Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STANJE U AUSTRIJI

Unatoč lockdownu preko 2.000 novozaraženih, britanska mutacija kod 12 posto pozitivnih Bečana

Koronavirus u Austriji
Foto: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL
1/3
22.01.2021.
u 18:09

Ono što posebno brine austrijsku Vladu i njen stručni epidemiološki tim je daljnje širenje britanske mutacije koronavirusa B.1.1.7 ovom alpskom zemljom.

Unatoč strogom lockdownu i sve rigoroznijim mjerama u borbi protiv sprečavanja širenja koronavirusa i njegovih mutacija, u Austriji je u petak u proteklih 24 sata ponovno zabilježeno više od 2.000 novozaraženih ili točnije njih 2.088, te još 42 umrlih od koronavirusa.

Najviše novih slučajeva Covid-19 zaraze s četvrtka na petak prijavio je Salzburg, njih 696, poručivši da je riječ o naknadnim korekcijama, a da je u proteklih 24 sata bilo „tek“ 186 novozaraženih. Slijede Beč (320), Gornja Austrija (249), Donja Austrija (228), Štajerska (218), Tirol (142), Koruška (131), Vorarlberg (71) i Gradišće (33).  S obzirom na klaster zaraze britanskom mutacijom koronavirusa kod gotovo 20-tak učitelja skijanja u Salzburgu, svi tečajevi za učitelje skijanja u ovoj austrijskoj pokrajini su u do daljnjega otkazani.  

Trenutačno u Austriji od koronavirusa aktivno boluje 9.211 osoba, od čega je njih 1.917 hospitalizirano, uključujući 331 u intenzivnoj njezi. Od početka pandemije do danas u Austriji je zabilježeno ukupno 394.949 COVID-19 oboljelih, 378.408 ozdravljenih i 7.330 umrlih. Ono što je u središtu pozornosti Austrijanaca je broj cijepljenih osoba u zemlji, koji je u petak iznosio 161.965, uz rastuću tendenciju.

VIDEO: Krunoslav Capak: "Morat ćemo obustaviti nova cijepljenja, 30 posto su nam smanjili isporuku."

Ono što posebno brine austrijsku Vladu i njen stručni epidemiološki tim je daljnje širenje britanske mutacije koronavirusa B.1.1.7 ovom alpskom zemljom. Kako je u petak izviješteno, samo u Beču je od 539 ispitanih uzoraka koronom zaraženih osoba kod njih 66 pronađena britanska virusna mutacija, što govori o oko 12 posto pozitivnih uzoraka.

„Daljnji razvoj situacije pomno će se pratiti“, rekao je Robert Strassel iz Kliničkog instituta za laboratorijsku medicinu i Stephan Aberle iz Centra za virologiju bečkog Medicinskog sveučilišta.

„Na žalost ne može se reći koliko je već dugo ova mutacija prisutna u Austriji, jer do sada  Austrija nije radila provjere mutacije“, istakao je u petak bečki gradski vijećnik nadležan za zdravlje Bečana Peter Hacker.  Poručio je kako će se gledati da nadležni na raspolaganju imaju „što je brže moguće, sustav monitoringa“, kako bi se spriječilo razantno širenje britanske mutacije virusa austrijskim glavnim gradom i Austrijom.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
14:55 23.01.2021.

Fakt: Lockdown u Austriji traje već 4 tjedna. Posljedica: isti broj "oboljelih kao i prvi dan lockdowna. Zaključak: lockdown je glupost na stotu potencijui osim kaj uništava privredu i egzistenciju milijunima ljudi, potpuno je beskoristan!! A kaj se ove "mutacije" tiče: političarima treba "municija" jer im ljudi ne vjeruju i jer kuha ispod površine. U Njemačkoj su jučer objavili rezultate ankete da preko 55% gradjana nije zadovoljno vladom i da ne odobravaju mjere. To je porast od 13% u odnosu na prosinac. U veljači bu i više!

ST
stefj
18:33 22.01.2021.

Pojava novog soja virusa u Mađarskoj nije predstavljala problem, no pojavljivanje u Austriji znači da će isti uskoro doći i kod nas. Već ovaj vikend...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije