlada u MIO nije uplatila niti 12,8 milijuna KM kojima je oslobodila plaćanja poduzeća za prvo zaposlenje. Brojne tvrtke ne izmiruju redovito obveze Zavodu koje po potpisanim sporazumima za obročnu otplatu duga, iznose još 92,7 mil. KM.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije