Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na zahtjev Argentine

UN izglasao rezoluciju koja ograničava diktat MMF-a i Svjetske banke?

Cristina Kirchner
Foto: DPA/PIXSELL
15.09.2014.
u 08:39

"Potpuno je neprihvatljivo da reprogramiranje inozemnog duga cijele jedne zemlje ovisi o odluci jednog suda u SAD-u“, kaže Kaiser

Nakon što je Argentina drugi puta proglasila bankrot, a njezin sukob s dva hedge fonda i dalje traje, uključili su se i Ujedinjeni narodi. Riječ je o diplomatskom trijumfu Argentine jer je Opća skupština Ujedinjenih naroda izglasovala donošenje rezolucije kojom bi se regulirao postupak proglašenja stečaja samostalnih država, piše SEEbiz.

Rezolucija je veliko iznenađenje budući da se UN time obvezao stvoriti međunarodno obvezujuće zakonske okvire koji bi regulirali postupak stečaja država. 
"Opća skupština donijela je odluku o donošenju okvira za reprogramiranje dugova suverenih država i time međunarodni financijski sustav želi učiniti efektivnijim, predvidljivijim i stabilnijim“, stoji u rezoluciji UN-a.

"Ovako jasno formulirana i obvezujuća rijetko je koja UN rezolucija i daje manevarskog prostora svim državama koje ne žele živjeti pod diktatom Svjetskog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke", smatra Jürgen Kaiser, koordinator kampanje „Erlassjahr.de“ ("Godina oprosta dugova“).  Za rezoluciju je glasovalo 124 zemalja.  Protiv su bile SAD, Japan, Njemačka i Velika Britanija.

Pozadina rezolucije je višegodišnji spor argentinske vlade s dva hedge fonda koji je okončan pobjedom financijskog svijeta i osudom Argentine na plaćanje 1,3 milijarde dolara vjerovnicima. Od kraja srpnja Argentina je praktički pod stečajem. Problemi Argentine potječu još iz vremena posljednjeg državnog bankrota 2001. kada se vlada u Buenos Airesu uspjela sa 90 posto svojih vjerovnika nagoditi o oprostu 70 posto duga. No dva hedge fonda nisu bili dijelom ove nagodbe te su svoja potraživanja u lipnju ove godine izborili pred jednim sudom. 

"Potpuno je neprihvatljivo da reprogramiranje inozemnog duga cijele jedne zemlje ovisi o odluci jednog suda u SAD-u“, kaže stručnjak Kaiser koji u sklopu Konferencije Ujedinjenih naroda za trgovinu i razvoj (UNCTAD) radi na konceptima reprogramiranja državnih dugova. 

Nova rezolucija UN-a neće spasiti Argentinu od trenutačnih financijskih nevolja, ali pruža nadu državama koje se nalaze u sličnim problemima poput Zambije, Ugande, Kameruna ili Demokratske Republike Konga. No upravo u to sumnjaju kritičari rezolucije koji strahuju da bi novi postupak mogao unijeti nemir i nesigurnost na financijska tržišta. Zasad dužničke zemlje potpadaju pod jurisdikciju svojih vjerovnika. Ovi se pak, zbog različitih interesa za pomoć obraćaju MMF-u, što je postupak koji zbog međusobne blokade vjerovnika može potrajati godinama.

>> Lešinar s Wall Streeta gurnuo je Argentinu u propast

>> Argentina: Nećemo platiti dug za obveznice lešinarima

Komentara 5

NO
No1
09:51 15.09.2014.

Niti MMF niti Svjetska banka nisu to kako se zovu. To su privatne firme. Cudno da UN vec nije stvarno organizirao prave institucije pod tim imenima. Mozda je i tamo korupcija u igri. :)

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
10:07 15.09.2014.

Ta inicijativa je osuđena na "uspjeh". Rothschilda mi!

MX
MXLCLGTG
17:11 15.09.2014.

Jos bi bolje bilo da im je zabranio rad jer oni su i proizvodjaci ove krize.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije