Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U dobi od 86 godina

Umro kuvajtski emir šeik Navaf al-Ahmad al-Sabah

State funeral and burial of Queen Elizabeth
POOL/REUTERS
16.12.2023.
u 15:21

Prijestolonasljednik šeik Mešal al-Ahmad al-Sabah (83), koji je de facto vladar Kuvajta od 2021., kada je emir predao većinu svojih dužnosti, imenovan je nasljednikom.

Kuvajtski emir šeik Navaf al-Ahmad al-Sabah umro je u subotu u dobi od 86 godina, nešto više od tri godine nakon što je preuzeo vlast u naftom bogatoj zaljevskoj zemlji, saveznici SAD-a. Uzrok njegove smrti nije odmah objavljen. Emir je prošli mjesec primljen u bolnicu zbog, kako je državna novinska agencija tada opisala, hitnog zdravstvenog problema, ali je rečeno da je u stabilnom stanju.

Prijestolonasljednik šeik Mešal al-Ahmad al-Sabah (83), koji je de facto vladar Kuvajta od 2021., kada je emir predao većinu svojih dužnosti, imenovan je nasljednikom. Šeik Navaf postao je emir u rujnu 2020. nakon smrti svojega brata šeika Sabaha, koji je vladao više od desetljeća i oblikovao vanjsku politiku države više od 50 godina.

Šeika Navafa diplomati su smatrali graditeljem konsenzusa, premda je njegova vladavina bila obilježena intenzivnim sukobom između vlade i izabranog parlamenta, koji je spriječio ključne strukturne reforme u toj zaljevskoj zemlji. Proteklih mjeseci vratio se konsenzus između vlade i parlamenta. Kuvajt, vlasnik sedmih najvećih svjetskih rezervi nafte, graniči sa Saudijskom Arabijom i Irakom, a nalazi se s druge strane Zaljeva od Irana.

Otkako je preuzeo dužnost 2020., šeik Navaf zadržao je vanjsku politiku koja održava ravnotežu u odnosima s tim susjedima, dok je na unutarnjem planu pod njegovom vladavinom formirano osam vlada. Prema kuvajtskom ustavu, prijestolonasljednik automatski postaje emir, ali preuzima vlast tek nakon što položi prisegu u parlamentu. Novi emir ima do godinu dana da imenuje nasljednika.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Pali kradljivci u zračnoj luci u Španjolskoj: Kao djelatnici putnicima iz kofera krali nakit, satove...

 

Komentara 1

SA
saudinus
18:34 16.12.2023.

Zbog palestinske podrške Sadamu Huseinu, Kuvajt je nakon Zaljevskog rata 1991. izbacio 400.000 Palestinaca sa svojeg teritorija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije