Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osujećeno opasno okupljanje

Uoči tajnog koncerta uhićeno 35 neonacista i članova benda

naci, križevci
Foto: Sergej Novosel
1/3
20.02.2010.
u 18:01

U Vatrogasnom domu kod Križevaca trebao je nastupiti njemački neonacistički bend Bluemax, čiji su članovi prilikom uhićenja pružali otpor.

Policija je u prigradskom mjestu Bukovju Križevačkom kod Križevaca uhitila 35 neonacista koji su u tamošnjem Vatrogasnom domu pripremali koncert njemačkog neonacističkog benda Bluemax i još dva hrvatska benda slične provenijencije.

Doznajemo da je među uhićenima 8 članova njemačkog benda od kojih su neki prilikom uhićenja pružali otpor. Uhićeni su zadržani na kriminalističkoj obradi u policijskoj postaji u Križevcima.

- Ako netko učini prekrša ili čak počini kazneno djelo, bit će još uhićenja, a pojačana kontrola provodi se na svim ulazima u grad, navodi načelnik Policijske postaje Križevci Abel Car.

Nije rekao je li kod nekoga od uhićenih nađeno oružje, ali navodno je bilo predmeta s nacističkim simbolima. Također iz policije su potvrdili da su zaprimili obavijest kojom se najavljuje održavanje nenajavljenog neonacističkog skupa na nepoznatoj lokaciji.

- Ako im se ustanovi da su svojim ponašanjem pozivali na rušenje ustavnoga poretka, bit će kazneni po zakonu. Kako bilo, zakonom su predviđene kazne za prekršaje iz Zakona o javnom okupljanju, jer se radilo o nenajavljenom djelu, ili iz Kaznenog zakona, ako sud ustanovi da se pozivalo na nacionalnu i vjersku nesnošljivost, rekao je načelnik Car.

Upozorenje iz Udruge mladih antifašista

 Dodajmo da mladi u Križevcima navode da su među onima koji su kanili doći na koncert i navijači Varteksa White Stones, te da se na Radio Križevce javio slušatelj iz Njemačke, koji se predstavio kao antifašistički aktivist, da bi izrazio prosvjed zbog dolaska njemačke grupe Bluemax u Hrvatsku.

Spomenutim uhićenjima osujećeno je neonacističko okupljanje u Križevcima, o kojem je tijekom dana javnost informirala Udruga mladih antifašista grada Zagreba.

Nitko ne zna tko je organizatorima, a navodno je riječ o Udruzi Hrvatski nacionalisti, dao dopuštenje da održe koncert u vatrogasnom domu u Bukovju.

Predsjednik mladih antifašista Mario Šimunković ističe da otkazivanje koncerta može zahvaliti medijima, jer su upozorili javnost o mogućoj organizaciji opasnog događaja.

- Mediji su o tome obavijestili policiju, koja se u ovom slučaju ponašala kao da je riječ o nečem običnom, tj. valjda je očekivala je da će neonacisti doći i uredno prijaviti organizaciju koncerta - napominje Šimunković.

Uznemireni Križevčani

Vijest o koncertu koji se, prema dostupnim podacima do kojih su svojim kanalima došli upravo mladi antifašisti, logirajući se na neonacističke forume, trebao održati "u okolici Križevaca", uznemirila je mlade, ali i stare Križevčane, koji se pitaju tko bi uopće ugostio mlade koji veličaju nacizam i fašizam, te svi redom osuđuje takve namjere.

Točna lokacija koncerta bila je tajna, tj. kako su mladi antifašisti priopćili, trebala je biti poznata svima koji se u 18 sati odlučili okupiti na zagrebačkom Glavnom kolodvoru.

 

Ključne riječi

Komentara 77

AB
abendblatt
14:01 21.02.2010.

Koju diktaturu provode ovi \"mladi antifasisti\" oni bi zabranili pravo na govor i misli, nek sebe kao prvo zabrane, jer oni su nasljednici jednog totalitarnog sistema, komunisticke diktature, ravnopravnost za sve, tovaris Mario Simunkovic.

OB
-obrisani-
23:16 20.02.2010.

Tko pjeva zlo ne misli!

OB
-obrisani-
19:27 20.02.2010.

Tko pjeva, zlo ne misli :)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije