Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sastavljanje vlade

Uoči trećeg kruga konzultacija predsjednica će sazvati ustavne stručnjake

07.12.2015., Zagreb - Konzultacije Predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarovic s celnicima parlamentarnih stranaka izabranih u Hrvatski sabor. Nakon konzultacija predsjednica Kolinda Grabar-Kitarovic dala je medijima izjavu.
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
1/10
08.12.2015.
u 10:00

Predsjednica je poručila da neće dozvoliti nikakve pritiske, što je išlo i lijevom i desnom bloku, te da će se čvrsto držati Ustava i ustavne odredbe prema kojoj mandat dobiva samo onaj koji uživa potporu većine svih izabranih zastupnika.

Sasvim očekivano, ni jučer nakon drugog kruga konzultacija kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović ni lijevi ni desni blok nemaju potrebnih 76 mandata za sastavljanje Vlade. Iz jučerašnje predsjedničine izjave, nakon što je odslušala sve parlamentarne stranke, iščitavaju se tri poruke: K. Grabar-Kitarović neće dozvoliti otezanje, nego požuruje proces pa je tako treći krug konzultacija najavila već za početak idućeg tjedna (prvotne najave govorile su o terminu uoči Božića). Uoči tog trećeg kruga konzultacija predsjednica će, najvjerojatnije u ponedjeljak, pozvati na sastanak profesore Ustavnog prava iz Zagreba, Osijeka, Rijeke i Splita jer Ustav nije predvidio ovakvu postizbornu situaciju. Pozvani će biti, primjerice, prof. Branko Smerdel, prof. Sanja Barić i prof. Mato Palić. Konzultacije bi trebale biti u utorak. One bi se poklopile s odgovorom SDP-ova i HDZ-ova bloka Mostu na ponudu o zajedničkoj vladi i nestranačkom mandataru.

Upozorenje obavještajcima

Drugo, predsjednica je poručila da neće dozvoliti nikakve pritiske, što je išlo i lijevom i desnom bloku, te da će se čvrsto držati Ustava i ustavne odredbe prema kojoj mandat dobiva samo onaj koji uživa potporu većine svih izabranih zastupnika. Iz SDP-ova tabora, naime, posljednjih dana šalju poruke Pantovčaku kako predsjednica nema pravo raspisati izbore prije nego što nekome dodijeli status mandatara (čak i u slučaju da nitko nema 76), a "visoki izvori" idu tako daleko da prijete kako eventualnoj nestranačkoj Vladi K. Grabar-Kitarović, koja se mora formirati paralelno s raspisivanjem izbora, neće dozvoliti ulazak u Banske dvore. Poruka o pritiscima išla je i HDZ jer u toj stranci inzistiraju na tome da su oni kao relativni izborni pobjednici trebali dobiti mandat za sastavljanje Vlade. Treća predsjedničina poruka odnosi se na upozorenje sigurnosnom sustavu od kojeg traži da ne dovodi živote građana u opasnost. Naime, to se odnosi na slučaj Mirka Raškovića, zastupnika SDSS-a koji je odbio dati potporu Hrvatskoj raste, a potom je tjednik Telegram objavio dokument iz kojeg se vidi da je Rašković u vrijeme rata na okupiranom području Knina radio za hrvatske tajne službe. Predsjednica je naglasila da nikome neće dopustiti da poljulja stabilnost i sigurnost države. Rašković je u prvom krugu konzultacija zatražio od predsjednice političku zaštitu, a jučer se na konzultacijama nije pojavio. Opravdao se obvezama u Šibensko-kninskoj županiji. Postizborni proces u Hrvatskoj tako je poprimio i elemente trilera jer, osim što se traga za mandatarom, paralelno počinje i nadzor SOA-e kako bi se utvrdilo na koji je način dokument o Raškoviću procurio u medije. Predsjednica se postavila državnički, iznad obiju velikih koalicija, a u njezinim se krugovima jučer čulo da neće dopustiti poigravanje s državom.

Pola sata s Milanovićem

Za razliku od prvog kruga konzultacija, jučerašnji je bio čak i monoton. Nije bilo "novog Raškovića" koji bi iskočio "iz okvira", ali su se zato na konzultacijama odvojeno od Mosta pojavili Stipe Petrina i Drago Prgomet s još dvije zastupnice svoje stranke Hrid. Prgomet je pak rekao da će svi članovi Hrida po načelu jedan čovjek jedan glas odlučivati kojoj će se strani prikloniti. Jučer se Zoran Milanović, za razliku od prošlog puta, u razgovoru s predsjednicom zadržao više od pola sata! Nepoznato je o čemu je razgovarao s predsjednicom, osim što je od nje doznao da ima potporu Petrine. Prošli put to je bilo svega nekoliko minuta, a tada se jedva s njom rukovao te je odbio i fotografiranje. Fotoreporteri ovaj put nisu mogli na kat, gdje su se održavale konzultacije, pa je ostalo nepoznato je li ovaj put palo srdačnije rukovanje. Da manjinci nisu dali čvrstu i bezuvjetnu potporu Hrvatskoj raste, na neki je način otkrio Vladimir Bilek, zastupnik češke i slovačke manjine, koji je rekao da će manjinci razgovarati s onom stranom koja bude formirala većinu. 

>> 'Vjerujem da ćemo formirati Sabor i Vladu, potporu će nam dati i Petrina' 

>> 'Na sastanku se vidjelo da teško ide, ali valja pokušati'

Komentara 64

MR
MrkiMedo
10:05 08.12.2015.

Predsjednica za sada bez greške!

MS
mare_split
10:14 08.12.2015.

Predsjednice, sve po zakonu prema neophodnim istragama, jer radi se o gomili podvala iza kojih se krije pokušaj prikrivanja velikog kriminala i veleizdaje! Hrvati su s vama kao i '90-tih s pok. F.T.! Ne mogu nas uništiti!

DR
drugPlenky
10:19 08.12.2015.

Novi Nacional piše: Rašković na Pantovčaku: ‘REKLI SU MI – POTPIŠI ZA SDP ILI ĆE TI MILANOVIĆ SKINUTI GLAVU’

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije