Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

UN prihvatio Globalni kompakt o izbjeglicama, ali bez SAD-a i Mađarske

Kao i kompakt o migracijama, Globalni kompakt o izbjeglicama nije obvezujuće naravi
17. prosinca 2018. u 20:08 8 komentara 704 prikaza
Ilustracija
Foto: Reuters/PIXSELL

UN-ova Opća skupština prihvatila je u ponedjeljak velikom većinom glasova, ali bez Sjedinjenih Država i Mađarske, Globalni kompakt o izbjeglicama koji bi trebao poboljšati upravljanje izbjegličkim krizama i koji nije toliko razbuktao strasti kao Globalni kompakt o migracijama prihvaćen prošlog tjedna u Marakešu.

Migranti na GP Velika Kladuša tajne snimke Igre bez granica oko ilegalaca koje MUP vraća u BiH

Za rezoluciju o paktu o izbjeglicama glasala je 181 zemlja, dvije su bile protiv - SAD i Mađarska - a tri suzdržane.

UN-u ne treba novi zakonski alat, istaknula je Mađarska opravdavajući svoje protivljenje tekstu. Administracija Donalda Trumpa je nedavno rekla da odobrava većinu njegovih odredaba, ali ne i one koje trebaju ograničiti moguće zadržavanje osoba koje traže azil u drugoj zemlji.

Pogledajte prosvjed desnice protiv sporazuma o migrantima u Bruxellesu:

Ilustracija
1 / 13
Prosvjed u Bruxellesu

Kao i kompakt o migracijama, Globalni kompakt o izbjeglicama nije obvezujuće naravi. 

Globalni kompakt o izbjeglicama koji je sastavljen pod pokroviteljstvom UN-ova Visokog povjereništva za izbjeglice (UNHCR) kojemu je na čelu Talijan Filippo Grandi, treba omogućiti pronalaženje primjerenog međunarodnog odgovora na masovne izbjegličke pokrete i produljene izbjegličke situacije.

Migranti vlak GDJE SE SKRIVAJU? HŽ mora dodatno zapošljavati zbog kontrole migranata

Omogućit će da se "poboljša pomoć i zaštita za 25 milijuna izbjeglica u svijetu", rekla je za AFP predsjednica UN-ove Opće skupštine, Maria Fernanda Espinosa iz Ekvadora. "Zemlje prihvata izbjeglica i dalje pokazuju velikodušnost i iznimno zalaganje za zaštitu izbjeglica", istaknula je.

No "više od 85 posto izbjeglica u svijetu prihvaćaju zemlje sa slabim i sa srednjim dohotkom" i "moramo pomoći zajednicama i zemljama koje ih primaju", rekla je. Globalni pakt će omogućiti raspodjelu "posla i odgovornosti u pomaganju i zaštiti izbjeglica".

Dokument ima četiri glavne zadaće: smanjiti pritisak na zemlje prihvata, povećati samostalnost izbjeglica, olakšati pristup rješenjima koja uključuju treće zemlje i pomoći da se stvore nužni uvjeti za siguran i dostojanstven povratak u zemlje iz kojih su izbjeglice došli. Za razliku od dokumenta o migrantima, SAD je sudjelovao u pregovorima koji su se vodili 18 mjeseci. Pakt o migrantima koji je jednoglasno prihvaćen u srpnju, uz iznimku SAD-a, treba se u srijedu ratificirati u Općoj skupštini (193 članice).

Pogledajte video o vojnom avionu F-35:

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
 • Avatar PLEN_KI_MOON
  PLEN_KI_MOON:

  Belgija prijestolje MASON..KE ideologije, sjedište njihovo pa je narod dovoljno osvješten da je počeo žestoko prosvjedovat pošto ih kao ni nas nitko nije pitao žele li ili ne žele Marakeš niti se kao ni kod nas uopće raspravljalo...o oni imaju ... prikaži još! Francuskog mentaliteta, nemaju ovčji gen ko mi...

 • Marsijanac:

  Dokle cete vi u Domovini trpjeti ove izdajnike svoga naroda?

 • Avatar Viktor999
  Viktor999:

  Gamad globalistička, ali nećete uspjeti!!!