Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Upitan završetak godine za studente Filozofskog fakulteta

Na referendumu koji je na fakultetu trajao zadnja tri dana više od dvije trećine članova sindikata odlučilo je stupiti u štrajk i pomoći lektorima u borbi za povećanje koeficijenta koje im je sporazumom lani zajamčeno.
05. svibnja 2011. u 15:45 9 komentara 5 prikaza
filozofski fakultet
Foto: Petar Glebov/Pixsell

Nastava na Filozofskom fakultetu u Zagrebu prekida se u ponedjeljak. Odlučili su tako zaposlenici fakulteta, ujedno članovi sindikata, kao znak potpore lektorima koji zbog neisplate povišice, uz kraći prekid, štrajkaju već pet tjedana.

Na referendumu koji je na fakultetu trajao zadnja tri dana više od dvije trećine članova sindikata odlučilo je stupiti u štrajk i pomoći lektorima u borbi za povećanje koeficijenta koje im je sporazumom, potpisanim s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) lani zajamčeno i prema kojem im je od početka ove godine plaća trebala biti veća 1000 kuna.

– U MZOŠ-u nam od prosinca prošle godine ponavljaju da je novac za naše plaće osiguran, ali da ih fakultet ne može primiti zbog Zakona o fiskalnoj odgovornosti prema kojem se novac mora isplaćivati strogo namjenski što s fakultetima nije slučaj jer oni novac ne dobivaju po stavkama. Posebnom Vladinom uredom taj se računovodstveni problem mogao riješiti. No to se nije dogodilo jer ministar Radovan Fuchs očito nije bio sposoban u 15 mjeseci naše zahtjeve prezentirati Vladi i isposlovati ih– kaže viša lektorica Ivana Bašić.

Dodaje i da im je u srijedu stigla nekakva “šuplja” ponuda od ministarstva u kojoj im se nudila isplata plaća po novom koeficijentu od travnja. No odbili su je jer je podrazumijevala da bi svi lektori ostali bez tri dodatka na plaću od početka godine. I odbijat će i ubuduće, dodaje, svaku ponudu koja ne podrazumijeva isplatu plaća po novom koeficijentu od početka godine. Dok god se ne ispuni taj zahtjev, štrajk će na Filozofskom fakultetu trajati. A prema najavama osim članova sindikata štrajkat će i velika većina profesora, ali i nenastavnog osoblja koji nisu u sindikatu. Štrajkaše podupiru i studenti, ali i uprava fakulteta te Senat Sveučilišta u Zagrebu.

Skupili smo chefove Fuliranja
ADVENTSKA ČAROLIJA
Skupili smo chefove Fuliranja: Ovo su majstori adventskih delicija koji za vas spremaju street food čuda
  • hrkomentar:

    Bili u štrajku ili službeno radili u osnovi je isto. Stvarno ne rade ništa i nema nikakvih učinaka. Žalosno je da su ti ljudi zaposleni po bogzna kakvih linijama - partijskim, obiteljskim, prijateljskim, nacionalno-pravoslavnim, zavičajnim itd. mentalno još u 50-tim ... prikaži još! godinama prošlog stoljeća. Gotovo pa boljševizam. Pa kako ne shvaćaju da ih je vrijeme pregazilo. Da se traži rad, odgovornost, uspjeh, natjecanje, međunarodni uspjeh, izvrsnost. Pa koga brine što oni tamo lamentiraju u stilu CK, u stilu Socijalističkog saveza itd. stvarno svašta... Njima treba uputiti poruku: štrajkajte! po mogućnosti krenite i u štrajk glađu.

  • kikanić:

    Kolike plaće imaju,neidu na psihotestov a trebali bi i potpuno su informatički nepismeni,

  • Felicijen:

    Tko će vratiti studentima uplaćenu školarinu?