Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Oživljavanje sezone: Uvode se izvanredne trajektne linije zbog velike gužve

U zadnja 24 sata u Hrvatsku je ušlo oko 20.000 turista, rekao je ministar i podsjetio kako Njemačka noćas otvara granice i da njeni državljani neće morati u samoizolaciju nakon povratka u zemlju. Zatim "kreću" Austrija i Mađarska, dodao je rekavši da se nakon 15. lipnja očekuje otvaranje najvažnijih tržišta Srednje Europe.
14. lipnja 2020. u 16:19 9 komentara 6991 prikaza
Turisti se vraćaju na hrvatsku obalu
Foto: Snimio čitatelj
Pogledajte galeriju 1/4

Svakog dana sve je više pokazatelja da se oporavlja turistička sezona nakon koronakrize. Čini se kako je prvi produženi vikend Jadrolinija dočekala nespremna, tvrde nam čitatelji koji su se našli danas u luci Preko. Naime, u luci Preko na Ugljanu stvaraju se gužve i iz Gaženice uvode izvanredne trajektne linije kako bi na kopno mogli vratiti sve one koji su se posljednjih nekoliko dana uputili na jedan od najsunčanijih hrvatskih otoka.

Gradska svakodnevnica u Dubrovniku OČEKIVANO POVEĆANJE Produljeni vikend u Hrvatskoj s više turista - trenutno ih je 92 tisuće

Ministar turizma Gari Cappelli rekao je u nedjelju u Opatiji da broj turista raste iz dana u dan, da je u Hrvatskoj sada 115 tisuća turista, što je oko 20 posto turista u odnosu na isto vrijeme lani te da su najposjećenije Istarska, Primorsko-goranska i Zadarska županija.

Turisti borave i u kontinentalnim županijama, koje imaju oko 50 posto turističkog prometa u odnosu na isto vrijeme lani, a primjerice Požeško-slavonska županija ima 61 posto.

Ove godine očekuje se od 30 do 35 posto prihoda od turizma u odnosu na lanjski prihod, a u nekim županijama, kao što su Primorsko-goranska i Istarska, i do 40 posto. Primorsko-goranska županija ostvaruje 21 posto dolazaka i 29 posto noćenja u odnosu na lani.

Najviše domaćih turista, u zadnja 24 sata stiglo i 20.000 stranih

Cappelli je na konferenciji za novinare rekao da je od početka lipnja do 13. lipnja u Hrvatskoj je bilo 188 tisuća turista, s oko ostvarenih milijun noćenja te da je od početka godine do danas ostvareno oko 20 posto dolazaka turista u odnosu na isto razdoblje lani te 24 posto noćenja, dodavši da se ide prema planiranim brojkama.

podaci za travanj Ogroman pad turističkih noćenja. DZS: U komercijalnim objektima 99,8% manje turista

U strukturi turista koji borave u Hrvatskoj najviše je domaćih (45 posto), zatim iz Slovenije (34), Njemačke (15), Austrije (12) te iz Češke, a top destinacije su Rovinj, Vir, Mali Lošinj, Medulin, Krk.

U zadnja 24 sata u Hrvatsku je ušlo oko 20.000 turista, rekao je ministar i podsjetio kako Njemačka noćas otvara granice i da njeni državljani neće morati u samoizolaciju nakon povratka u zemlju. Zatim "kreću" Austrija i Mađarska, dodao je rekavši da se nakon 15. lipnja očekuje otvaranje najvažnijih tržišta Srednje Europe.

Po svim rezervacijama, od 10. srpnja buking značajno raste, nema više otkazivanja, raste potrošnja, najviše prema kampovima, privatnim smještajem i hotelima, naglasio je.

Dolaze i megajahte, veća potražnja za luksuznim smještajem

Ministar je spomenuo da su u riječkoj luci sada vezane jahte vrijedne oko milijardu eura te da je slično i u Malom Lošinju. Pojasnio je da se veći broj jahti povlači iz nekih luka i dolazi u Hrvatsku te da ima još najava. Sve se provodi u dogovoru s brodovlasnicima, a promijenjena je i uredba u vezi dolaska većih jahti, pa sve veće jahte i megajahte bez problema i uz najavu mogu doći u Hrvatsku.

