Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRATKOROČNI CILJ

UN će lansirati satelite koji će pratiti curenje metana: 'Time doprinosimo brzoj i velikoj promjeni'

THEMENBILD, Sonnblick Observatorium
Foto: EXPA/ JFK
1/4
11.11.2022.
u 10:00

Na globalnoj razini metan je odgovoran za oko 30 posto zagrijavanja, tvrde Ujedinjeni narodi

Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) u petak je objavio da će lansirati javnu bazu svjetskog curenja metana koje će registrirati svemirski sateliti, što će biti nova inicijativa za poticanje tvrtki i vlada da smanje emisije tog stakleničkog plina.

Novi sustav, nazvan MARS, rezultat je obećanja koje je prošle godine potpisalo 119 država kako bi se emisije metana ovo desetljeće smanjile za 30 posto. Znanstvenici naglašavaju kako je taj cilj ključan za borbu protiv klimatskih promjena. 

„MARS je velik korak u pomaganju vladama i državama da postignu ovaj važan, kratkoročni klimatski cilj“, rekla je Inger Andersen, izvršna direktorica UNEP-a, u priopćenju na klimatskom skupu COP27 u Egiptu.  

„Redukcija emisija metana može donijeti brzu i veliku promjenu jer taj plin napušta atmosferu puno brže od ugljikovog dioksida“, dodala je. 

Metan je bezbojni, zapaljivi plin bez mirisa koji najviše nastaje na smetlištima, u poljoprivredi, stočarstvu i pri vađenju nafte i plina. Po količini je, nakon ugljikovog dioksida, drugi najprisutniji staklenički plin u atmosferi te je odgovoran za preko četvrtine zagrijavanja planeta.

Na globalnoj razini metan je odgovoran za oko 30 posto zagrijavanja, tvrde Ujedinjeni narodi. 

Iako metan 80 puta snažnije zagrijava planet od CO2, on iz atmosfere nestaje u dva desetljeća, dok se ugljikov dioksid zadržava stotinama godina, stoga se smatra da će njegova redukcija imati brzi učinak na zagrijavanje svijeta.

Sustav MARS koristit će se postojećom mrežom satelita kako bi detektirao taj plin diljem svijeta, određivati koliko je veliko curenje te identificirati odgovornu tvrtku i vladu, priopćio je UNEP. 

Opservatorij Programa potom će te informacije dijeliti s odgovornim dionicima kako bi popravili curenje. 

Nakon perioda od između 45 i 75 dana opservatorij će u bazi podataka objaviti informacije o curenju te odgovor tvrtke ili vlade. 

Sustav će se prvo usredotočiti na svjetska naftna i plinska postrojenja, jedne od najvećih izvora metana, nakon čega će prijeći na industriju ugljena, otpad, stočarstvo i proizvodnju riže. 

Inicijativu će dijelom financirati SAD i Europska unija, uz filantropske organizacije osnivača Amazona Jeffa Bezosa te Global Methane Hub. 

>> VIDEO Korisnici masovno bježe s Twittera na manje platforme: Nekoliko alternativa privuklo najviše pozornosti

Komentara 3

NO
nori
13:34 11.11.2022.

Ta silna lansiranja uopće ne zagadjuju

GO
goran2hr
12:36 11.11.2022.

Pa niste baš morali razvaliti plinovode kako bi testirali taj uređaj. Na površinu mora izlazili su mjehurići i vidjelo se gdje curi i bez MARS-a.

HO
Homophob
17:57 11.11.2022.

Metan, jednako kao i CO2 je plin koji je sveprisutan u cijelom svemiru. Prirodno na Zemlji nastaje razgradnjim svih organskih materija - truljenjem lisca svake jeseni, razgradnjom trave i svih biljki na kraju vegetativne sezone i razgradnjom uginulih zivotinja i insekata. Lopovi koji izmisljaju razloge i nacine pljackati radnu klasu su sada odlucili da je na redu metan. CO2 im je bio zrtveni jarac dovoljno dugo i kada je narod informacijama i edukaciom dokucio da je sve samo prevara sjahali su sa CO2 i uzjahali na metan. Slijedeci ce biti dusikovi dioksid ali ne kao smog nego takoder kao staklenicki plin.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije