Naslovnica Vijesti Svijet

UN poziva SAD da nađe alternativu zatočenju djece migranata

Premda smo saznali za američku odluku da ne nastavlja razdvajati obitelji, pretpostavljamo da će sada praksa biti da se djecu zatoči zajedno s roditeljima
22. lipnja 2018. u 15:26 8 komentara 146 prikaza
Foto: Davor Puklavec/pixsell

Ured UN-a za ljudska prava pozvao je u petak administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa da "izmijeni" svoju politiku prema migrantima i pronađe druge oblike prihvata djece koja nikada ne bi trebala biti u pritvoru, čak niti sa svojim roditeljima.

Donald Trump Potpisao uredbu Trump odustao od razdvajanja migranata: 'Obitelji ostaju zajedno'

"Premda smo saznali za američku odluku da ne nastavlja razdvajati obitelji, pretpostavljamo da će sada praksa biti da se djecu zatoči zajedno s roditeljima", rekla je glasnogovornica UN-a za ljudska prava Ravina Shamdasani na konferenciji za novinare u Ženevi.

"Rekli smo da djeca ni u kojem slučaju ne bi trebala biti zatočena zbog migrantskog statusa njihovih roditelja", istaknula je.

Američka vojska pozvana je da osigura smještaj za 20.000 imigrantske djece u četvrtak, dan nakon što je Trump popustio pod pritiskom kritika i potpisao izvršnu uredbu da se odvajanje djece od roditelja više neće provoditi. 

Međutim, sudbina stotina djece bez dokumenata odvojenih od roditelja i dalje je nejasna.

Na Trumpovu dušu Djeca zatočena u kavezima jecaju – hoćemo mami i tati

"Pozivamo SAD da reformira svoju useljeničku politiku", rekla je Shamdasani. 

Upitana za komentar smještaja djece u vojnim bazama, glasnogovornica je ustvrdila da "ti ljudi ne bi smjeli biti smatrani kriminalcima". 

Inzistirala je na nužnosti pronalaženja drugih oblika prihvata djece migranata.

Sličan je poziv uputio i UN-ov fond za djecu (UNICEF). 

UNICEF je istaknuo da neprihvatljiva praksa zatočenja djeca nije ekskluzivitet SAD-a i da ima oko 100 zemalja koje u svrhu kontrole migracije zadržavaju djecu u pritvoru, prenosi agencija AFP.

1 / 1
hrabra odluka SAD se povukao iz UN-ovog Vijeća za ljudska prava G7 Mirko galić Trump postavlja novi svjetski (ne)poredak
Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

  • lenger:

    A zasto UN ne kaze imigrantima da ne dolaze, i zasto UN ne pocne raditi ono za sto su i placeni: da osiguraju tim ljudima opstanak u svojim zemljama.

  • stric8:

    ...zašto bi UN namećao svoje stavove bilo kome ...

  • pozornik66:

    Zašto to nisu napravili kad je Obama bija predsjednik,on je kreira taj zakon