Cappelli je istaknuo da se 73 posto turista u kampovima odmara u onima s 4 zvjezdice, da se 51 posto hotelskih gostiju odmara u hotelima s 5 zvjezdica te da je sve veća potražnja za najluksuznijim, najskupljim i najkvalitetnijem smještaju.

Bačvice KORONA KRIZA Strašan pad cijena u turizmu: Mnogi hrvatski hoteli ove sezone neće se ni otvarati

Na upit o turistima iz Italije, ministar je odgovorio da se najavljuju, da ulaze u Hrvatsku, da dolaze vlasnici kuća ili plovila i drugi te da ih je prošlog vikenda došlo oko dvije tisuće.

Osim toga, ministar Cappelli je istaknuo kako se dogovaraju aviolinije za Dubrovnik, da će se vjerojatno sufinancirati letovi Ryanaira za Zadar, da će sljedećeg tjedna krenuti letovi iz Duesselldorfa i Hamburga za Krk, da će iz Češke stizati vlakovi tri puta na tjedan, moguće i četiri puta te da je već najavljeno oko 10.000 putnika.

Uz to, važni su i gosti iz BiH, Srbije, Izraela, a od početka rujna će se razgovarati i o dolasku gostiju iz Kine i Koreje u posezoni, dodao je.

Malo sezonaca, zaposleni domaći radnici

Napomenuo je da se ove godine zapošljava jako malo sezonskih radnika, ima ih oko 2000, a koristi se domaća radna snaga.

Na pitanje zašto nema znatnijeg snižavanja cijena smještaja, ministar je odgovorio da svatko ima svoju računicu, da oni koji ne žele smanjiti cijene daju posebne akcije u dijelu ponude te da će dio vlasnika kuća i apartmana vjerojatno ponuditi gostima neke akcije, a da će tržište reći svoje.

Na upit o rizicima, s obzirom na COVID-19, ministar Cappelli je rekao da se sve balansira, da je važna dobra organizacija te da je od hrvatskog zdravstvenog sustava dobiven veliki kredit. Dio epidemiologa iz unutrašnjosti bit će raspoređen u priobalne županije, otvarat će se turističke ambulante. Postoji rizik i za pretpostaviti je da će se neki slučajevi događati, ali važno je da znamo proceduru i da se poštuje protokol na razini Nacionalnog stožera, rekao je.

Croatia Luxury Rent PROMO Tko će profitirati u turizmu 2020. godine?

Ministar Cappelli još je istaknuo da je proširena mogućnost koristenja Cro kartice na privatni smještaj, paket aranžmane te nautiku. Tiska se oko 40 tisuća kartica, prve banke su potpisale ugovor i sve kreće 1. srpnja, dodao je.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

poginulo 298 ljudi
Snimke dokazuju da su MH17 srušili separatisti u Ukrajini: ‘Kamo da odvezemo tu krasoticu?’
d
PROLJETNI NATJEČAJ
Najnoviji trend – Pastelno proljeće
 • Spezzi:

  smanjite doživljaj prije izbora. većina gostiju su ili naši iseljenici koji dugo nisu mogli doći u RH ili strani vlasnici vikendica.

 • kurta10:

  Kako se približavaju izbori očekivani broj turista raste, a Gari iskače i iz pašteta. Ne bi se čudio da do kraja sezone srušimo i rekordnu prošlu. Samo da nam se ne dogodi "koronaparty", a onda nećemo navući ni 10%. Sve ... prikaži još! ovo oko otvaranja granica mi izgleda poprilično aljkavo. Bez ikakvih pravila u nadi da ćemo pokupiti neke pare, a da neće doći do žarišta. Baš onako kako uostalom i vode državu. Bez glave i repa.

 • Avatar Kordunusrcu.
  Kordunusrcu.:

  Zadnja tri dana sam bio u Crkvenici,zaista tuzno,i sumrno,zaista turisti nedostaju,plaze apsolutno sve prazne,gradska,pa onda "Crni Mol",sablasni,35%lokala skroz prazno i zatvoreno,nesto malo se krece rivom uvecer domaci i nesto jjestana se krece gradom,onako na prste prebrojat,par-placevi prazni,tri kune parking u ... prikaži još! gradu,a pored plaze besplatni,tusevi ne rade,javni WC-vi takodjer ne rade,ma bas tuzno,za ovo doba godine.