Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suprotno odluci suda

Argentina: Nećemo platiti dug za obveznice lešinarima

Cristina Fernandez de Kirchner, predsjednica Argentine
Foto: DPA/PIXSELL
18.06.2014.
u 09:05

Argentina dug po obveznicama iz 2001. kada je proglasila bankrot, mora vratiti do konca mjeseca, a vjerovnicima je otvoren put za zapljenu državne imovine diljem svijeta. Po objavi te odluke, argentinsko tržište zabilježilo je strmoglavi pad od 11 posto

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner izjavila je u ponedjeljak navečer da njezina država neće isplatiti dug od 1,5 milijardi dolara (907 milijuna dolara s kamatama) prema raznim fondovima privatnog kapitala čak niti nakon što je u njihovu korist presudio američki Vrhovni sud u ponedjeljak, piše The independent. Odlukom Vrhovnog suda, Argentina dug po obveznicama iz 2001. kada je proglasila bankrot, mora vratiti do konca mjeseca, a vjerovnicima je otvoren put za zapljenu državne imovine diljem svijeta. Po objavi te odluke, argentinsko tržište zabilježilo je strmoglavi pad od 11 posto. 

Iako je Fernandez rekla da Argentina ostaje otvorena za pregovore, priznala je i da njezina zemlja jednostavno ne može platiti sporne obveznice u cijelosti do konca mjeseca. Cijelu situaciju nazvala je iznudom.

- Ne mogu zemlju izložiti takvoj iznudi, rekla je Fernandez u obraćanju naciji nazivajući fondove privatnog kapitala lešinarima. Dodala je da će poštovati obveze prema onima koji su prethodno pristali na nagodbu u pregovorima o restrukturiranju duga koji su trajali između 2005. i 2010. godine. Krajem mjeseca njima će isplatiti ratu od 900 milijuna dolara, ali vjerovnicima koji su odbili nagodbu, predvođenima fondom NML Capital Ltd. neće platiti ništa. 

Američki su sudovi nadležni za ovaj spor jer je Argentina u toj zemlji izdala obveznice. Ako se ogluši na sudsku presudu, Argentina će izgubiti mogućnost korištenja američkog financijskog tržišta, te neće moći plaćati niti one vjerovnike s kojima je postigla dogovor i koje redovito u ratama isplaćuje godinama.

Argentina je žalbi od američkog Vrhovnog suda tražila da sruši odluku niže instance po kojoj je morala vratiti dug do zadnjeg centa. Također je tražila da zabrani vjerovnicima ovrhe koje su provodili diljem svijeta, tvrdeći da time krše Zakon o imunitetu stranih suverenih entiteta.

Odbijanje žalbe za zabranu ovrha u svijetu moglo bi imati značajne posljedice, jer će omogućiti fondovima otkrivanje i zapljenu argentinske državne imovine bilo gdje u svijetu. Oni su to već i činili, pa su prije nekoliko godina uspjeli "ovršiti" brod argentinske ratne mornarice koji se usidrio u Gani. 

>> Zemlja bez predsjednika, Argentinci slave

Komentara 9

Avatar navijač
navijač
10:25 18.06.2014.

Vidimo kako cijeli narodi i drzave mogu postati zrtve necije pohlepe i korupcije. Ovakvim ponasanjem oni sami doprinose ponovnom povratku komunizma , koji takodje nije nista bolji za narod.

FI
Filačak
10:48 18.06.2014.

To čeka sve zemlje koje poslčuju s Monetarnim fondom i Svetkom bankoam

KA
kafka
11:07 18.06.2014.

Pa to je 'samo' 1,5 milijardi dolara. Naši bi se za to samo tako ponovo zadužili. . . . . Oni jesu lešinari, ali ne ulazi u igru s njima - ni po koju cijenu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije