Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
niz ograničenja

Upaljen meteoalarm, na snazi brojne zabrane: U dijelovima Hrvatske pada snijeg i puše jaka bura

Zbog vremenskih uvjeta zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače prema moru
Nel Pavletic/PIXSELL
20.11.2022.
u 06:43

Zbog zimskih uvjeta i olujnog vjetra na cestama kroz Liku i Gorski kotar, teretna vozila s priključnim vozilom isključuju se na odmorištu Vukova Gorica (A1) za smjer Rijeka/Dubrovnik i odmorištu Kikovica (A6) za smjer Zagreb.

Kolnici su mokri i skliski u većem dijelu zemlje. U priobalju puše bura, povremeno s olujnim udarima. Na snazi su brojne zabrane za pojedine skupine vozila (zbog vjetra u priobalju te snijega-susnježice u Lici i Gorskom kotaru), a ograničenja su i u pomorskom prometu. Mogući su i odroni, osobito na cestama u gorju i na Jadranskoj magistrali. Ponegdje ima i magle, mjestimice vrlo guste. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima, javlja HAK.

Zbog zimskih uvjeta i olujnog vjetra na cestama kroz Liku i Gorski kotar, teretna vozila s priključnim vozilom isključuju se na odmorištu Vukova Gorica (A1) za smjer Rijeka/Dubrovnik i odmorištu Kikovica (A6) za smjer Zagreb.

Snijeg moguć i u nizinama

Danas će biti umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom. U gorju će biti snijega uz stvaranje snježnog pokrivača, a mjestimična susnježica i snijeg mogući su i u nizinama na zapadu zemlje. Prema večeri u većini krajeva prestanak oborine te djelomično razvedravanje sa sjeverozapada. 

Snijeg je već u subotu počeo padati u Lici i Gorskom kotaru. Prema podacima DHMZ- a u 7 sati u nedjelju izmjereno je u Delnicama 27 cm, Parg-Čabar 21 cm, RC Puntijarka16 cm i na Zavižanu 40 cm snijega. 

DHMZ je izdao niz upozorenja. "Mjestimice snijeg uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača, osobito u Hrvatskom zagorju te u područjima iznad 500 m visine. Visina snijega 1-5 cm. Budite na oprezu zbog rasprostranjenog padanja snijega i/ili leda na cestama i pločnicima. Moguć je lokalizirani prekid aktivnosti na otvorenom. Pripazite pri hodanju, bicikliranju ili vožnji na skliskim površinama", upozorenje je DHMZ-a.

Zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvoreni su:

autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica;

Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene.

Zbog jakog vjetra:

na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika, državnoj cesti DC99 čvor Križišće-(A7)-Križišće (DC501), lokalnoj cesti LC58107 Kraljevica (DC8)-čvor Križišće(A7) i na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Karlobaga zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila);

na Krčkom mostu zabrana je prometa za I. i II. skupinu vozila (motocikli, prikolice za stanovanje, kamp prikolice s tri ili više osovina, autobusi na kat i autobusi duplih osovina koji vuku prikolicu, osobna vozila koja vuku malu prikolicu sa jednom osovinom, dostavna vozila, kombi vozila, kombi vozila s prikolicom i kamioni s ceradom do 6 t nosivosti).

Zimski su uvjeti i zabrana prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obavezna zimska oprema na cestama:

u Lici:

A1 između čvorova Bosiljevo i Otočac;

DC1 Vaganac-Korenica-Udbina-Ondić-Gračac;

DC23 Senj-Žuta Lokva;

DC25 Korenica-Lički Osik i Gospić-Karlobag;

DC42 u mjestu Poljanak;

DC52 Špilnik-Korenica;

DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo;

DC218 Donji Lapac-Bjelopolje;

DC429 Selište Drežničko-Prijeboj;

DC522 čvor Udbina-Čvor Gornja Ploča;

sve županijske i lokalne ceste na području Korenice i Senja.

u Gorskom kotaru:

A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo II i Kikovica;

DC3 Zdihovo-Stubica (Vrbovsko)-Kupjak-Delnice-G. Jelenje-Kikovica;

DC32 Prezid-Delnice;

DC42 Stubica (D3)-Ogiljinski Hreljin

DC203 Brod na Kupi-Delnice (D3);

DC305 Parg-Čabar;

DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja;

ŽC5030 Platak-Kamenjak;

ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice - G. Jelenje (D3);

ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora – Kupjak;

ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine – Lukovo;

ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine-Vrata-Bukovac;

ŽC5191 Sopač (D3)-Mrkopalj-Tuk;

ostale županijskei lokalne ceste na području G.Jelenja, Delnica, Čabra i Vrbovskog.

Zbog zimskih uvjeta za sav promet zatvorena je državna cesta DC547 Sveti Rok-Mali Alan.

Video: Ovo nije viđeno 60-ak godina: Ogromna količina kiše napravila vodopad iznad Bribira

 

Ključne riječi

Komentara 2

HE
Herceg56
09:05 20.11.2022.

Pa dobro je.

Avatar Dragovit
Dragovit
15:07 20.11.2022.

U Gorskom kotaru u mjesecu studenom pada snijeg. Da čovjek ne vjeruje vlastitim očima. Klimatski kaos!! :D

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije