Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oprez

Upaljen crveni alarm za dio Hrvatske, moguće su i poplave

poplava riva
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL / Ilustracija
1/2
28.10.2018.
u 09:10

Na Jadranu i predjelima uz njega će oborine biti obilne, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme

Prema prognozi DHMZ-a danas će biti umjereno i pretežno oblačno, povremeno s kišom, glavninom na Jadranu i predjelima uz njega gdje će mjestimice biti obilna, a moguće je i grmljavinsko nevrijeme.

U Slavoniji i Baranji kiša uglavnom prema kraju dana. Puhat će umjeren južni i jugoistočni vjetar, ponegdje s jakim, u gorju i olujnim udarima, a na Jadranu jako i olujno jugo. Najviša dnevna temperatura većinom između 19 i 24 °C, u gorju malo niža.

Zbog najavljenih obilnih kiša i olujnog juga koje se očekuje u nedjelju upaljen je crveni alarm za Jadran.

Istri i Kvarneru prijete obline kiša, mjestimice i više od 100 l po četvornom metru, a očekuje se količina oborina od 70 do 120 mm. Preporuka je se poduzmu mjere kako bi se zaštitili te djelujte prema savjetima nadležnih službi. Očekuju se izraženije poplave koje će zahvatiti veće područje te poplaviti imovinu uz značajan rizik za živote te mogućnost evakuacija.

Foto: DHMZ/Screenshot

U Slavoniji, Baranji i Srijemu veći dio nedjelje proteći će uz uglavnom suho vrijeme, a uz promjenljivu će naoblaku biti i sunčanih razdoblja. Poslijepodne, i osobito navečer mjestimice će biti kiše, moguće i grmljavine. Temperatura zraka ujutro 13 do 16 °C, a poslijepodne 20 do 23 °C. U središnjoj Hrvatskoj prijepodne će još ponegdje biti sunčanih razdoblja, a kiše samo rijetko. Poslijepodne sve češća, uz uglavnom oblačno vrijeme. Puhat će umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 17 °C, a najviša dnevna između 20 i 24 °C, javlja HRT.

U gorju i na sjevernom Jadranu prevladavat će oblačno, uz povremenu kišu, često i u obliku pljuskova s grmljavinom, izraženijima u drugom dijelu dana. Lokalno može pasti i više od 70 litara kiše po četvornome metru. Južni i jugozapadni vjetar bit će jaki, u gorju i olujni, a na Jadranu će jugo često biti olujno pa će more biti valovito i jače valovito.

poplava riva
1/22

Na jak i olujan vjetar treba računati i u Dalmaciji zbog čega će biti teškoća, posebice u prometu. Problemi su mogući i zbog lokalno jakih i obilnih pljuskova, osobito u drugom dijelu dana. Najviša dnevna temperatura zraka od 19 do 23 °C.

Podjednako, relativno toplo bit će i na krajnjem jugu Hrvatske, gdje će također biti vrlo vjetrovito, uz povremenu kišu i grmljavinu. Zbog obilne kiše, posebice poslijepodne i navečer, te visokih valova, bit ćeproblema u pojedinim uvalama i lukama.

Početak tjedna obilježit će umjereno do pretežno oblačno s kišom. Kiša će mjestimice biti obilna u Lici i Gorskom kotaru te na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije gdje može biti i grmljavinskog nevremena. U utorak postupno prestanak oborine, najprije u zapadnim predjelima. Bit će vjetrovito. Na kopnu će puhat će umjeren i jak, na udare i olujan, većinom jugozapadni i južni vjetar. Jako i olujno jugo, će u ponedjeljak mjestimice biti i orkansko. Od utorka vjetar u slabljenju, a temperatura zraka malo niža.

Pogledajte razgovor s uglednim atmosferskim fizičarom Brankom Grisogonom o klimatskim promjenama:

 

Ključne riječi

Komentara 14

DA
dario713
07:22 28.10.2018.

Vakula nema pojma,potop,a ni kapi kiše.Jadno od DHMZ.Čemu oni služe.

VO
vonstauffenberg
00:42 28.10.2018.

Južina je i danas sam bio u kratkim rukavima kolko je toplo.Uz svu današnju tehnologiju nemožete pognozirati ni za sutra kakvo će vrijeme biti.

ST
Stojko
07:50 28.10.2018.

Au bit će gadno. Možda ne bi bilo loše organizirati evakuaciju stanovništva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije