Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stradalo gotovo 400 tisuća ljudi

UN apelira na zaraćene u Jemenu: Obnovite primirje, spasite živote!

Houthi supporters rally to mark the Ashura day in Sanaa
Foto: Khaled Abdullah/REUTERS
1/3
28.11.2022.
u 21:27

Šestomjesečno primirje, od travnja do listopada, probudilo je nadu u trajan mir, ali u Jemenu ponovno bukti rat

Nakon što je u travnju, poslije krvavih sukoba u Jemenu, potpisano primirje koje se održalo šest mjeseci, Jemenci su imali tračak nade da bi u njihovoj zemlji moglo doći do kraja rata. Međutim, borbe su se od početka listopada ponovno intenzivirale i Jemenci su izgubili i taj mali tračak nade u mir. Pokret Huta odbio je produljiti primirje tvrdeći da Saudijska Arabija nije ispunila svoje obaveze o deblokadi svih jemenskih pomorskih luka kao i zračne luke u gradu Sana.

Masovno gladovanje

Članovi Vijeća sigurnosti UN-a prošlog su tjedna pozvali jemenske pobunjenike Hute da obnove primirje koje je isteklo 2. listopada, a već je dva puta produljeno, te da se uključe u značajne pregovore za okončanje sukoba koji traje više od osam godina. Tih šest mjeseci primirja, koje je sada prekinuto, spasilo je tisuće života.

Huti su prošlog tjedna napali naftni terminal al-Dhabba u pokrajini Hadramout na istoku zemlje, u svom najnovijem pohodu na naftnu infrastrukturu. I Huti i jemenska međunarodno priznata vlada, koja kontrolira al-Dhabbu, potvrdili su napad u ponedjeljak, a vlada je u priopćenju navela da se napad dogodio dok je trgovački brod bio u luci. Istodobno, u atentatu autobombom u okrugu As-Said, zapadno od naftom bogate južne pokrajine Shabwa, ubijen je Salem Al-Jabwani, viši zapovjednik još jedne zaraćene strane, jemenskog separatističkog pokreta Južno prijelazno vijeće, koje financiraju i naoružavaju Ujedinjeni Arapski Emirati.

Jemen živi u paklu rata koji traje više od osam godina. Situacija se zakomplicirala pojavom velikog broja oružanih formacija koje su izazvale kaos na sceni i produbile separatističke tendencije, s obzirom na to da te snage imaju različite agende i strane koje ih podržavaju. U Jemenu postoje četiri glavne snage koje drže vojnu kontrolu nad različitim dijelovima zemlje. Predsjednik Abd Rabbuh Mansour Hadi, kojeg podupire vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom, sebe smatra legitimnim predsjednikom. Pokret Huti pak podržava Iran i ta grupacija nastoji učvrstiti stupove svoje vladavine na sjeveru. Ratuju i snage Tarika Saleha, nećaka bivšeg predsjednika Alija Abdullaha Saleha, te Južno prijelazno vijeće, koje ima podršku UAE-a i koje zahtijeva odcjepljenje juga.

Politički subjekti, koji su pozivali na secesiju prije izbijanja revolucije mladih, pretvorili su se u oružane grupe koje se protive legitimitetu i međunarodno priznatoj jemenskoj vladi. I dok se sve četiri frakcije "bore za slobodu jemenskog naroda", rat u Jemenu, u sjeni rata u Ukrajini, potpuno je zaboravljen. Prema izvještaju UN-a, sukob u Jemenu izazvao je najveću humanitarnu krizu u svijetu, s 24,1 milijunom ljudi – 80% stanovništva – kojima je potrebna humanitarna pomoć i zaštita. Predviđa se da će 19 milijuna Jemenaca gladovati u nadolazećim mjesecima, dok će se njih više od 160.000 suočiti s uvjetima poput gladi.

Stradavaju djeca

Smanjenje zaliha pšenice iz Ukrajine, uzrokovano tamošnjim ratom, vjerojatno će još više povećati glad u Jemenu. UN je procijenio da je do kraja prošle godine sukob u Jemenu prouzročio više od 377 tisuća smrti, od kojih je 60% rezultat gladi, nedostatka zdravstvene skrbi kao i nesigurnog pristupa vodi. U izvještaju se navodi kako je poznato da je više od 10.200 djece ubijeno ili ranjeno kao izravna posljedica borbi.

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
22:29 28.11.2022.

samo nek se zapad makne od njih i pusti ih da se izbore za svoju buducnost.

DU
Deleted user
01:38 29.11.2022.

i jel ce mo mi trenirati jemenske ili saudijske vojnike u nasim vojnim kampovima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije