Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izmjena

UN poziva SAD da nađe alternativu zatočenju djece migranata

Foto: Davor Puklavec/pixsell
22.06.2018.
u 15:26

Premda smo saznali za američku odluku da ne nastavlja razdvajati obitelji, pretpostavljamo da će sada praksa biti da se djecu zatoči zajedno s roditeljima

Ured UN-a za ljudska prava pozvao je u petak administraciju američkog predsjednika Donalda Trumpa da "izmijeni" svoju politiku prema migrantima i pronađe druge oblike prihvata djece koja nikada ne bi trebala biti u pritvoru, čak niti sa svojim roditeljima.

"Premda smo saznali za američku odluku da ne nastavlja razdvajati obitelji, pretpostavljamo da će sada praksa biti da se djecu zatoči zajedno s roditeljima", rekla je glasnogovornica UN-a za ljudska prava Ravina Shamdasani na konferenciji za novinare u Ženevi.

"Rekli smo da djeca ni u kojem slučaju ne bi trebala biti zatočena zbog migrantskog statusa njihovih roditelja", istaknula je.

Američka vojska pozvana je da osigura smještaj za 20.000 imigrantske djece u četvrtak, dan nakon što je Trump popustio pod pritiskom kritika i potpisao izvršnu uredbu da se odvajanje djece od roditelja više neće provoditi. 

Međutim, sudbina stotina djece bez dokumenata odvojenih od roditelja i dalje je nejasna.

"Pozivamo SAD da reformira svoju useljeničku politiku", rekla je Shamdasani. 

Upitana za komentar smještaja djece u vojnim bazama, glasnogovornica je ustvrdila da "ti ljudi ne bi smjeli biti smatrani kriminalcima". 

Inzistirala je na nužnosti pronalaženja drugih oblika prihvata djece migranata.

Sličan je poziv uputio i UN-ov fond za djecu (UNICEF). 

UNICEF je istaknuo da neprihvatljiva praksa zatočenja djeca nije ekskluzivitet SAD-a i da ima oko 100 zemalja koje u svrhu kontrole migracije zadržavaju djecu u pritvoru, prenosi agencija AFP.

1/1
Ključne riječi

Komentara 8

LE
lenger
15:37 22.06.2018.

A zasto UN ne kaze imigrantima da ne dolaze, i zasto UN ne pocne raditi ono za sto su i placeni: da osiguraju tim ljudima opstanak u svojim zemljama.

ST
stric8
16:10 22.06.2018.

...zašto bi UN namećao svoje stavove bilo kome ...

PO
pozornik66
18:55 22.06.2018.

Zašto to nisu napravili kad je Obama bija predsjednik,on je kreira taj zakon

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije