Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

“Upali su nam u kuću i digli nas iz kreveta. Ipak, sada mi je laknulo”

Želim da se napokon raščisti je li moj muž kriv jer slušanje tolikih optužbi više nije bilo izdrživo – kaže D. Đurek
11. prosinca 2009. u 11:21 14 komentara 213 prikaza
Marijan Đurek
Foto: Jurica Galoić/Pixsell

U akciji policije i USKOK-a danas je uhićen bivši gradonačelnik Zlatara Marijan Đurek, ravnatelj Županijske uprave za ceste Vlado Kavać (od 1. siječnja treba prijeći u Zagrebačke ceste), generalni direktor Konstruktora u Zlataru Zoran Zeba, vlasnik zagrebačkog građevinskog obrta M&C Mato Crnac, direktorica Milengrada Marica Duktaj te inženjeri Miroslav Posarić, Željko Šutina i Alojz Kokolek.

Šteta oko 20 milijuna kn?
Sumnjiči ih se za zloporabu položaja i ovlasti i krivotvorenje dokumentacije, zbog čega je proračun Zlatara oštećen više od 20 milijuna kuna te grad doveden u blokadu. Đurek je uhićen u stanu oko sedam sati, pretrage su bile i u stanovima i uredima ostalih. Đureka i direktoricu Milengrada Maricu Duktaj oko 15 sati policija je dovezla u prostorije USKOK-a na ispitivanje, za što imaju 48 sati, prije traženja istražnog zatvora.

– To je bila autokratska vladavina. Čak ni članovi Poglavarstva ni Vijeća nisu znali što se u gradu događa. Napokon. Bilo je vrijeme da se nešto napravi jer je taj čovjek kriv što zaposlenici Grada nisu dobili već osam plaća – prokomentirao je pročelnik Vladimir Goleš. Zaposlenici Grada do našeg dolaska nisu znali da je među osam uhićenih i njihov bivši gradonačelnik. Supruga uhićenog, Darinka Đurek, rekla nam je:

– Upali su nam u kuću oko sedam sati ujutro. Digli su nas iz kreveta i odveli Marijana. Uzeli su i laptop – rekla je dodavši kako su joj se nakon nekoliko sati slegli dojmovi te je osjetila veliko olakšanje.

 – Želim da se napokon raščisti je li moj muž kriv ili nije jer slušanje tolikih optužbi više nije bilo izdrživo. Ja samo znam da se taj čovjek iz petnih žila trudio nabaviti novac za sugrađane, a da pri tome sebi nije priskrbio ni sitnicu – objasnila je D. Đurek zaključivši kako bi grad Zlatar izišao iz blokade da joj je muž ostao na funkciji.

Ne bi se miješao
Inače, Vlada je odlučila Gradu Zlataru pomoći s milijun i pol kuna radi isplate plaća. Sadašnji gradonačelnik zbog toga se dogovorio s ostalim dobavljačima o deblokadi računa Grada na 15 dana.

– Ne bi se štel mešati – uhićenja je prokomentirao gradonačelnik Zlatara Miroslav Kopjar.

Dok je Đurek kao član HNS-a bio gradonač

Dok je Đurek kao član HNS-a bio gradonačelnikom Zlatara, taj je grad imao najlošije nalaze revizije u Hrvatskoj, no on je tvrdio kako je to povezano s vođenjem knjiga, a ne s poslovanjem. Kad je na vlast došao Miroslav Kopjar (HDZ), naišao je na dug gotovo 30 milijuna kuna (oko tri proračuna).

Djelatnici gradske uprave i ostalih institucija (vrtića, učilišta, radija) zbog blokade računa na 3,5 milijuna kuna osam mjeseci nisu dobili plaće. Posljednju im je za Đurekova mandata u gradskoj upravi dao poduzetnik Marijan Šala koji je u torbi donio gotovinu. Šala u tomu nije vidio ništa sporno. Novac nije bio njegov već je bila riječ o cesiji Grada i trećeg poduzeća.

NA DAN IZBORA
VIDEO Nositeljica liste Možemo trgala plakate na zagrebačkoj Savici, na teren izašla i policija
Croatia osiguranje
Podrška poljoprivrednicima
Kako domaće osiguranje podupire razvoj poljoprivrednika i domaće proizvodnje
  • Mladen Miletić:

    Policija privela bivšeg gradonačenika Zlatara jer je odveo grad u stečaj, kako vidimo i znamo od kada je to napravio prije 5 ili više godina i sada je postalo popularno da se to preispita vidi vidi sud nije politički samo ... prikaži još!o čeka volju... politike da se malo provjeri...

  • momak23:

    USKOK radi svoj posao a država je i dalje ustrajna u suzbijanju mita i korupcije u svim državnim sektorima,nema poštde prema nikome..

  • doktorica:

    Sve su to sitne ribe prema Bandiću.