Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

UN tajio da HV ne gađa civile

16. travnja 2008. u 19:59 4 prikaza
ante_got.jpg
Foto: import

U nastavku protuispitivanja Norvežanina Tora Munkeleina, u vrijeme Oluje UN-ova promatrača, obrane trojice generala nastavile su osporavati teze tužiteljstva. Gotovinin branitelj Greg Kehoe dokazao je da su razni UN-ovi promatrači, policajci i ostalo osoblje slali različita izvješća o istom događaju.

Primjerice, kad je riječ o granatiranju, paljevinama, broju incidenata i sl., Andrew Cayley, Čermakov odvjetnik, tražio je i dobio potvrdu svjedoka da su UN-ovci imali slobodu kretanja. Putem ovog svjedoka iz Gotovinine obrane još dan prije dokazano je da su pobunjeni Srbi gađali Knin tijekom povlačenja, a “rezultat” je popravio i Tomislav Kuzmanović, branitelj M. Markača.

Kuzmanović je svjedoku Munkeleinu pokazao izvješće promatrača UN-a koji je bio povoljan za hrvatsku stranu, jer tamo stoji da Hrvati nisu gađali druge osim vojnih ciljeva. Na dokumentu je stajala oznaka “Nije za javnost” te je Kuzmanović upitao svjedoka je li to bila praksa da se za HV povoljni izvještaji sklanjaju od javnosti i medija, te je li tu bilo političkih pritisaka.

Munkelein nije doveo u pitanje rečeni povoljni izvještaj, no kazao je kako na promatrače nisu provođeni takvi politički pritisci. Izveden je i novi svjedok, bivši koordinator osiguranja osoblja UN-a, Južnoafrikanac Andries Dreyer, koji, kao profesionalni vojnik, nastoji potvrditi da je granatiranje izazvalo šok civilnog osoblja UN-a, koje je 4. kolovoza on “skupljao” oklopnim transporterom po Kninu.

Rekao je da je HV provodio “neselektivno” granatiranje, gađajući i stambena područja. – Točno je da nije bilo jako, ali ga je bilo – kaže Dreyer, dodajući da su hrvatske vlasti mogle spriječiti pljačku.


'Tužiteljstvo nema dokaza’

– Tužiteljstvo je uspjelo dokazati da su se nakon Oluje događale pljačke i paleži, a obrane da su ih većinom počinili civili. Svjedok Munkelein krenulo je s tezama da je hrvatsko topništvo gađalo civilna područja, a obrana je dokazala da su ta područja Knina gađana upravo iz srpskih VBR-ova, tijekom povlačenja. Već godinama govorim da protiv Gotovine ne postoje nikakvi dokazi i sada se to i događa – kaže Luka Mišetić, glavni odvjetnik Gotovine.

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
a
Jadranom bez daha
Argonauti u sedam dana preveslali 650 kilometara hrvatske obale